Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141395 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #90 на: 18 Јули 2014, 12:09:10 pm »
Мене пред некоја година, за туристичка виза за САД ми бараа гарантно писмо и уверение за неосудуваност.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #91 на: 18 Јули 2014, 12:12:47 pm »
И ти дадоа ли?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #92 на: 18 Јули 2014, 12:13:53 pm »
Мене само да потврдам дека ќе се вратам назад.
 И дека имам пари да си го обезбедам патувањето сам. Целото интервју беше 30 секунди.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #93 на: 18 Јули 2014, 12:16:11 pm »
Мене ми дадоа американска виза на 12 или 10 години. Тогаш ми напоменаа дека за секое наредно влегување во Америка ќе ми треба писмена покана од компанија со седиште во Америка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #94 на: 18 Јули 2014, 12:16:58 pm »
И ти дадоа ли?

Тогаш ја повлеков апликацијата ради семејни и професионални обврски. Сега сакам пак да пробам, чисто онака, да видиме дали ќе ме сакаат :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7352
« Одговори #95 на: 18 Јули 2014, 16:28:37 pm »
Обично не жалам за одлуките што ги носам во живтотот, али што не си земав Green Card кога имав конкретна и солидна шанса, жалам.
Немам ништо против тие што имаат Бугарски пасош, секој со своето.

Гледам, сте продискутирале за документи потребни за излегување од државава.
Ја имав еднаш проблем со нашиве, ми изнаглушија доста зашто немав виза за влегување во ОАЕ.
И му викам на тој нашиов копук, кога се дешава на на сите што работиме таму, на некои да пратат визи, на некои не, си има оддел за визи на аеродромот, си ја плаќаме визата и одма ни ја даваат, па фирмата ни ги плаќа после визите, зашто се смета за нивен трошок што не ги пратиле на време.

Работава дојде до тој степен што мораше да им отворам персонален мејл, да им докажам дека порано сум добивал визи на мејл, дека немам никаков проблем со влегување и излегување од ОЕА.
А првичниот лет е Скопје-Истанбул, и мајка му бара да ми бара виза за финална дестинација. 
После и не им кажував финална дестинација. Кај идеш? Турција. Фала, чао, пријатно.

Кај америчката виза има добар детаљ пишан подолу. Вика, визава не ви гарантира влез во УСА, туку, дека ке дојдете до границите на УСА, и таму, службеник ке одлучи дали можете да влезете во државата. Можно е да бидете вратени без никакво објаснување.
« Последно менување: 19 Јули 2014, 04:17:19 am Tommy »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #96 на: 19 Јули 2014, 11:17:11 am »
така е со америчките визи... она што го добиваме како уса виза во пасош е уствари дозвола да дојдеш до граница (или аеродром да слеташ) во уса и таму воза офицер-полицаец ке одлучи дали да ти даде виза и колку ке ти трае таа виза. е сега, таа во пасошот докажува дека си во амбасада комплетно проверен и според одлуката на амбасадорот (или помошниците) ке ти трае толку и толку време и ке одлучат дали е едно кратна или мултиплеј виза...

едит:

еве ја уса визата дадена од амбасада за да дојдеш до граница т.е. до виза офицерот:

а он по негово лично убедување ти дава престој и таа виза изгледа еве вака:

« Последно менување: 19 Јули 2014, 11:34:48 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3083
« Одговори #97 на: 19 Јули 2014, 12:30:18 pm »
За УСА незнам, претпоставувам дека е вака како што викате.

За УК ти даваат виза во амбасада и пред слетување (или на аеродром) пополнуваш landing card, тоа е картичка каде пишуваш зашто доаѓаш и каде ќе престојуваш. Истата ја оставаш на imigration officer-от на кого му објаснуваш кај ќе идеш, ти го проверува пасошот и ти пожелува добредојде.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #98 на: 19 Јули 2014, 22:46:04 pm »
да да.. и за во уса е така.. во авион ти даваат 2 картички... една е кај ке идеш и со која цел, а другата е да објасниш-напишеш низ кои земји си патувал додека да стапнеш на нивно тло...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #99 на: 20 Јули 2014, 08:54:57 am »
Повеќе нема И-94 форма. Електронски се пополнува пред да леташ за Америка. Пополнуваш документ/декларација за царина во авионот.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #100 на: 20 Јули 2014, 12:26:07 pm »
правила се мењаваат.. се согласувам... и тоа знаат во рок од 1 година неколку пати да се сменат.. пишував како беше јас кога бев последен пат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #101 на: 20 Јули 2014, 14:58:16 pm »
правила се мењаваат.. се согласувам... и тоа знаат во рок од 1 година неколку пати да се сменат.. пишував како беше јас кога бев последен пат...

Знам. Претходниот пат кога одев, и јас пополнував и-94. Сега кога бев во мај, ми го пополни госпожата кога чекирав билет.
Како и да е, на влез ти ги скенираат сите 10 прсти и прашуваат каде ќе одиш. Ама според мене тоа е чиста формалност.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #102 на: 26 Август 2015, 12:55:28 pm »
Функционира ова уште?

"Законска основа за престој на возила со странски таблички е Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, која во потполност е усогласена со Конвенцијата за привремен увоз (Истанбулска конвенција). Со измените на Уредбата во март 2009 година, се допрецизира рокот, односно се предвиде рок од 6 месеци во 12 месеци. Ова практично значи дека едно возило во период од 12 месеци може да престојува вкупно не повеќе од 6 месеци, без оглед на бројот на остварени поми нувања преку граничните премини."
Извадок од Гласило на Царинската управа на Република Македонија.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #103 на: 26 Август 2015, 13:08:08 pm »
Функционира ова уште?

"Законска основа за престој на возила со странски таблички е Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, која во потполност е усогласена со Конвенцијата за привремен увоз (Истанбулска конвенција). Со измените на Уредбата во март 2009 година, се допрецизира рокот, односно се предвиде рок од 6 месеци во 12 месеци. Ова практично значи дека едно возило во период од 12 месеци може да престојува вкупно не повеќе од 6 месеци, без оглед на бројот на остварени поми нувања преку граничните премини."
Извадок од Гласило на Царинската управа на Република Македонија.

Не функционира. Немаат систем за контрола од царина.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #104 на: 26 Август 2015, 13:47:14 pm »
Ај додека сте тука.

Човеков е македонец што живеел и работел во Швајцарија. Сега се пензионира и се враќа тука.
Има БМВ 323 од 99 година. Сака да си го пренесе на македонски таблици.
Не го увезува за да го продаде, негово си е од 0км и сака да си го донесе и пренесе.
Дали е можно и како?

П.С. Има двојно државјанство и наш и швајцарски пасош, ако игра некаква улога.