Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141393 пати)

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #75 на: 18 Јули 2014, 00:32:21 am »
АЛООООО !!! ИМА НЕКОЈ КАПЕТАН НА БРОДОВ ?? ЧИСТКА НА ТЕМАВА ПОД ИТНО ПОШО СМРДИ !!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29797
    • CARclub.mk
« Одговори #76 на: 18 Јули 2014, 01:43:37 am »
Алоо? Се слушаме?

Диши малку. Нека се истера дискусијата, ќе очистиме.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3083
« Одговори #77 на: 18 Јули 2014, 02:44:19 am »
@deanMKD

Темава не смрди, барем не кај мене, луѓе си дискутираат. Да, је ОТ али е дискусија.

Во постов не си во право:

Според законот сите сме исти пред цариникот на терминал на аеродром. Никој нема право да ме запре или да ми забрани влез во друга држава, доколку ги имам потребните документи за влез и регулиран престој, и се разбира пари. Кој е тој контролор да ми суди дали можам да одам во некоја земја судејки по тоа како сум облечен или што сум по вероисповед.. Ова го има само во МК. Во Европа за ваков кикс глави летаат, да не се лажеме.

Полициски службеник од граничната полиција на РМ ја вратил госпоѓицата глумица (ако збориш во контекст на таа случка). И тој не и забранил влез во Германија туку и забранил излез од РМ поради сомнение (ваљда за него основано, не ги имам видено со свои очи сите детали за да дадам мое мислење) дека таму ќе остане подолго од дозволеното или ќе работи или двете, незнам. За кај нас незнам, но на запад пограничните служби и цариниците се тренирани да го читаат јазикот на телото, колку смешно и да звучи ова. Ова го имам видено со свои очи.

Инаку тоа што го направил полицискиот службеник е негово дискреционо право (дали го употребил праведно или не не би знаел повторувам). Исто како што може да дојдеш до границата на некоја земја за која ти треба виза (УСА да речеме), да имаш нивна виза, повеќе од доволно пари за целиот престој и повторно да те вратат. Нивно дискреционо право е тоа и против нивната одлука (ако недај Боже така одлучат) можеш да поднесеш приговор, но истиот нема да ти го одложи "депортирањето" (враќањето назад од каде што си дошол со првиот авион/бус/воз). Симни UK Border Force и гледај, случките се вистински. Знам луѓе кои поред сите уредни документи и доволно пари ги подзадржале на граница пар минути до саат време, но за среќа откога културно се објасниле како луѓе со граничните служби (немало еј немој ти на мене и сл.) и презентирале гарантно писмо/резервација во хотел, доволно пари и пасош на увид, ги пуштиле да влезат во земјата.

Се разбира дека ако патуваш некаде треба да ги имаш задолжителните документи (пасош, патничко осигурување, гарантно писмо/хотелска резервација) и доволно пари.

Цариник е нешто сосема друго - има право да ти ги прегледа работите кои ги изнесуваш/внесуваш во земјата - дали се дозволени или не и дали се во дозволена/прекумерна количина.

Контролор на аеродром е контролор на летање.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #78 на: 18 Јули 2014, 02:54:15 am »
за хотелска резервација може да се заобиколи, ако имаш писмо од близок роднина кој гарантира смештај, ама за гарантно писмо не. мора да го имаш, заверено од општината или кој и да е таму што заверува... мене за сад ми завери црквата македонска...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #79 на: 18 Јули 2014, 07:49:29 am »
@Achtung, може да те дискриминира и човек од твојата националност.  За да те казни, треба да има основ. Ако те казни само затоа што си од одредена националност, со претставка дека „твојата нација е проблем“, тогаш се работи за дискриминација. Освен ако не си црнец, тогаш сте иста раса, така да не станува збор за расна дискриминација, туку национална.
Симо нешто ми заобиколуваш или? Полицаецот имал 100% законски основ да ја врати Емра и ја вратил, Емра искача на тв и го тера циганското пошто ги научија да плачат и да се жалат по тој основ цело време. И сега одговори ми, ако ме казни џандар-шпон имајки законски основ дали јас треба да излегувам на тв и да се жалам како сум дискриминиран?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #80 на: 18 Јули 2014, 08:52:07 am »
@Како што реков, ако има основ да те казни  не си дискриминиран. Ако основнот за казнување е сомнеж дека си криминалец, затоа што сите од македонска националност се криминалци, тогаш - да, те дискиминира. По национален основ.
Она што сите го пропуштате во дискусијата е колку вреди македноскиот пасош. На Емра и` вреди само за да си го закачи на ѕид. Не може да излезе од својата држава.  Не ни стигнала некој да и` го оспори влезот во туѓа. Без основ и` е оспорено правото со важечки пасош да излезе. Тоа е тоа.

Инаку, за тоа дали некој греши или не во конкретниот случај, се надевам ќе пресуди судот. Прочитај ги членовите 8, 15 и 16, од Законот.
Исто така, уставниот член 9, каде што се гарантира недискриминација по било кој однос и членот 27 каде е гарнтираното правото на напуштање на територијата на државата, за секој граѓанин.

Затоа помалку вреди македонскиот пасош од туѓ пасош. Пасош на земја членка на Европска Унија повеќе вреди во нашата земја откоклу македонски. Веројатно и со ЕУ пасош може да се гласа, не сум сигурен :D Тука е проблемот. Не е проблемот дали Емра имала или немала 50 евра за секој ден престој.  Површинското гледање на рабоите не` закопува многу длабоко.

Тука завршувам со дискусијата, Емра е помалку битна за дискусијава, битно е колку ти вреди што си државјанин на РМ.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #81 на: 18 Јули 2014, 09:20:47 am »
Ако Емра рекла дека се остане таму една недела, не ќе имала никаков проблем,
ама кога кажала два месеци, е тогаш настанал проблемот.
А два месеци, а две години, исто е за него, дај ова, дај она, и фотокопија молам?
Раус, нормално.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #82 на: 18 Јули 2014, 09:29:28 am »
Јас може да излезам и на излез да му кажам „никад се не врачам!“ и? Има право да не ме пушти да излезам?!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #83 на: 18 Јули 2014, 09:47:12 am »
Симо тоа е наредба од ЕУ како превентивна мерка од азилантите. Ако летала за косово немало да ја вратат!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #84 на: 18 Јули 2014, 10:16:17 am »
УСТАВ НА РМ:

Член 27

Секој граѓанин на Република Македонија има право слободно да се движи на територијата на Републиката и слободно да го избира местото на своето живеалиште. Секој граѓанин има право да ја напушти територијата на Републиката и да се врати во Републиката. Остварувањето на овие права може да се ограничи со закон, единствено во случаите кога е тоа потребно заради заштита на безбедноста на Републиката, водење на кривична постапка или заштита на здравјето на луѓето.

Крај! Устав!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #85 на: 18 Јули 2014, 10:35:42 am »
Нова тема, ново име.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #86 на: 18 Јули 2014, 11:01:55 am »
за хотелска резервација може да се заобиколи, ако имаш писмо од близок роднина кој гарантира смештај, ама за гарантно писмо не. мора да го имаш, заверено од општината или кој и да е таму што заверува... мене за сад ми завери црквата македонска...

Јас цел живот вадам виза со писмо од близок роднина а.к.а. гарантно писмо.

Првпат слушам дека треба нешто од општина да е заверено.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #87 на: 18 Јули 2014, 11:04:04 am »
На роднината му го заверуваат во општина. Иначе гарантни писма ќе се штанцаат со тони на интернет а роднината може и да ти живее у пештера.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #88 на: 18 Јули 2014, 11:23:01 am »
Роднината неможе да ти живее во пештера бидејќи во (моето) гарантно писмо пишива негови податоци, контакт телефон и слично.

Ако во нешто се посумњаат во амбасада, го контактираат и он потврдува за точноста на податоците и кажува што си му ти и дали стварно те викнал и дали гарантира за тебе дека ќе имаш пари додека си кај него и дека ќе се вратиш во МК кога си рекол.

Досега ниеднаш ниедно гаратно писмо не било со никаква заверка, повеќе пати имам вадено виза и јас и моите.

За Америка незнам.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #89 на: 18 Јули 2014, 11:58:27 am »
Роднината неможе да ти живее во пештера бидејќи во (моето) гарантно писмо пишива негови податоци, контакт телефон и слично.

Ако во нешто се посумњаат во амбасада, го контактираат и он потврдува за точноста на податоците и кажува што си му ти и дали стварно те викнал и дали гарантира за тебе дека ќе имаш пари додека си кај него и дека ќе се вратиш во МК кога си рекол.

Досега ниеднаш ниедно гаратно писмо не било со никаква заверка, повеќе пати имам вадено виза и јас и моите.

За Америка незнам.
За Америка може и без гарантно писмо.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.