Па таа емра нека оди во шутка и нека си ги праша тие што бараат азил зашто сега има построги контроли по терминаливе а не да ми искача на тв ко синкир една и единствена е што ја вратиле од терминал.
+1
Според законот сите сме исти пред цариникот на терминал на аеродром. Никој нема право да ме запре или да ми забрани влез во друга држава, доколку ги имам потребните документи за влез и регулиран престој, и се разбира пари. Кој е тој контролор да ми суди дали можам да одам во некоја земја судејки по тоа како сум облечен или што сум по вероисповед.. Ова го има само во МК. Во Европа за ваков кикс глави летаат, да не се лажеме.
@onak сепак полесно е да се најде работа со Бугарски Пасош на Запад, отколку со наш, т.е со наш воопшто и не те зема на работа. Секако дека на газдате многу полесно му е да ти среди документација со Бугарски Пасош, бидејки си Европски Државјанин, и затоа на сите огласи се бара да имаш Бугарски пасош. Ова покажува дека сме жива мизерија.. Толку од муабетот, за тоа кој бил предавник а кој патриот можеме до сабајле да правиме муабет. Гледај ги фактите, не она што пишува на хартија. 
Не е така. Службеникот може да преземе разни дејствија ако си сомнителен.
А и бугарските роми ги враќаат на граница не се секирај. Ако си „ром“ во тиквата, историјата и карактерот биди и од Лихтенштајн пак ќе бидеш вратен назад.
Имајте actual Искуство со проблематиката па после зборувајте.
Што па таа емра излегува со тврдење дека не ја пуштиле заради тоа што е циганка а? Ебате глумицата лигава... баш утре ке го испратам братучед ми на авион за германија, има карта во еден правец, 400 евра во џеб и извод од трансакциона со 1300 евра под изговор дека ке оди кола да купи а уствари ке оди да работи и не ме чуди ако не го пуштат или пак евентуално во германија да го вратат.
За излез од државата ти треба важечки пасош, никакви пари, никакви изводи од сметки...
Така е, освен во држави каде со билатерален договор не е решено поинаку. За влез во соодветна држава ти требаат соодветни услови согласно нејзините законски прописи. Службеникот во Македонија не може да те врати назад и да ти поништи билет освен ако не се посомнева за нешто во врска со внатрешните работи.
edit: откако вратија едно чудо роми и турци од македонија со посебни авиони, односно беа ектрадирани, условите за тие граѓани се поинакви. Тоа нема врска со расна дискриминација, тоа е биалтерален договор меѓу македонија и германија да вршат проверки. Од каде знаете вие дека Емра не била екстрадирана назад пред неколку години? Екстрадираните немаат право на влез во државата од каде биле избркани, да не речам дигнати на клоци.