Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 152739 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #435 на: 06 Февруари 2018, 12:15:48 pm »
Има фб група македонци во германија, таму најчеста тема е како да ја заебеш државата преку законите, македноче бе :)

Богами жално е...
И за тоа, и за дозволите, и за со бугарските пасоши, и (побогу) му се родило дете, па што требал да прави (административно) со него... Па пи**а ти мајчина неандерталска, не си имал време да се информираш у претходните 9 месеци што да правиш со детето?!
Од ден у ден се фрапирам од постови у таа група. Свака част за нервите на админите.
Страшно... Стра-шно.

ok generaliziram jas;
no dokolku rabotis vo fabrika so nekoe poznavanje na raobtite mozes da zarabotis od 1800-2200€ zavisi kako koj, i sredinata 2000€ ja...
Dodatna rabota dokolku vo fabrikata ja nema, togas na drugo mesto mozes da gi zarabotis tije 500€ bez razlika dal ispadnalo na crno ili regularno.
za zenata :D , ne mislev 4 casa nego 5-6 saati na den ako raboti, ne e degradiracki deka e "zena" tuku e presmetano kako minimum zarabotuvacka (sto moze da receme i deka dvajcata zarabotuvaat po 1500+(300-400 dodatna rabota)...

neli dokolku si so BG pasos i decata dobivaat dodatok i moze uste prava da se ostvas, koj voopsto ne gi racuname bidejki go predviduvame min zarabotuvacka...

Не знам за со БГ пасош како е, освен дека е административно полесно. Детскиот додаток не зависи од пасошот.

Ако бркаш за прекувремено (8 ипол саата регуларно /работа + пауза за ручек/ + надвор од работно место), тешко дека ќе имаш време за семејството или за трошење на парите што си ги заработил.
Ама секој со своите цели и идеи.

ok, znaci da sumirame; so detski dodatok i bez dodatni raboti dvajcata roditeli mozat da zarabotat 3000-3500€ , neli na pocetok moze i pomalce da zarabotuvaat dodeka da se snajdat itn itn...
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 12:25:33 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #436 на: 06 Февруари 2018, 12:42:41 pm »
Секако дека може. Може и многу повеќе, ама треба човек да стигне до тоа. Плус, колку е поголем семејниот прилив, толку повеќе плаќаш за детето. Детскиот додаток не го покрива целиот трошок. Ама затоа и негувателки, и градинки, и школи, и детски болници, све е поприлично назамисливо за наши простори.
Проблемот е што кај нас владее мислење дека у Германија уште не дојден ќе најдеш работа, која ќе биде брдо пари платена и тоа без познавање јазик. Уште поголем проблем е што добар дел од луѓето доаѓаат со цел да ја злоупотребат државата и можностите кои ги нуди, а нејќат со мал прст да мрднат за да придонесат нешто.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #437 на: 06 Февруари 2018, 13:00:35 pm »
Секако дека може. Може и многу повеќе, ама треба човек да стигне до тоа. Плус, колку е поголем семејниот прилив, толку повеќе плаќаш за детето. Детскиот додаток не го покрива целиот трошок. Ама затоа и негувателки, и градинки, и школи, и детски болници, све е поприлично назамисливо за наши простори.
Проблемот е што кај нас владее мислење дека у Германија уште не дојден ќе најдеш работа, која ќе биде брдо пари платена и тоа без познавање јазик. Уште поголем проблем е што добар дел од луѓето доаѓаат со цел да ја злоупотребат државата и можностите кои ги нуди, а нејќат со мал прст да мрднат за да придонесат нешто.
Епа од тие сме дојдени на ова дереџе не од друго. Од политичари, до директори на претпријатија до 100 к..ца кои размислуваат како да лапнат пошто биле на функција. Бивши политичар од времето на Љубчо ми расправа дека ова било многу крадење, они краделе во нивно време ама не толку имало и за народот, и очекува јас да му исплускам и да му речам браво. Кога ќе има ред и дисциплина ќе имаме држава, а вака може само да чекаме и да видиме кој ќе понуди повеќе за да ни ја земе.

Sent from my SM-N900T using Tapatalk

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
« Одговори #438 на: 06 Февруари 2018, 13:55:33 pm »
Да одиш Германија за ѓуптин да бидиш...не фала  ;D

https://off.net.mk/vesti/razno/relativnosta-i-apsolutnosta-na-siromashtijata

Со ваква математика, ако четворочлено семејство во Германија, во зависност од возраста на децата, месечно има нето приходи меѓу 1.978 и 2.355 евра, тоа се смета за сиромашно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #439 на: 06 Февруари 2018, 13:57:46 pm »
А пошо тоа никогаш нема да го има тука,затоа факање патот под нозе.
Имам кажано дека чекам работна виза за Германија,ако стигни потврдно,оставам и фирма и камиони и куќи и станови,одам ке живеам под кирија без никакви нервози,стресови...Ке си одработам тоа што мие даено ке си земам плата,нема никој партиски куртон да ме условува,да пробува да ме рекетира итн.итн...Цела една година денар немам земено од државна фирма за сработеното.И тоа е нормално...

Здравје,ако излези визата бегам,па после некое време ке видам што како,поточно ако го продолжам престојот на подолг рок(сега барам за 2г) или ако влезам во процедура за Германски документи,продавам се шо имам мое тука и си купувам таму стан куќа било шо и ајт у к...ц.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #440 на: 06 Февруари 2018, 14:07:46 pm »
Со работа од 9-5 никој не се збогатил ни во Македонија, ни во Германија.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #441 на: 06 Февруари 2018, 14:10:19 pm »
Конкретно јас неќам да се збогатам,туку сакам да живеам нормален живот.Ако сакам да се збогатам една тура 20т кокаин и или богат или во ќорка. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #442 на: 06 Февруари 2018, 14:10:52 pm »
на бауштеле се наоѓа работа уште несимнат од Виз

австрија/германија бизнисот го делат југо (срби, босанци) и пољаци
едните на другите не им се мешаат, ама затоа и друг не смее да влезе во тој бизнис

најголемите пари се прават секако со превара

најчесто сопственици на фирмите за изведување се унгарци во пензија, кои за солиден надоместок од југо газдите, отвараат фирма што се бави со некаква дејност од граѓевинство

работната сила е најчесто југо:
 - со документи, што се ожениле со некоја цицлеста или добиле азил пред 15-20 години
 - со документи,  се иселиле во војните таму па имаат документи, но се под биро и носат медицински белешки за попреченост па зимаат социјално 1.200 евра и работат на црно за плус 1.000-1.300
 - на црно. Одат од тука, работи таму 10-12 саати за што ќе биде супер платен (за да се фали после во татковината колку го плаќале), спие во изнајмен стан од газдата и дели ВЦ со 10 колеги и се враќа откако ќе помине законскиот рок со цифра од околу 5.000 еур
 - со работна дозвола, каде примањата на крајот не се значително поголеми од тука

фирмата работи 6-8 месеци, кога на унгарецот ми се плаќа патни трошоци и плата за да дојде и извади од сметка кеш и после фирмата оди во стечај
легално вработените ја тужат државата дека фирмата ги оставила без работа и за тоа зимаат надомест, а продолжуваат да работат во новоотворена фирма на друг маџарски пензионер
и се така во круг

обично југо газдите за ваквите дејанија, не поминуваат неказнето и обично имаат на грб по 5 години затвор, ама кешот е огромен. ОГ-РО-МЕН. И добар дел се одлева во мито кај европјаните за добивање одредена локација, најава за инспекција итн. итн.

зборувајте ми за урбана мафија и дебар маало

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #443 на: 06 Февруари 2018, 14:12:51 pm »
Име грешка си, таму е се поштено, ти си од вмро пуштен на форумов ради пропаганда

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #444 на: 06 Февруари 2018, 14:14:22 pm »
Име грешка си, таму е се поштено, ти си од вмро пуштен на форумов ради пропаганда

ВМРО возат дизели.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #445 на: 06 Февруари 2018, 14:14:58 pm »
Возам и ја бензин/плин бе, ама не кола, опел!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #446 на: 06 Февруари 2018, 14:19:17 pm »
...

Во Швајцарија парите се многу повеќе отколку во Германија. Но, во Германија има многу повеќе проекти, и многу помалку трудови инспекции.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #447 на: 06 Февруари 2018, 14:25:34 pm »
Глупости во Германија не оди никој за социјална помош да лапа и нема превари и не крадат владетелите. Не ти е срам така да збориш.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4043
  • MadaFunker
« Одговори #448 на: 06 Февруари 2018, 14:46:06 pm »
Време е за цицки во темава  ;D
New blood of old school

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #449 на: 06 Февруари 2018, 14:50:47 pm »

легално вработените ја тужат државата дека фирмата ги оставила без работа и за тоа зимаат надомест

Wait, what ???  Како може да ја тужат државата, ако приватна компанија "пропаднала" и ги оставила без работа ?