Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141319 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #105 на: 26 Август 2015, 14:02:02 pm »
Ај додека сте тука.

Човеков е македонец што живеел и работел во Швајцарија. Сега се пензионира и се враќа тука.
Има БМВ 323 од 99 година. Сака да си го пренесе на македонски таблици.
Не го увезува за да го продаде, негово си е од 0км и сака да си го донесе и пренесе.
Дали е можно и како?

П.С. Има двојно државјанство и наш и швајцарски пасош, ако игра некаква улога.

Ако има еуро 3 ќе го увезе (Најверојатно има затоа што е со 2 катализатори и 4 ламбда Сонди). 99та е граничната кадешто БМВ го менува софтверот дали да задоволува еуро 2 или еуро 3 стандарди. Мојата претходна е46ка задоволуваше еуро 3 стандарди (произведена ноември 99та).

Двојното државјанство играше улога 2003/4та година, кога гастарбајтерите можеа да си увезат коли за себе. Инаку, може директно да си го донесе на швиц таблици, да си го царини. Само што после ќе треба некој да му го одјави од Швајцарија, за да може да си го регистрира во МК.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #106 на: 26 Август 2015, 15:20:24 pm »
Проблемот е што е најверојатно еуро2 (323 бензинец).
Ако е еуро 2 нема шанси да го преведе на наши таблици?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #107 на: 26 Август 2015, 15:50:16 pm »
Мислам дека нема шанси. Мислам, возилото ќе се увезе, но нема да добие хомологација од метерологија.

Освен (ама не знам дали ќе профункционира тоа кај нас со документација), да се репрограмира ЕКУто со ДИС/Инпа да задоволува евро 3 стандарди.
Разликата кај бензинец е46ка во Еуро 2 и Еуро 3 стандардите е земањето во предвид на отчитувањата на Ламбда сондата после самиот катализатор во самиот енџин менаџмент за согорувањето. И целото тоа пропратено со нов катализатор.

На крај ја носи на хомологација и моли Бога + врски за да добие дозвола за пуштање во сообраќај.

Теоретски е возможно, во праткика, не знам. Во најмала рака, копија од сообраќајна и на поле 72 од неа ако пишува С03 (значи е еуро 3), и да се праша во ПСС.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #108 на: 26 Август 2015, 15:53:18 pm »
Фала Луки :)

Човекот си е емотивно врзан за БМВ-то и не сака да го продаде во Швајц, па затоа и сака да си го донесе тука. Ќе пренесам и ќе видиме и во МВР што ќе кажат.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
Одг:
« Одговори #109 на: 26 Август 2015, 23:24:08 pm »
Dokolku covekot ima nase drzavjanstvo i e povratnik od stranstvo moze da uveze vozilo od bilo koja norma ako saka i euro 0.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #110 на: 27 Август 2015, 00:48:57 am »
тоа бе никола... такви информации треба да се споделат... сигурен си за ова?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #111 на: 27 Август 2015, 07:26:14 am »
Dokolku covekot ima nase drzavjanstvo i e povratnik od stranstvo moze da uveze vozilo od bilo koja norma ako saka i euro 0.

Никола, тоа беше по стариот правилник некаде околу 2003/04та година. Сега со новиот правилник, такво нешто нема. Сега начинот е, царина ќе ти увезе било што. Ама дали ќе може да го пуштиш во сообраќај, одлучува некој друг.

http://www.amdtetovo.com.mk/site/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=90&lang=mk

Проблемот е делумно опишан од дискусијата на Онак и Марјанот во Олдтајмери.  :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Одг:
« Одговори #112 на: 27 Август 2015, 09:39:13 am »
Jas pred 2 meseci prasuvav vo AM cert i ja dobiv taa informacija

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #113 на: 27 Август 2015, 09:42:30 am »
Jas pred 2 meseci prasuvav vo AM cert i ja dobiv taa informacija

Ако е така, значи јас можам да увезувам какви сакам, колку сакам?
Озбилно прашувам.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Одг:
« Одговори #114 на: 27 Август 2015, 10:36:54 am »
Nemozes, vazi za  vozilo koe go imas tamo sakas da se vratis vo mk da zivees i so sebe si go zemas voziloto

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #115 на: 27 Август 2015, 11:14:24 am »
Nemozes, vazi za  vozilo koe go imas tamo sakas da se vratis vo mk da zivees i so sebe si go zemas voziloto

добро... ај сега вака едно прашање... како ке докажеш дека сакаш да се вратиш тука да живееш? ете идам, кажувам дека сакам да се вратам, си го легализирам возилото, го паркирам у гаража и пут под ноге пак “горе“.. кога и да дојдам си имам свое возило тука, легализирано и сум ја заебал државата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #116 на: 27 Август 2015, 11:37:31 am »
Имам возило на странски таблици повеќе од една година. Времено сум одјавен од МВР за иселен, шознам неколку години веќе.

добро... ај сега вака едно прашање... како ке докажеш дека сакаш да се вратиш тука да живееш? ете идам, кажувам дека сакам да се вратам, си го легализирам возилото, го паркирам у гаража и пут под ноге пак “горе“.. кога и да дојдам си имам свое возило тука, легализирано и сум ја заебал државата...
Најверојатно со пријавувањето во МВР за времено исселен. А како ќе докажеш дека се враќаш, најверојатно со пријава дека не си повеќе времено исселен. Ме интересира, затоа што имам возило, што не можам да го увезам заради глупости, па на таа финта уопште не ми текна.  :-\

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #117 на: 28 Август 2015, 11:48:16 am »
Појма немам за детали прашајте по куќиве за хомологација. Мене ми требаше нешто прашав и ја добив таа информација дека повратници може да си го донесат возилото без разлика дали задоволувало и тоа е тоа. За деталите појма немам

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1856
« Одговори #118 на: 28 Август 2015, 13:09:19 pm »
Nemozes, vazi za  vozilo koe go imas tamo sakas da se vratis vo mk da zivees i so sebe si go zemas voziloto
Имам возило на странски таблици повеќе од една година. Времено сум одјавен од МВР за иселен, шознам неколку години веќе.

Најверојатно со пријавувањето во МВР за времено исселен. А како ќе докажеш дека се враќаш, најверојатно со пријава дека не си повеќе времено исселен. Ме интересира, затоа што имам возило, што не можам да го увезам заради глупости, па на таа финта уопште не ми текна.  :-\

Луки, опција ти е и возилото да го возиш на странски таблици и странски пасош, со македонско гранично осигурување, е сега ако е патничко возило годишното гранично осигурување е околу 350-360 евра, дупло поскапо од технички и осигурање доколку ти е на македонски таблици.
Треба да се распрашаш кај нас во полиција, дали само ти ќе можеш да го возиш возилото или ќе може и некој друг со гранично на твое име.
Доколку сакаш можеш да извадиш осигурање и на помал период, само додека си тука да го возиш возилото.
Вака се возат сите возила со амерички таблици кај нас. (амерички како пример само не дека нема и други нели)
Лошото е што со тоа возило дококу сакаш да патуваш во странство, ќе треба да вадиш гранично осигурување во секоја земја во која ќе возиш.

Доколку пак возилото е товарно, се погорекажано паѓа во вода, не дека неможе ова погоре и за товарни ама е прескапо (за 15 дена е 230 евра, за годишно незнам точно, треба да проверам)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #119 на: 28 Август 2015, 13:16:05 pm »
Знае ли некој каква е сеа процедурата за вадење бугарски пасош?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.