Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 140889 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #15 на: 17 Јули 2014, 15:29:34 pm »
Мислам дека не му текнало на некој Бугар да отвори некоја мешовита фирма во Македонија, и да почне да
носи кршови тука по бугарски цени, тогаш драстично ќе паднат цените на кршовите.
Сигурно разлика по крш ќе биде минимум 500 евра ако не и повеќе.
Зошто во Крива Паланка се поевтини колите на плацевите?  ;) ;) ;)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #16 на: 17 Јули 2014, 17:18:28 pm »
@ smole

Немој да ме праќаш каде било. Немаш право на тоа.

Нити те пратив, нити имам намера. Еве што напишав:

Ако сакаш така иди во Бугарија тука правилата се такви какви што се.

А ако не ти чини зелениот картон, мораш да го вадиш.. И? Сега, lie down, try not to cry, и на крај - cry a lot. Ако се помируваме со се - каде ни е крајот? Муабетот е - зошто таму може, а тука не?

Не плачам, ако можам да го платам го плаќам и готово. Ако не се седам у МК и со бус идам во странство.

Не ме праќај никаде, уште еднаш ќе кажам. Многу ти е убаво и тебе, те осеќам. Ама пусто срце јуначко..

Нити те пратив, нити имам намера. Еве што напишав:

Ако сакаш така иди во Бугарија тука правилата се такви какви што се.

Како ми е мене неможеш да знаеш бидејќи не ме познаваш.

Мене најмногу ме нервира тоа што сите знаат за другите да кажат. Што те заболе што прави - ако сака да извади, нека вади и крај. Што има ти, или било кој друг "патриот", да му попува?

Ме заболе пошто ако некој се прави бугар нека иде таму да живее, штом се откажал од македонско државјанство. На две столици не се седи. Не попувам на никој, го кажувам мојот став.

Луѓето мислат дека ќе се пишат б'лгари и ќе идат на Запад и таму ќе станат луѓе. Не бе, таму ќе ја работиш истата/полоша работа од таа тука што си ја имал. Тие што ги молат да ги вработат на Запад од кај нас имаат МК пасош и се висококвалификувана работна сила која им е потребна (ИТ инженери, доктори итн.).

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #17 на: 17 Јули 2014, 17:28:35 pm »
@smole патриотче убаво ти кажа и Onak и velestrumf, а најубаво ти кажа Diesel. Што си направил па да се правиш патриот во оваа продадена држава? Се дигна ли да протестираш кога шиптарите дигнаа пунт за терористи кои убија твој народ твои сограѓани Македонци? Или си седеше дома у фотеља и мрчеше исто како сега? Или можеби си бил во Грција на одмор? Или поради твоето патриотско размислување можеби грција е забранета земја за тебе? Можда и за тоа така те воспитале?
Твоите предци биле македонци ама брате ако продолжи вака ние ќе бидеме последните македонски предци.
И отвори си друга патриотска тема па таму изнеси ги твоите ставови.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #18 на: 17 Јули 2014, 17:37:15 pm »
Ти видовме што лик си што сакаш да возиш бугарска крш кола во Македонија на бугарски таблици за да не платиш давачки на Македонија.

Отсутен Боби Л.

• Редовен
  • Пораки: 1273
  • I live my life a quarter mile at a time...
« Одговори #19 на: 17 Јули 2014, 17:42:15 pm »
Поздрав :)
https://www.youtube.com/watch?v=-Lc9QZqITc4
Брзината не е опасна,туку будалата шo седи зад воланот :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
« Одговори #20 на: 17 Јули 2014, 18:17:11 pm »
Ако се отпишуваш од државјанство иди и живеј во Бугарија. Никој никого тука со сила не држи да живее. И така пола Македонија си отиде. Ама утре да не чујам еј државава вака државава така, секој си го гледа својот гз читај ваќа џаде од тука, и тоа е ок ама не од таму после патриоти да ми се праите и да ми мудрувате како треба да се прави а како не. Имам такви и во поблиска фамилија и нив истото им го викам - у јабана си? Седи си таму и немој многу многу да мрчиш за тука кога си ја збришал. Немаш право на тоа. Гласај за меркели, камерони и слично и биди граѓанин од втор ред, бидејќи никогаш никаде нема да те гледаат како рамноправен со домородците. Колку и тоа некој да го прокламира, сум го видел и чул ова милион пати.

Тотално небитно.

Битно:

Мислиш дека имаш решение на сите проблеми и одговор на сите прашања.

Немаш. Точка.

Два збора за тебе - ГОЛИ ПАТРИОТИ.

Друго - се седи на две столици, и тоа како. Гледаш дека се седи. А твојот став по то прашање е тотано небитен. Имено, твојот настап е иритирачки - ти ќе им кажуваш на луѓето како треба, ти ќе правиш поделби на патриоти и непатриоти (предавници е претежок збор), и на крај - ти ќе ја управиш. Другар, искрено, нема да можеш.

Тоа што напиша дека **Постов не е наменет за никого лично** не те вади. Можеше само да речеш дека тоа не е во ред, и дека не ти се допаѓа. Ти ќе забрануваш одма.

Се нашло простор за таква манипулација (во недостиг на поприкладен збор) - па луѓето си користат. Што и како, не е ничија работа да коментираме. Извадил - извадил, тоа е тоа. Ти ги бркаш да живеат незнам каде, си им кажувал да си седат таму, незнам што.. Не е твоја работа тоа.

Јес да 90 насто од тие луѓе купија бесни колишта за курчење, ама не сите. Ти сите ги стави во ист кош.

Да те прашам - ако некој има пасош од Германија, или од Азербејџан? Ист ли статус имаат со оние кои имаат бугарски пасоши?

Златен, грешка ти е разбрано - никој не оди таму да стане човек, оди да извади некој денар и да се врати. Има и такви што остануваат, има и такви што се враќаат во полоша ситуација од претходно, пред да одат, а богами има и такви што стануваат луѓе таму, и имаат многу престижни работни места. Секој со к'сметот.

Неисе, да резимирам и прекинувам со дискусијава - твое е да си имаш став и да си го кажеш. Малку начинот, дикцијата и тонот да бидат покоректни, а не "јас не им давам ни ден да возат, иди таму, живеј, не се враќај". Тоа е тоа што не ми се допаѓа, и не е во ред.

Никој никаде нема да мрда од родното место, ако му е убаво. Сите бегаат од мака, и бараат излез за поубав живот. Не се сите среќни и успешни во животот, по тоа што ти го кажуваш.

Поздрав пријателе, и не им се секирај на тие што вадат пасоши. Нека вадат, кога се може.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #21 на: 17 Јули 2014, 18:30:53 pm »
Во ред, затоа е ова форум - за дебата и изнесување на лични ставови, кои немора да се општоприфатени. Демократија.

Ако си ги читал моите претходни постови на различни теми ќе увидиш дека немам обичај да пишувам во таков стил но ова ме вади од такт. И не само бугарските коли - сите кои ќе донесат кола од странство и не ја царинат. И мој близок го направи тоа па му јадев гурабии.

Нејсе, agree to disagree.

Да се читаме за арно!

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #22 на: 17 Јули 2014, 18:34:50 pm »
А така.

Благодарност.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 17 Јули 2014, 18:42:38 pm »
@Smole, и мене ме вадат од такт „квази-бугари“. Ама не од патриотски причини. Мене ми е многу јасно зошто голем дел од тие што извадиле пасоши од туѓа држава, го направиле тоа. Најголем дел, не го направиле тоа за да возат кола на бугарски таблици. Имале потреба. Потреба да се прехранат. Виделе добра шанса, лесно вадење на пасош со европско лого, а тоа во најмала рака отовра врати за сезонска работа по околниве земји кои се со колку-толку подобар стандард. Наместо да чмае 365 дена во фабрика за текстил за вкупен годишен приход од 1600 евра, ќе отиде 3 месеци во околна земја да бере нешто по ниви, и ќе ги извади истите пари. Потоа, во МК, ќе работи уште нешто за 1500-1600 евра, и ќе се снајде за живеачка. Тоа се „бугарите“ од македонија во најголем дел. Оние грст 5-10% кои извадиле пасош за да тераат некое бизнисче и да возат 525тдс од `95 на бугарски таблици, се ништо. Само бодат очи и ништо друго. Проблемот со бугарските пасоши е многу подлабок од „зелен картон и ефтина кола“. Проблемот со бугарските пасоши е во нашата држава и администрација.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #24 на: 17 Јули 2014, 21:37:12 pm »
Есенцијално за секој понатамошен муабет, било каде, било кога, на тема "патриотизам", е да се разграничи што е патриот, што е непатриот, и што е прадавник.

Мое видување:

1. Патриот е човек кој директно влијае и придонесува за доброто на државата и правниот поредок во истата.

Ние останатите што само живееме во државава, не сме патриоти, туку мазохисти.

2. Непатриот е човек кој е индиферентен и пасивен за случувањата во државата, односно баш го заболе што се случува во истата. Нит пробува да помогне, ама и не одмага. He goes with the flow.

Исто како и многумина меѓу нас.

3. Предавник (колку и да не го сакам зборот, колку и да е тежок за интерпретација) е човек кој директно влијае и придонесува за уривање на правниот поредок во државата, најчесто луѓе со моќ (читaј: луѓе од власта).

Квази Бугарите, односно оние нашите со бугарски пасоши, кога ќе подразмислам поубаво, не спаѓаат во ниту една од овие групи, така да проблемот е најмалку во нив. Многу други работи нечинат во државава. Да се разбереме - не велам дека тоа што се случува со тие пасоши е добра работа. Не е. Никако.

Тие ниту придонесуваат за доброто на државата, нити се пасивни (пошто нели, ја увиделе состојбата, не им се допаѓа, и си бараат чаре), нити влијаат на уривање на правниот поредок, ниту пак и штетат на државата (со напомена - како поединци, или на краток рок).

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #25 на: 17 Јули 2014, 22:46:23 pm »
Хм интересна тема. Пошо гледам дека се развил интересен муабет, да шкртнам и јас неколку реченици..

Бугарскиот пасош , како и да гледате на него ви значи излез од оваа вукојебина, бидејки со Македонскиот пасоп неможам да отидам никаде, освен во соседниве земји. Како што кажа погоре Симо, јебеш патриот, ако тој денеска нема пари да си го прехрани семејството.... За што да работам јас, за 100е во некоја продавница, или во некој погон за исработка на чевли ? Не фала, ама за 100е месечно без слободен ден, да му се плукнам на таквата работа, вадам Бугарски пасош и во првата прилика фаќам магла од земјава.. Сигурно се прашувате зошо. Еве зошо .

1. Иако сум дипломиран на многу популарен факултет во МК сепак за мене нема работа, пошо не им го лижам газот на Никола и останатите потрчковци околу него.
2. Зошто државата ме е*е во секоја можна смисла. ФАнтомски давачки од кои боли глава, секоја година сме посиромашни и посиромашни.. Државата ни живее на кредити, и тоа е факт никој неможе да го побие.
3. Се мислам дали да одам на одмор, или да ги чувам парите за да го платам сметките, кои што секое домаќинство ги плаќа во МК..

Гледам дека на некого на форумов му е ОК во земјава. ОК браќа, ако сте на државна сметка живејте, немам ништо против. Доволно гледам што се случува во проклетава држава. За 4-5 години , земјава ке се распарчи, првин западниот дел, ке има рекордно ниво на невработеност (поради немањето на индустрија, што може да обезбеди доволно сретства за државата во вид на давачки, даноци итн..), фирмите ке ставаат клуч на врата и ке се чудат како да ги исчистат давачките и да ја затворат фирмата.. Државата се повеќе ке измислува нови давачки за да го покрие буџетскиот дефицит (кои и сега едвај се покрива со кредити).. Е ова ви е вистинската причина, зошо наскоро ке добијам Бугарски пасош, и со првата шанса бегам одовде. Вие патриоти, плаќајте за спомениците од СКопје 2014, јас немам намера да плаќам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 17 Јули 2014, 22:52:08 pm »
Процесот на земање пасоши од соседна држава е генерално многу штетен процес за една држава. Мора да се избори некако самата држава против тоа.
Замисли, 10% да земат бугарски, 10% српски, 10% грчки и 10% албански (додуша веќе имаме тука мало више од 10%).
Добиваш држава во која дејуре живеат огромни групи малцинства на соседните држави, а народор кој го чини јадрото на таа држава станал помалку од 50%. Тука се јавуваат апетитите од соседите, за посебна управа во општини кај што живее нивно „малцинство“, барање школување на нивни јазик, барање администрација на нивни јазик, па во крајна линија и територијални претензии, бидејќи живее „нивни народ“. Со помалку од 50%, „core“ државјани, некој може да се дрзне и да ти ја оспори државата.

Затоа не е добро да се зема странски пасош само затоа што може да го земеш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #27 на: 17 Јули 2014, 22:57:20 pm »
Процесот на земање пасоши од соседна држава е генерално многу штетен процес за една држава. Мора да се избори некако самата држава против тоа.

да, мора да се избори против тоа ама не со некои забрани туку да те натера самиот да добиеш желба да го фрлиш пасошот и да ти биде убаво што си државјанин на оваа земја.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 17 Јули 2014, 23:00:56 pm »
Секако, на тоа им мислев. Тешко дека може да ти забрани. Може само да ти каже „ако сакаш бг пасош, остави го мк пасош“ (односно забрана за двојно државјанство). Ама, ако имаш лоша политичко/економска ситуација во државата, како што има мк, тогаш тоа може да биде уште попогубно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #29 на: 17 Јули 2014, 23:03:28 pm »
Бугарскиот пасош , како и да гледате на него ви значи излез од оваа вукојебина, бидејки со Македонскиот пасоп неможам да отидам никаде, освен во соседниве земји.

Ти каде и кога живееш, свесен ли си? Знаеш дека е 2014-та година? Знаеш дека постои Интернет и телекомуникации?