Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141674 пати)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #60 на: 17 Јули 2014, 23:54:44 pm »
Нашите се чуваат за да не се укине безвизниот режим. Се случувале враќања многу пати. До сега неколку пати сум бил до германија и биле вратени луѓе. На аеродром незнам.. Но со автобус кога бев на македонска граница вратија 2 бидејки немаа пари или гарантно писмо. А на словенска граница вратија 14 од автобусот на хисар...
Така да нашиве гледаат што помалце да има вратени од нивна страна. За тоа ги разбирам ама не разбирам зошто се прави огромно малтретирање.

onak
Абе ти застареле информацииве со бугарските пасоши...

Сите бугари работат слободно низ европа. Се што треба е во државата каде што ќе отиде односно општината каде што ќе престојува да пријави адреса на живеење. и со тоа автоматски му се издава Виза на која има адреса и нема рок на важење.

Тоа е далеку полесно отколку да извадиш виза па дали ќе добиеш виза... Па што мајка бараш таму итн итн.
Со тој пасош можеш да ги работиш и најлошите работи што постојат. Но сепак се подобро платени од кај нас.
90% од македонците со бг пасоши идат и се враќаат на секои 3 месеци. Работат таму некоја тешка физичка работа и се враќаат тука.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #61 на: 17 Јули 2014, 23:55:53 pm »
@Онак
А бе кога се караш со некој или коа се жалиш дека ти заебава форумот пишуваш по 3 страни ама сеа те мрзи да одговориш :-P

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #62 на: 17 Јули 2014, 23:56:36 pm »
А бе кога се караш со некој или коа се жалиш дека ти заебава форумот пишуваш по 3 страни ама сеа те мрзи да одговориш :-P

не ме мрзи бе... незнам што да ти одговорам...

ај вака.. за кај те интересира дали ми побарале пари?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2854
  • Слобода или смрт
« Одговори #63 на: 17 Јули 2014, 23:58:23 pm »
А ме интересира како планирала да остане 2 и кусур месеци таму а била во “работен однос“ овде во македонија. Колку што знам 25 дена е одморот во годината не 60+. Па и уште се прави невина на телевизија.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #64 на: 17 Јули 2014, 23:59:20 pm »

не ме мрзи бе... незнам што да ти одговорам...

ај вака.. за кај те интересира дали ми побарале пари?
За до Велес :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #65 на: 18 Јули 2014, 00:00:32 am »
А ме интересира како планирала да остане 2 и кусур месеци таму а била во “работен однос“ овде во македонија. Колку што знам 25 дена е одморот во годината не 60+. Па и уште се прави невина на телевизија.

Ти викам ја и смрди путката на нешто, арно ја намирисал батката. Симо, you are not acquainted with the full facts. You are on a need-to-know basis.... and you dont need to know :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #66 на: 18 Јули 2014, 00:01:26 am »
Не, пошто емра немала 2000 евра како гаранција а овој има.
Тогаш, што е поентата на муабетот со братучед ти?  Не разбирам. Ако него го пуштат со карта во еден правец, а оваа со повратна, со постојан работен однос, со роднина прво колено, со постојано живеалиште во Германија, не ја пуштаат, за што се работи?
Па можда на тој нејзин роднина се прешлепале 50 луге, можда некој нејзин роднина барал азил или е на црн список или слично нешто, можда има нешто црно поврзано со неа што не е глупа да го каже на опозициониот канал каде што поентата е само да се фрлаат црни дамки и да се преувеличуваат некои работи итн...

Аха, опозициониот канал... ок.. Ја мислев дискриминација навлегува повеќе во општеството од партиска припадност.

Среќа се нашла некој позицион канал да ја пренесе оваа поразителна вест, за тоа колку ти вреди македонскиот пасош:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #67 на: 18 Јули 2014, 00:01:28 am »
@Онак
Па чим си имал такво искуство сподели го.....

Еве мене само еднаш ме прашале   и замисли на евзони ама само што ги извадив од џеб ми рече да одам, ни броење ни ништо.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #68 на: 18 Јули 2014, 00:06:59 am »
Пази: дала копија од гарантно писмо затоа што градот не издавал гарантни писма?

Па од кој документ е копијата копија?

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #69 на: 18 Јули 2014, 00:07:22 am »
Симо: МУ ГО ДАДОВ ГАРАНТНОТО ПИСМО, АМА ТОА БЕШЕ ФОТОКОПИЈА, АМА ГРАДОТ НЕ ИЗДАВАЛ ГАРАНТНИ ПИСМА ПОШТО БИЛО ТУРИСТИЧКО МЕСТО еј симчо самиот факт, фотокопија од некаков лист му дал до знаење дека можно е И самата потврда да е фалц, тоа што за 3 месеци имала само 450 евра автоматски сама си пишала крст на картата и германија.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #70 на: 18 Јули 2014, 00:10:24 am »
кратко и јасно, цуцава била без документи комплетирани.. можел да ја пушти ама несакал, и имал законски грб за тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #71 на: 18 Јули 2014, 00:14:54 am »

Ти викам ја и смрди путката на нешто, арно ја намирисал батката. Симо, you are not acquainted with the full facts. You are on a need-to-know basis.... and you dont need to know :D

Следниот пат кога ќе ја носиш ќерка ти во театар за деца и младинци, провери дали и` смрди путката. Наместо да се гордееме со младите уметници, ние ќе ги утупиме.

@kimi, неплатено отсутво е легален начин да бидеш надвор од работа и покрај 25-дневниот платен одмор.  Ако нема активности во тој период, за уметник кој работи во театар не е никаков проблем.

За ИЗЛЕЗ не е потребно да се поседуваат пари.  На влез во туѓата држава може да не те пуштат:

http://www.akademik.mk/sluchaj-emra-kurtishova-klasichen-sluchaj-na-diskriminatsija-smetaat-advokati-so-iskustvo-vo-antidiskriminatsioni-postapki

Цитат
Имено, тужителот во јуни 2013 година, патувајќи заедно со неговото семејство на свадба на близок роднина во Италија, на граничниот премин Табановце од страна на граничните служби бил спречен да ја напушти територијата на РМ, без никакво посебно образложение. Истиот во себе поседувал преведена и заверена потврда од општината каде е закажана свадбата и поседувал доволно парични средства за неколку дневен престој во земја од ЕУ (иако за излез од територијата на РМ не е потребно да се поседуваат никакви потврди и сл.). На тужителот, со печат во пасошот прецртан со две коси линии, му билo забрането да ја напушти територијата на Македонија.

Симо: МУ ГО ДАДОВ ГАРАНТНОТО ПИСМО, АМА ТОА БЕШЕ ФОТОКОПИЈА, АМА ГРАДОТ НЕ ИЗДАВАЛ ГАРАНТНИ ПИСМА ПОШТО БИЛО ТУРИСТИЧКО МЕСТО еј симчо самиот факт, фотокопија од некаков лист му дал до знаење дека можно е И самата потврда да е фалц, тоа што за 3 месеци имала само 450 евра автоматски сама си пишала крст на картата и германија.
Види го текстот погоре. Службеникот решил да не ја пушти. Барал се` и сешто, само да не ја пушти. Се надевам набрзо ќе биде решен случајот во нејзина полза. Се согласувам дека нејзината прикаска има недоречености, но сепак, се работи за дискриминација и тоа од службеник во соптвената држава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #72 на: 18 Јули 2014, 00:18:59 am »
Значи симо, мене ако ме казни шпон-полицаец со законски основ за влакно во јајцето, тогаш можам да искочам на тв и да кажувам дека сум расно дискриминиран а?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2854
  • Слобода или смрт
« Одговори #73 на: 18 Јули 2014, 00:19:48 am »
Во тој случај не. Обратно? АПСОЛУТНО

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #74 на: 18 Јули 2014, 00:26:34 am »
@Achtung, може да те дискриминира и човек од твојата националност.  За да те казни, треба да има основ. Ако те казни само затоа што си од одредена националност, со претставка дека „твојата нација е проблем“, тогаш се работи за дискриминација. Освен ако не си црнец, тогаш сте иста раса, така да не станува збор за расна дискриминација, туку национална.