Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 137007 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1719
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #720 на: 31 Јануари 2024, 22:55:34 pm »
Пасошот не прави пари сам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2060
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #721 на: 31 Јануари 2024, 22:59:06 pm »
Пасошот не прави пари сам.

Прави прави важен е документот само да се "углавиш" а постојат такви работни места на оваа планета.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #722 на: 31 Јануари 2024, 23:02:19 pm »
Барем Шведска ете ќе ја дадам за пример.

Шведска со МК пасош работиш со UT card (работна дозвола). Дозволата ти е врзана со конкретен работодавач.

Пишува Петко Петковски фирма КарКлуб АБ Малме.

Сакаш да смениш фирма, цел процес од почеток и нова дозвола.

Е сеа, фирмиве го знаат тој момент и кога ти нудат плата да речеме ти даваат пониска. Ако одредена позиција е 2500-3000 евра тој ти дава 2600. Е имаат синдикат и приватниците и синдикатот ќе ги удри по рака и ќе ти кренат 150 евра.

Ако си со ЕУ пасош им викаш сакам барем 3000.

Нормално сето ова е ако си квалификуван, не мора да го објаснувам тој моменет.

Исто е и на Малта. Со МК пасош да речеме 1500 евра плата. Со ЕУ пасош иста позиција 2000.

Не сум имал такво искуство, ама ако си квалификуван и си прв избор при интервјуата, ќе ти понудат како и да си со ЕУ пасош. Можеби локалците, те у твојов случај швеѓаните да добијат нијанса подобра понуда од некој со МК или со ЕУ (бугарски) пасош. Мислам дека дали македонски дали бугарски пасош имаш не менува. Се менува и фирма, не е проблем, иако ти е врзана работната дозвола со таа фирма првите 2 години (така е во Германија). 2-3 недели да ти одобри промена службата за странци и менуваш, многу луѓе го направиле тоа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #723 на: 31 Јануари 2024, 23:25:55 pm »
Зошто треба така да е?
Ќоро и сакато зеде па сега требало незнам како да биди.Работава демек јас свршив работа па другите кој ги е..?

За 150е се вадеше пасош 2000г,ни потекло ни роднина па сега мрсните ќе глумат лудило.

Инаку со доволно пари се вади каков сакаш пасош,законите се измислени за народот. ;D

Така треба да е, оти така треба системот да функционира - сеа ако тебе не ти одговара (не тебе конкретно, туку така е зборот) тоа е друг муабет.

Тогаш се земаа државјанства да возиш кола со бугарски таблици оти 300 евра регистрација беше, а се земаше плата 150 евра.

Иначе бујрум, ако имаш егејско потекло одма се вади грчко.

Брачед мој изваде и работи ко тебе со камиони во Германија. Можи се знаете по битолска линија. Кондоклоцис :)

Сисѕем во Блгарија.Пола од овое шо имаат пасоши потекло извадија преку бг здржение.
Туку работата е имаат даено доволно за да си ја тераат политиката и сега демек изиграваат систем.Циркус бугарски.
Последното нешто да е тоа на светот не би поднел иако имам и роднини во Бугарија и можам да набавам документи.

Инаку во исто место сме со брачед ти,се гледаме одвреме на време.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #724 на: 01 Февруари 2024, 08:41:42 am »
Шо преварант има таму тежок, иселен Велешанец кој го бараат со потера, се претставува со лажно име и презиме. Подалеку од него, има над 10 профили "работа во Германија", ни ги искористи пасошите бугарски за лоши цели и бараше огримна сума на пари, зарди тој човек бевме фамилијарно во Германија, побарав отсуство од училиште и патувавме 4700км за 48 часа. Кога се вративме пушташе Велешани да се закануваат, но многу брзо се смирија, по татко сум од тој крај  ;D

Лажна нерегистрирана агенција "Büroservice".
Кој е тој Несторче? Се сомневам на еден па да си потврдам.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #725 на: 01 Февруари 2024, 10:02:33 am »
Шо преварант има таму тежок, иселен Велешанец кој го бараат со потера, се претставува со лажно име и презиме. Подалеку од него, има над 10 профили "работа во Германија", ни ги искористи пасошите бугарски за лоши цели и бараше огримна сума на пари, зарди тој човек бевме фамилијарно во Германија, побарав отсуство од училиште и патувавме 4700км за 48 часа. Кога се вративме пушташе Велешани да се закануваат, но многу брзо се смирија, по татко сум од тој крај  ;D

Да не му е во кожа човек на Несторо....
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5907
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #726 на: 01 Февруари 2024, 10:04:05 am »

Не го знам со вистинско име и презиме, а слика не можам да најдам. Висок, црн, набилдан, вози мерцедес GLE таму. Негово е здружението на Бугари во Германија "Христо Ботев".

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2214
« Одговори #727 на: 01 Февруари 2024, 13:36:25 pm »
@vladic3110 или некој друг од битолчаниве. Сте слушнале/знаете за вакви случаи?

Како што разгледував - доста е лесно да се земе грчко државјанство ако имаш предци со грчко државјанство. т.е следува државјанство за сите потомци кои можат да ја докажат врската со предците.
Претпоставувам со извод од матична книга на родени од оштината во Грција и/или нивно државјанство, не знам Грците какви документи издаваат/издавале.

Девојката 50% е од Битола т.е поточно од Бач. На баба и бабата била Гркинка. На дедо и мајка му била Егејка т.е Гркинка.
Еден куп роднини од битолско имале земено грчки пасош по таа основа. А они сега периодов дури дознаа дека имаат грчко потекло ццц
Имале и нешто роднини од таа страна на границата.

И реков да присобере документи почнувајќи од баба и, па назад. Ќе видиме што ќе биде, мислам дека процедурата се тера во амбасадата во Скопје за 100€.
« Последно менување: 01 Февруари 2024, 13:43:15 pm balanar »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #728 на: 01 Февруари 2024, 13:51:20 pm »
Де бре, на крај стварно ќе испадни дека сме се, само македонци не, овај имал бугарско потекло, другио грчко... незнам како си дозволуваат да им речат во Германија на пример, ти си роден/а во Македонија, ама си по националност бугар/ка и така ќе си се пишиш во документите. ..ова беше случај кај колешка што дојде со бг пасош, а во банката си се пиша македонка родена во Мк, ама нема така, нема сметка во банка тогаш.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #729 на: 01 Февруари 2024, 14:05:52 pm »
За ваша информација веќе не постои македонец. Постои северно македонец. Така да дури и да не е бугарка колешка ти ќе треба да се напише северно македонка па на крајот од денот подобро бугар отколку северно македонец да си.
« Последно менување: 01 Февруари 2024, 14:12:14 pm kimi makedonski »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #730 на: 01 Февруари 2024, 14:17:03 pm »
Јас кога бев последно во банката во Дрезден за да променам адреса на стан, таа таму го гледа пасошот и ми вика абе која држава е оваа, јас немам во системот Nordmazedonien, му викам Mazedonien е државата, истата е таа, а така вели да таа ја имам, небев сигурна дали е истата. Така да, таму од Македонија сум јас.
Да продавам газ јас лично( не политичарите), кога истите опции и услови ги имам со виза, само ме кошта 300€ на 5 години плус, не фала
Дури и германците се смеат со нас и ме прашуваат оти не сум пишан бугарин како 80% од нашите.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2214
« Одговори #731 на: 01 Февруари 2024, 15:43:55 pm »
Де бре, на крај стварно ќе испадни дека сме се, само македонци не, овај имал бугарско потекло, другио грчко... незнам како си дозволуваат да им речат во Германија на пример, ти си роден/а во Македонија, ама си по националност бугар/ка и така ќе си се пишиш во документите. ..ова беше случај кај колешка што дојде со бг пасош, а во банката си се пиша македонка родена во Мк, ама нема така, нема сметка во банка тогаш.

Не се слагам баш. Уствари - не баш, ич.
Сега ќе ти кажам и зошто.

Секој лично си бара подобар живот. Некои го прават тоа на легален начин, некои на нелегален.
Ако мене туѓ пасош ќе ми дозволи да имам подобар живот за мене и за мојата идна фамилија - не го гледам непатриотското во мене.

Пример од мене:
Јас аплицирам за зелена карта (лотаријата за USA) 10 години можеби веќе. Ако во мај ме извлечат - не се ни мислам, веднаш ја запросувам девојката и се селам на некои подобри краишта, барем подобри од сегашна перспектива. Дали реално ќе се такви - ќе видиме.

Не го гледам хејтот за двојно државјанство, посебно па кога е дозволено и од двете земји (во случајов Македонија и Грција).

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #732 на: 01 Февруари 2024, 15:51:06 pm »
За ваша информација веќе не постои македонец. Постои северно македонец. Така да дури и да не е бугарка колешка ти ќе треба да се напише северно македонка па на крајот од денот подобро бугар отколку северно македонец да си.
Да правиме разлика помеѓу државјанство мада и тоа е македонско и што е етничка припадност. Мене во странство во сите официјални документи издадени ми стои дека имам државјанство на Северна Македонија а етничка припадност пишува македонец.

screenshot од официјален документ

Државјанство - Северна Македонија

Етничка припадност/народност - македонец

« Последно менување: 01 Февруари 2024, 15:57:44 pm vlatko.klp »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #733 на: 01 Февруари 2024, 19:07:39 pm »
Да правиме разлика помеѓу државјанство мада и тоа е македонско и што е етничка припадност. Мене во странство во сите официјални документи издадени ми стои дека имам државјанство на Северна Македонија а етничка припадност пишува македонец.

screenshot од официјален документ

Државјанство - Северна Македонија

Етничка припадност/народност - македонец

И не може поинаку да биде.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2060
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #734 на: 01 Февруари 2024, 19:20:59 pm »
Секој може да си биде што сака некој северно македонец,некој македонец каква улога тоа игра и што ке ти промени стварно не знам животот и така поминува и со македонец и северно македонец дали јужен оваков онаков па затоа секој си наоѓа алтернативи да си го исполни животот од разни аспекти економски,емотивно,социјално,и етц,.Кога животот би се гледал од призма на космоплита се друго би било поинакво и по исполнета емоционална состојба на човекот. Поголемиот % на ова тло сега наречено РСМ на луѓето што се тука а и поголемиот дел до некаде 45 години уште утре би си заминале од тука и не би останале од сето ова и да не заборавиме дека рсм е најдепресивно место за живот на светот не гледам што човек поголемиот % би го задржал тука , факт е дека и сме снаодлив народ да си направиме поубаво да ни биде во животот со што ке кажеме дека сме бугари на папир грци, естонци и етц само да имаме што поубав живот зошто е до тоа дојдено така нека се постават прашања на политичари кои се патроити со полни сметки и македонци со милијарди напумпани пари , а ние поголемиот % сме снаодлив народ кој избегал или се спасил од ова депресивно безидејно место наречено севрџистан подршка до сите луѓе ,семејства за наоѓање на други алтернативни солуции и заминување од тука . Гладен стомак, празен џеб се го научи човек а и така се раѓаме и умираме тоа останатамо помеѓу сме ние со  одлуки наречени живот каде сме сега и каде би сакале да бидеме за 5 години. Еден член убаво си кажа кога замианв имав на сметка 1хх  после 12 месец 11хх патриотите нека си седат тука гордите македонци нека си седат а и ако уште имаат пари и каде можат да им одобрат кредити бидејки системот не смее да трпи гордиот македонец мора да го подржва и издржава.