Има фб група македонци во германија, таму најчеста тема е како да ја заебеш државата преку законите, македноче бе 
Богами жално е...
И за тоа, и за дозволите, и за со бугарските пасоши, и (побогу) му се родило дете, па што требал да прави (административно) со него... Па пи**а ти мајчина неандерталска, не си имал време да се информираш у претходните 9 месеци што да правиш со детето?!
Од ден у ден се фрапирам од постови у таа група. Свака част за нервите на админите.
Страшно... Стра-шно.
ok generaliziram jas;
no dokolku rabotis vo fabrika so nekoe poznavanje na raobtite mozes da zarabotis od 1800-2200€ zavisi kako koj, i sredinata 2000€ ja...
Dodatna rabota dokolku vo fabrikata ja nema, togas na drugo mesto mozes da gi zarabotis tije 500€ bez razlika dal ispadnalo na crno ili regularno.
za zenata
, ne mislev 4 casa nego 5-6 saati na den ako raboti, ne e degradiracki deka e "zena" tuku e presmetano kako minimum zarabotuvacka (sto moze da receme i deka dvajcata zarabotuvaat po 1500+(300-400 dodatna rabota)...
neli dokolku si so BG pasos i decata dobivaat dodatok i moze uste prava da se ostvas, koj voopsto ne gi racuname bidejki go predviduvame min zarabotuvacka...
Не знам за со БГ пасош како е, освен дека е административно полесно. Детскиот додаток не зависи од пасошот.
Ако бркаш за прекувремено (8 ипол саата регуларно /работа + пауза за ручек/ + надвор од работно место), тешко дека ќе имаш време за семејството или за трошење на парите што си ги заработил.
Ама секој со своите цели и идеи.