Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 135303 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #735 на: 01 Февруари 2024, 19:34:01 pm »
Темата е доволен доказ зошто немаме држава.Друго ништо.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6796
  • French diamond
« Одговори #736 на: 01 Февруари 2024, 20:34:48 pm »
Нека кажи членот со еврата на сметка, колку пати бил на дружба во кафана, колку пати на кафе, на колку родендени/крштевки/свадби и останати дружења и социализирања бил од тогаш  :) Јас планирам уште некоја година макс и zurück, џабе парите без живот.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2701
  • Слобода или смрт
« Одговори #737 на: 01 Февруари 2024, 20:46:15 pm »
За ваша информација веќе не постои македонец. Постои северно македонец. Така да дури и да не е бугарка колешка ти ќе треба да се напише северно македонка па на крајот од денот подобро бугар отколку северно македонец да си.
Да правиме разлика помеѓу државјанство мада и тоа е македонско и што е етничка припадност. Мене во странство во сите официјални документи издадени ми стои дека имам државјанство на Северна Македонија а етничка припадност пишува македонец.

screenshot од официјален документ

Државјанство - Северна Македонија

Етничка припадност/народност - македонец

Штом државата е Северна Македонија ти по автомтизам си северно македонец. Во пасош пишува граѓанин на северна македонија што горе долу го има истото значење. Последен пример доаѓа еден колега од Нигерија и ме прашува од кај сум и јас викам Македонија он се чуди и после му текна аа north macedonian. И во право си е човекот зошто тој не е должен да учи историја туку си отворил човекот интернет и видел од кај сум. Исто како што јас за него викам дека е нигериец а не племето од кое потекнува бидејќи Нигерија има 371 племе и сулудо е јас да ги учам сите туку за нас они се нигериијци ние сме за нив северно македонци. Незнам дали сте гледале пренос во странство на некој спорт кога игра Македонија како не условуваат. Мислам до утре може да го тупиме ама и ние викаме северно корејци а не корејци.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #738 на: 01 Февруари 2024, 21:10:49 pm »
Нека кажи членот со еврата на сметка, колку пати бил на дружба во кафана, колку пати на кафе, на колку родендени/крштевки/свадби и останати дружења и социализирања бил од тогаш  :) Јас планирам уште некоја година макс и zurück, џабе парите без живот.

Сега за инат збориш. Фати некоја швабица, ќе процветаш.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #739 на: 01 Февруари 2024, 21:29:06 pm »
Абе, земете книгата, учете.
Ѓерманци ми биле они...
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #740 на: 01 Февруари 2024, 22:57:31 pm »
6г сум овде,се плашам да ја проверам сметката.🤣
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #741 на: 01 Февруари 2024, 23:09:53 pm »
Ај-деее... кога направија па шесге, бре?!

Ето, зато не идам ја ѓерманиа...
Ветер од северен правец.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #742 на: 01 Февруари 2024, 23:11:40 pm »

И ти, бе...
Не се прај нолгу-нолгу...
Ој Љубаништа десет дена, да те видам после дали ќе ти текне курштевки и свадби... има да те држи три години.

Не се секирај, нема охриѓани таму.
А ни битолчани, фала курцу. :D
Ветер од северен правец.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #743 на: 01 Февруари 2024, 23:40:24 pm »
За ваша информација веќе не постои македонец. Постои северно македонец. Така да дури и да не е бугарка колешка ти ќе треба да се напише северно македонка па на крајот од денот подобро бугар отколку северно македонец да си.
Да правиме разлика помеѓу државјанство мада и тоа е македонско и што е етничка припадност. Мене во странство во сите официјални документи издадени ми стои дека имам државјанство на Северна Македонија а етничка припадност пишува македонец.

screenshot од официјален документ

Државјанство - Северна Македонија

Етничка припадност/народност - македонец

Штом државата е Северна Македонија ти по автомтизам си северно македонец. Во пасош пишува граѓанин на северна македонија што горе долу го има истото значење. Последен пример доаѓа еден колега од Нигерија и ме прашува од кај сум и јас викам Македонија он се чуди и после му текна аа north macedonian. И во право си е човекот зошто тој не е должен да учи историја туку си отворил човекот интернет и видел од кај сум. Исто како што јас за него викам дека е нигериец а не племето од кое потекнува бидејќи Нигерија има 371 племе и сулудо е јас да ги учам сите туку за нас они се нигериијци ние сме за нив северно македонци. Незнам дали сте гледале пренос во странство на некој спорт кога игра Македонија како не условуваат. Мислам до утре може да го тупиме ама и ние викаме северно корејци а не корејци.
Досега сите што ме прашувале, а ме прашувале прилично често по светов, ме прашувале од каде сум а не што сум.
За тоа па од каде сум, не сум воопшто приморан да се придржувам до Преспанскиот договор.
А ако некој не чул и не знае за Македонија, за северна па ич да не правиме муабет бидејки нема ни 5 години од тогаш.
Згора па Нигериец ;D ;D

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2204
« Одговори #744 на: 02 Февруари 2024, 01:21:14 am »

Во кафани последен пат бев пред 3 недели,од 24.12.2023 до 12.01.2024 скоро секоја вечер,последна свадба лани јули месец,на друга поскорашна не ме ни поканиле а ако ме поканат за викенд би си дошол во Мк,а и си имам идено.За Тиквешки гроздобер бев во МК на викенд.Роденден последен пат бев тука во ДЕ,на син на бивш колега  од Мк кој живее на 5км од мене.Сега на 24 фебруари сум на роденден кај внуче од прва братучеда која живее  на 500м од мене во ДЕ.

Четворица од седумина другари се по странство,4 бивши колеги од МК  се во околината на 15-20км од мене во ДЕ,кумот ми е на 80км кој преку 2-3 недели е кај мене се патосираме.

Дружба има,фалат најблиските родителите,сестри/браќа.Идеално нема,се компензира и тоа е тоа...
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6686
  • Бенве сие бенве
« Одговори #745 на: 02 Февруари 2024, 05:29:59 am »
Северна забрзано се празни. Ко ќе ја наполни сметката и се врати Никола ќе нема никој останато, освен некои баби и дедовци. Ќе затекне друг јазик и искривени сурати од увоз. За да не е така црна приказнава, он ќе биде најубав.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #746 на: 02 Февруари 2024, 05:31:56 am »
Да не се вреѓамо.

Ја останувам дома.

Добро, дедо ќе бидам... ама ипак прв најубав!
Ветер од северен правец.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6686
  • Бенве сие бенве
« Одговори #747 на: 02 Февруари 2024, 05:36:30 am »
Кога ќе видиш дека заминале сите и нема со кој да се скараш да се изнапцуеш у сообраќај ќе фаќаш патот и ти.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #748 на: 02 Февруари 2024, 09:44:39 am »
Северна забрзано се празни. Ко ќе ја наполни сметката и се врати Никола ќе нема никој останато, освен некои баби и дедовци. Ќе затекне друг јазик и искривени сурати од увоз. За да не е така црна приказнава, он ќе биде најубав.

A zamisli na pravive germanci kako im e. Trista jazici na site strani, legaci kolku sakas so lapaat socijala ... Segde e vekje multikulti jbg i mene ne mi se svigja ama ke se adaptirame

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2701
  • Слобода или смрт
« Одговори #749 на: 02 Февруари 2024, 10:49:34 am »

A zamisli na pravive germanci kako im e. Trista jazici na site strani, legaci kolku sakas so lapaat socijala ... Segde e vekje multikulti jbg i mene ne mi se svigja ama ke se adaptirame

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Секаде освен кај арапите и кинезите донекаде. Таму отиди и кажи им дека треба мултикултура да видиме како ќе поминеш.