Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141278 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #315 на: 17 Февруари 2017, 13:56:30 pm »
Јас лично ако можам, десет ќе извадам.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #316 на: 17 Февруари 2017, 13:57:27 pm »
Koга ќе почне 3та светска војна сите 10 да те регрутираат
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #317 на: 17 Февруари 2017, 13:59:40 pm »
Koга ќе почне 3та светска војна сите 10 да те регрутираат

Тогаш моето село ќе го прогласам за независна и неутрална република. Ако треба и пари ќе испечатам.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #318 на: 17 Февруари 2017, 14:00:43 pm »
1 Личник :D

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #319 на: 17 Февруари 2017, 14:01:07 pm »
Одма азил ќе ти барам ;D
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #320 на: 17 Февруари 2017, 14:09:03 pm »
imam kolega vo slevenija raboti i zivee veke 8 godini so cela familija i dete vtoro mu se rodi, koga ke ide vo penzija ke mora da si odi, ke zema slovenecka penzija ali ne moze da ostane da zivee vo slovenija...si go stitat grutceto zemja sto go imaat...

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #321 на: 17 Февруари 2017, 14:10:47 pm »
Фашисти ебате.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #322 на: 17 Февруари 2017, 15:14:32 pm »
Денес разговарав со работодавецот.Ми рече ќе ми прател договор и ќе побарал дозвола од германски ЗАВ.
Дали да закажам во амбасада деновиве?Секако интервјуа закажувале дури во јуни,а до тогаш ќе стигне докумментот од ЗАВ

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #323 на: 17 Февруари 2017, 15:22:51 pm »
За германска или бугарска амбасада прашуваш?
Зини да ти кажу.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #324 на: 17 Февруари 2017, 15:28:52 pm »
И Хрватите и Германците (демек јаките земји) не дозволуваат двојно државјанство.
Треба да исполниш повеќе критериуми за да можеш регуларно да аплицираш за германско државјанство, не е туку така само со пар документи.

Не знам и првпат слушам за германците да не дозволуват двојно(или повеќе кратно) државјанство... Знам доста со бугарски пасош што се ојдени и не се одјавени ни од македонско ни од бугарско државјанство, а имат добиено и германско државјанство. Мислам дека државјани со ЕУ државјанство, можат слободно да работат и живеат во секоја европска земја и после определено време добиват статус државјанин во друга земја. Пример, во Шведска, после 5 години(откако добиеш матичен шведски број) со бугарски пасош, секој добива автоматски државјанство, само нормално, треба да си побараш поради стандартни процедури. Во Шведска е подобро да си со македонски пасош отколку со бугарски, добиваш помош од државата, ти плаќат кога одеш на школо да учеш јазик и во рок од 3 години(откако добиеш матичен број) добиваш шведско државјанство.

Словенците знам дека не дозволуваат двојно државјанство(демек многу јаката земја), поточно македонско и словенско.

Дозволуваат. И не се вика словенско туку словенечко. Јас имам колеги фамилија цела се и имаат словенечко-македонско државјанство.

Јас имам роднини и знам дека морале да се откажат од македонското државјанство. Баш сега моментално имам пријатели(на жената роднини) што се дојдени во Македонија, баш поради таа причина, да се откажат од македонското за да поднесат за словенско. Мислам дека тоа е стандартната процедура.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #325 на: 17 Февруари 2017, 15:54:37 pm »
И Хрватите и Германците (демек јаките земји) не дозволуваат двојно државјанство.
Треба да исполниш повеќе критериуми за да можеш регуларно да аплицираш за германско државјанство, не е туку така само со пар документи.

Не знам и првпат слушам за германците да не дозволуват двојно(или повеќе кратно) државјанство... Знам доста со бугарски пасош што се ојдени и не се одјавени ни од македонско ни од бугарско државјанство, а имат добиено и германско државјанство. Мислам дека државјани со ЕУ државјанство, можат слободно да работат и живеат во секоја европска земја и после определено време добиват статус државјанин во друга земја. Пример, во Шведска, после 5 години(откако добиеш матичен шведски број) со бугарски пасош, секој добива автоматски државјанство, само нормално, треба да си побараш поради стандартни процедури. Во Шведска е подобро да си со македонски пасош отколку со бугарски, добиваш помош од државата, ти плаќат кога одеш на школо да учеш јазик и во рок од 3 години(откако добиеш матичен број) добиваш шведско државјанство.

Цитат
Dual citizenship[edit]
Allowed under following circumstances:
If the other citizenship is that of another EU country or of Switzerland. Non-EU- and non-Swiss citizens must usually renounce their old citizenship if they want to become German citizens.

Има и исклучоци, кои може да се прочитаат на следниот линк:

https://en.wikipedia.org/wiki/German_nationality_law
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #326 на: 17 Февруари 2017, 15:59:05 pm »
Немој да се водете по википедија, таму можеш и ти и јас да едитираме и да напишаме што ни душа сака. Немам јас сеуште некој сретнато да се откажал од бугарско за германско државјанство. Можеби само за македонското државјанство прават проблем... а тие што се со македонско и со бугарско државјанство, најчесто се кажуват како бугари, можеби затоа... не знам.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #327 на: 17 Февруари 2017, 16:13:46 pm »
За германска или бугарска амбасада прашуваш?
Германска

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #328 на: 17 Февруари 2017, 21:05:08 pm »
За да добиеш германско мора да се откажеш од македонското. Можно е да постојат исклучоци, ама правилото е тоа.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #329 на: 17 Февруари 2017, 22:57:06 pm »
За да добиеш германско мора да се откажеш од македонското. Можно е да постојат исклучоци, ама правилото е тоа.
Да, ама ако си со македонски документи. Тие што се со бугарски пасош се претставуваат како бугари, државјанин на ЕУ членка и немаат проблем.