Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 152800 пати)

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #405 на: 06 Февруари 2018, 08:40:19 am »
Заслужуваш едно пиво.(ти донеси кикирики).
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #406 на: 06 Февруари 2018, 08:47:48 am »
Фала на предлог, уживај, нема потреба од никакво частење.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #407 на: 06 Февруари 2018, 08:56:58 am »
Тепаат на запад кој нејќе нето плата од 3000 евра.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #408 на: 06 Февруари 2018, 09:14:31 am »

Да не пишувам за редот и поредокот таму,за чистината на воздухот и чистотата на околината,смирениот начин на живот и можностите кои се достапни таму.

Тука завршува муабетот тоа е тоа. Тие се тие работи што тука ги нема и тешко дека ќе ги има во догледно време.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #409 на: 06 Февруари 2018, 09:44:55 am »
Да не реплицирам на секого повторно ќе го кажам тоа што го кажав и пред неколку часа,и стојам на тоа бидејќи бев,видов,имам уште многу пријатели кои се иселиле од нашата мила државичка,каде владее безаконие,ако си на некој или ако трчиш по штабови и партии ќе бидеш вработен во јавна администрација за клати врата земај плата.Колега кој се исели пред 3 години,кој работеше со мене и кој со својата невеста (докторка) и своето дете сега живеат во Германија моемнтално исплаќа стан и да не звучи глупаво ама купи ново возило хјундај и половно возило А5.

Цените на производите во маркетите се исти,домат,краставици,месо,алкохолни и безалкохолни пијалоци.
Цените на техничките стоки се поефтини од овде.Бев и видов,а и си купив нешто.Можам да набројам нешто.Звучките кои ги купив пред неколку месеци во зец се преку 600е а таму ги зедов за 400е,вапчето овде е преку 300е таму го зедов за 100е,мобилниот кој го зедов овде ниту да сакаш го нема сеште а постариот модел е за 1.5 пати поскап.

Да не зборуваме само за пари,но според мене парите се услов за квалитетен живот.
Во поглед на чистотата и владеење на редот и поредокот.
Воздухот е милион пати почист од нашиот тука,за секоја вратена флаша (стакло,пластика,лименка) се рефундираат по 25центи,и на крај математиката за водата излгеува дека еден пакет (6х1.5л)излегува 50-60центи.
Братучеда ми за малиот земала патики кои после 2 месеци им се расипа патентот,со фискалната сметка ги замени за нови,и милион такви ситници кои животот го чинат подобар и покваитетен.

Најмногу од се што ми смета тука е тоа што нема ред и поредок.Според законот за работни односи полно работно време е 40ч и максимално прекувремено работно време е 8ч неделно или 40ч месечно,односно не повеќе од 190ч годишно.А сум работел и по 260ч прекувремено во текот на една година.

Каде во светот си произведел некој производот за кој си вложил труд,си вложил пари и на крај си го продал а 2 години не е исплатен.Имам продадено грозје од 2015 кое до сега не ми е исплатено.Нафтата и хемиските препарати мора веднаш да ги платиш за да го произведеш а за пари ќе си почекаш.

Фала многу,мојот став е тој.Здравје за година,година и пол ако се оди според планот и ако ништо драстично не се смени тука јас заминувам.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #410 на: 06 Февруари 2018, 09:55:22 am »
чим од германија си м’кнел навака звучки од 400 евра и перач од 100 евра не ти било така лошо, пошто тоа е веќе луксузирање а не крпење за живот

да не се разбереме погрешно, од се срце ти пожелувам се да ти оди според плани да си заминеш од тука

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #411 на: 06 Февруари 2018, 10:18:42 am »
Ауди, во МК нема да се смени ништо во наредните 30 години. Прашање е дали и тогаш ќе почне нешто да се менува. Ние ќе сме старци а денешната младина со телефони во раце што прават селфи на секои 30 секунди и носат фармерки т.е хеланки ќе бидат на позиции да одлучуваат, а тоа ме плаши.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #412 на: 06 Февруари 2018, 10:25:27 am »
Пак е проста математиката.
Звучниците се произведени во ЕУ, ние не сме ЕУ.
До тука се плаќаат: Царина, данок, транспорт + трошоците на тој што треба да го продаде производот. Во трошоците на тој што го продава производот не спаѓа обогатување, него реални трошоци. Тие се водење на фирма, плата и осигурување на вработените, тековни трошоци за фирмата итн.

Крајната цена е цена која што е сосема реална и оправдана.
Тоа што Македонија не е членка на ЕУ, не се криви ниту германци, ниту шпанци ниту било кој, туку генерално ние.
Но и не зависи се директно од нас, туку од глобална политика која што пред да прими некого во својата унија, прави безбројни анализи, разгледува статистички податоци итн итн...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #413 на: 06 Февруари 2018, 10:52:11 am »
@Tesla , не си отидовме за пари или бркање пеперутки у ливада на пролет, туку пошто ни пукна чир више и од ослободители, и од комуњари, и од патриоти, и од што све не. Не сакавме са ни помине животот у надеж дека можда на Македончето напатено ќе му текне дека заслужува многу повеќе отколку трошките што им ги фрлаат разно-разните “владетели”.

@FiLo : ние имавме солидни плати и работни места, бевме станбено сместени итн итн. Отидовме најмалку поради парите. Откако се преселивме, 11 месеца не можев работа да најдам (тоа пошто тука се потепуваат одма да те вработат, уште на излезна капија на аеродром), ама пак посмирен, пораат и поубав ми беше животот, отколку последните неколку години во Македонија. Налет да се парите ако не можам за уживање и за живеење живот да ги трошам.

@AUDI: не знам баш дали така испаѓа математиката со таа нето плата и две коли и “луксузирање”. Мада што знам, можда грешам нешто. Што се однесува до цените и продажни акции и слично, сосема си во право.

П.С. Не сме со европски пасоши, а здравје ќе видиме за државјанства кога ќе дојде време за тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #414 на: 06 Февруари 2018, 11:01:38 am »
Potrudete se bez vreganje i karanje da sporedime ziveenje i zarabotka MK i EU, mozda imam nesto spored vas pogresno pisano pisete si gi argumentite ke se popravime...  Malce kultra na debatiranje da pokazeme ;).

minimalni primanja vo MK;
-covek zarabotuva 300e i soprugata 250€. vo MK ne se plakaat dodatni rabotni casovi.
-----
primanja 550€

potrosuvackata kosnica;
-100€ struja voda greenje (ne centralno)
-150€ hrana
-70€ transport i obleka
-70€ dete i ostanati trosoci
------------
400€ trosoci i ostanuvaat 150€

vo EU
Mesecni primanja na semejstvo;
Soprugot zarabotuva 1800€ + prekuvremeno vkupno 2500€
Soprugata so nekoja mala rabota (bez dodatni casoci rabota) zarabotue 1000€
------------
3600€ primanja

Mesecni trosoci;
600€ kirija.
200€ struja voda greenje
300€ pre-hrana.
200€ obleka, transport.
150€ ostanati trosoci.
1500€ za deca.
-------------------------
1600€ trosoci  i Ostanuvaat 900€

-opstestvoto, okolinata vo EU e posredeno i pozdravo po normalno za ziveenje, idninta na tvojte deca ne e sporedliva so ovaa vo MK.
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #415 на: 06 Февруари 2018, 11:04:57 am »
Леле кај ги вадиш цифриве, тој што печали во мкд 300€ горе не е повеќе од 1500€ преку сила па сега направи ја новата математика.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #416 на: 06 Февруари 2018, 11:07:25 am »
Тие две коли се рено кое таму е купено 2500е и корса купена 2700 е,односно со горе долу еден месец изработено за едно возило, да не се сваниме погрешно не реков никаде луксузирање туку живеење нормален живот.Можат да си дозволат многу повеќе отколку што можам јас овде.

чим од германија си м’кнел навака звучки од 400 евра и перач од 100 евра не ти било така лошо, пошто тоа е веќе луксузирање а не крпење за живот

да не се разбереме погрешно, од се срце ти пожелувам се да ти оди според плани да си заминеш од тука

Тоа е нашиот проблем,што кола од 5 000е и звучки од 400е,за нас тука е луксузирање но во нормалниот свет тоа е мизерување.
За тие звучки полнев шишиња со монети (железни пари) три години да ги купам,а за вапот 50е даде и татко ми.И сега еве повторно штедам за наредна моја недостижна желба од факинг 100-200е.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #417 на: 06 Февруари 2018, 11:08:29 am »
@RedEco , убаво ги одвали хонорариве за работа + прекувремено + ситната работа на жената

@AUDI , се согласувам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #418 на: 06 Февруари 2018, 11:09:33 am »
Да ја приближиме математиката до реалноста:

-----
primanja 550€

potrosuvackata kosnica;
-100€ struja voda greenje (ne centralno)
-150€ hrana
-70€ transport i obleka
-70€ dete i ostanati trosoci
------------
400€ trosoci i ostanuvaat 150 200€ земени од банките за кредити за станче од 25квадрати, тв 28" quadro, машина за перење vivax.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #419 на: 06 Февруари 2018, 11:17:43 am »
Братучеда ми живее во стан од 68м2 и плаќа кирија од 730 евра комплет со сметки,ниту денар повеќе.
Ќе побарам да ми прати слика од последната земена плата,не е 1500е верувај.Живеат во Güterslo мало градче(80 000жители) близу Дортумнд.Работното месту му е оддалечено 12-15км во еден правец и работи во смени.

П.С  Газда честита мерцедесот многу е убав,фала фала ако и оваа година работиш многу и те плаќам како до сега наредната година ќе си купам уште поубав.