Не е пишано во темава повеќе од 1 година,можеби некој ќе осудува,најверојатно ќе осудува покрај целава политичка ситуација,но политика не ме интересира.
Минатата недела после 5години почната процедура излезе Бг државјанството,некаде на почетокот од август ќе одам да го подигнам,па како е редот пасош и лична карта и здравје некаде напролет 2023 се планира заминување од вукојебинава.
Мене после 4,5години ме одбиа поднесено 2017 одбиен 2021 со разлог достава дополнителен документ кој неможев да го најдам 1 братучед 2015 год зема пасош без потекло и слично а мене ме одбиа.
Веќе неколку години бараат некој стар документ,јас да не најдев ќе бев одбиен,но сега неколку пријатели извадија некои стари документи од архиви во Бг и добија пасоши.
Јас сум веќе година и 2 месеци во Де,по кажување од други до пред неколку години било подобро,после короната и сега овие војниве стандардот е малку паднат,но сепак се функционира подобро од Северна.Јас работам некои си полни 13 месеци,сопругата е на теилцаит или на 100ч месечно точно 1 година,минатата година ова време на Де сметката имаше некои си 1ххх е ,денес има 11ххх е ,а можеше и подобро.Декември 2022 почнав со работа во Миле и работев до мај 2023,фати кризата,не ни продолжија договори,од тогаш сменив неколку работни места,за работа не е проблем да се најде.Во петок завршуваш,понеделник започнуваш на друго место.Од 15 јануари оваа година почнав со работа во Црвен крст,работата е нишај врата земај плата,платата не е ич лоша,но секогаш се може повеќе,барем овде.
Проблем е да се најде стан,место каде што ќе се седи,неколку денови барам нов стан и не е ни најмалку лесно иако имаме договори за работа,платни листи но е навистина тешко а кириите се качени до небо.