Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141342 пати)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #330 на: 18 Февруари 2017, 02:53:37 am »
И Хрватите и Германците (демек јаките земји) не дозволуваат двојно државјанство.
Треба да исполниш повеќе критериуми за да можеш регуларно да аплицираш за германско државјанство, не е туку така само со пар документи.

Не знам и првпат слушам за германците да не дозволуват двојно(или повеќе кратно) државјанство... Знам доста со бугарски пасош што се ојдени и не се одјавени ни од македонско ни од бугарско државјанство, а имат добиено и германско државјанство. Мислам дека државјани со ЕУ државјанство, можат слободно да работат и живеат во секоја европска земја и после определено време добиват статус државјанин во друга земја. Пример, во Шведска, после 5 години(откако добиеш матичен шведски број) со бугарски пасош, секој добива автоматски државјанство, само нормално, треба да си побараш поради стандартни процедури. Во Шведска е подобро да си со македонски пасош отколку со бугарски, добиваш помош од државата, ти плаќат кога одеш на школо да учеш јазик и во рок од 3 години(откако добиеш матичен број) добиваш шведско државјанство.

Словенците знам дека не дозволуваат двојно државјанство(демек многу јаката земја), поточно македонско и словенско.

Дозволуваат. И не се вика словенско туку словенечко. Јас имам колеги фамилија цела се и имаат словенечко-македонско државјанство.

Јас имам роднини и знам дека морале да се откажат од македонското државјанство. Баш сега моментално имам пријатели(на жената роднини) што се дојдени во Македонија, баш поради таа причина, да се откажат од македонското за да поднесат за словенско. Мислам дека тоа е стандартната процедура.
Boris Trajanov- operski pejaci i eden od patriotite na mvro se ima otkazano od mkd pasos za da zeme germanski.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #331 на: 18 Февруари 2017, 03:19:15 am »
читај го секој пост, не само што ти одговара. реков дека можеби е само за македонско државјанство, за некој да се одкажал од бугарскиот не сум слушнал. и цитираното на штрумф е за NON-EU граѓани

Цитат
Dual citizenship[edit]
Allowed under following circumstances:
If the other citizenship is that of another EU country or of Switzerland. Non-EU- and non-Swiss citizens must usually renounce their old citizenship if they want to become German citizens.

Немам јас сеуште некој сретнато да се откажал од бугарско за германско државјанство. Можеби само за македонското државјанство прават проблем... а тие што се со македонско и со бугарско државјанство, најчесто се кажуват како бугари, можеби затоа... не знам.
За да добиеш германско мора да се откажеш од македонското. Можно е да постојат исклучоци, ама правилото е тоа.
Да, ама ако си со македонски документи. Тие што се со бугарски пасош се претставуваат како бугари, државјанин на ЕУ членка и немаат проблем.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #332 на: 18 Февруари 2017, 03:30:04 am »
Еве рецимо си се откажал од мкд држ.. за германско, утре ти текиња да се вратиш, што процедура е ?

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
« Одговори #333 на: 18 Февруари 2017, 07:09:56 am »
Еве рецимо си се откажал од мкд држ.. за германско, утре ти текиња да се вратиш, што процедура е ?

Има ли некој воопшто таков :D

Tуку еднаш сум одбиен за пасош од бугариве. Нели испадна некој закон со дополнителна постапка и ме тргнаа.
Колку пари е сега да се извади до интервју? Некои ми рекоа 430 евра до интервјуто треба да дадам, за разлика од порано кога дадов 200
Дали може преку прв братучеди од на мајка страна да се извади ? Ако некој е запознаен со проблематикава нека каже.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #334 на: 18 Февруари 2017, 08:09:41 am »

Никој не може да ти го земе роденото право да бидеш Македонец. Ќе се вратиш и повторно ќе си го востановиш назад државјанството. И бугарски пасош да извадиш пак си Македонец. Теоретски утре да не освојат од исток, пак ќе бидеш Македонец. Мека точка сме им на Бугарите.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #335 на: 19 Февруари 2017, 05:04:33 am »

Има ли некој воопшто таков :D

Tуку еднаш сум одбиен за пасош од бугариве. Нели испадна некој закон со дополнителна постапка и ме тргнаа.
Колку пари е сега да се извади до интервју? Некои ми рекоа 430 евра до интервјуто треба да дадам, за разлика од порано кога дадов 200
Дали може преку прв братучеди од на мајка страна да се извади ? Ако некој е запознаен со проблематикава нека каже.
ti treba `star dokument`
vencanica od baba,dedo. krstenica, sviditelstvo, voena kniska. nesto pred 1945 godina nekoj dokument ama po direktna vertikalna linija.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #336 на: 19 Февруари 2017, 09:13:55 am »
Може и преку братучед, од мајка или татко само да е прв, не подалечни роднина...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #337 на: 19 Февруари 2017, 10:26:24 am »
Никому ништо. 5 минути работа.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5693
« Одговори #338 на: 19 Февруари 2017, 13:01:04 pm »
@A4-B8,еве јас баш имав аплицирано со документи од прво колено, од вујко ми и брачед ми, ми се јавија по седум месеци од амбасада и ми рекоја дека апликацијата за происход (бројче) ми е одбиена, да сум донесел дополнителни документи за доказ, а кога прашав какви документи да донесам кога од прво колено веќе донесов, не ми дадоа одговор, исто бев и во амбасада истиот муабет, донеси дополнителни документи, а не ми кажуваат шо и сеа еве веќе месец дена ја думам шо да прам, ама се ми мириса дека негде треба да се дае кеш..
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #339 на: 19 Февруари 2017, 13:16:44 pm »
5 минути работа да се сетиш зошто си заминал од македонија и да се предомислиш. Значи у пракса, нема враќање.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #340 на: 19 Февруари 2017, 14:40:05 pm »
@A4-B8,еве јас баш имав аплицирано со документи од прво колено, од вујко ми и брачед ми, ми се јавија по седум месеци од амбасада и ми рекоја дека апликацијата за происход (бројче) ми е одбиена, да сум донесел дополнителни документи за доказ, а кога прашав какви документи да донесам кога од прво колено веќе донесов, не ми дадоа одговор, исто бев и во амбасада истиот муабет, донеси дополнителни документи, а не ми кажуваат шо и сеа еве веќе месец дена ја думам шо да прам, ама се ми мириса дека негде треба да се дае кеш..

Јас имам пријател што ги брка тие работи ако сакаш ќе ти пишам негов број во пп, јас не сум упатен толку.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5693
« Одговори #341 на: 19 Февруари 2017, 14:45:31 pm »

Јас имам пријател што ги брка тие работи ако сакаш ќе ти пишам негов број во пп, јас не сум упатен толку.
Имам и јас фала,, само работата ми беше нормално без додатни трошоци да поминам ама изгледа неоди така работата :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #342 на: 19 Февруари 2017, 18:28:28 pm »

Пак лупаш од ракав.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #343 на: 19 Февруари 2017, 18:32:19 pm »
Ах Дени Дени...

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #344 на: 19 Февруари 2017, 19:32:25 pm »
Може и преку братучед, од мајка или татко само да е прв, не подалечни роднина...

Не знам од кога овие правила, откако ги стопираа пасошите(ГРУЈО Е КРИВ ЗА СЕ така вика мојо стар Микац и донекаде е во право)
пишуваше дека се прифаќа до трето колено, или поточно трет братучед. Преку мене втор братучед правеше и доби.

Значи почнаа кај нас да евават. Да си поднесел во БГ мислам дека немало да имаш проблем, овие кај нас виделе начин на печалка и бујрум. (Не мора да значи ако е бугарска амбасада мора бугари да работат во амбасада, во Стокхолм во Македонска амбасада работат српски пУ тки)