Nemozes, vazi za vozilo koe go imas tamo sakas da se vratis vo mk da zivees i so sebe si go zemas voziloto
Имам возило на странски таблици повеќе од една година. Времено сум одјавен од МВР за иселен, шознам неколку години веќе.
добро... ај сега вака едно прашање... како ке докажеш дека сакаш да се вратиш тука да живееш? ете идам, кажувам дека сакам да се вратам, си го легализирам возилото, го паркирам у гаража и пут под ноге пак “горе“.. кога и да дојдам си имам свое возило тука, легализирано и сум ја заебал државата...
Најверојатно со пријавувањето во МВР за времено исселен. А како ќе докажеш дека се враќаш, најверојатно со пријава дека не си повеќе времено исселен. Ме интересира, затоа што имам возило, што не можам да го увезам заради глупости, па на таа финта уопште не ми текна. 
Луки, опција ти е и возилото да го возиш на странски таблици и странски пасош, со македонско гранично осигурување, е сега ако е патничко возило годишното гранично осигурување е околу 350-360 евра, дупло поскапо од технички и осигурање доколку ти е на македонски таблици.
Треба да се распрашаш кај нас во полиција, дали само ти ќе можеш да го возиш возилото или ќе може и некој друг со гранично на твое име.
Доколку сакаш можеш да извадиш осигурање и на помал период, само додека си тука да го возиш возилото.
Вака се возат сите возила со амерички таблици кај нас. (амерички како пример само не дека нема и други нели)
Лошото е што со тоа возило дококу сакаш да патуваш во странство, ќе треба да вадиш гранично осигурување во секоја земја во која ќе возиш.
Доколку пак возилото е товарно, се погорекажано паѓа во вода, не дека неможе ова погоре и за товарни ама е прескапо (за 15 дена е 230 евра, за годишно незнам точно, треба да проверам)