Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 153052 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #420 на: 06 Февруари 2018, 11:28:09 am »
@RedEco , убаво ги одвали хонорариве за работа + прекувремено + ситната работа на жената

@AUDI , се согласувам.
drugar ti si tamu popravime ne se lutam: ne e li tamu 2000€ plata i prekuvremeni neli moze da se zarabotat 500-600€?? zenata ako raboti nekoja opsta rabota tamu nema li da zaraboti 1000€, ili po tvoe(bidejki si tamu) kazi kolku ke zarabotat?? zenata raboti od ponedelnik do petok i sabota skrateno rabotno da receme...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #421 на: 06 Февруари 2018, 11:29:27 am »
Како тргна со селењево, ќе нема кој да ги искључи бушоните кога ќе си одиме од Македонија.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #422 на: 06 Февруари 2018, 11:32:26 am »
Лелеле, прекувремени, саботи, фрчат евра папаппаа...

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #423 на: 06 Февруари 2018, 11:32:31 am »
Да ја приближиме математиката до реалноста:

-----
primanja 550€

potrosuvackata kosnica;
-100€ struja voda greenje (ne centralno)
-150€ hrana
-70€ transport i obleka
-70€ dete i ostanati trosoci
------------
400€ trosoci i ostanuvaat 150 200€ земени од банките за кредити за станче од 25квадрати, тв 28" quadro, машина за перење vivax.

celta ni e kolku pari ostanuvaat, ne ne' defokusiraj pliiis :D
potoa so ostanatite pari sekoj razlicni nesta si kupue i si trosi...  :( celi 200euuraa
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 11:39:00 am RedEco »

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #424 на: 06 Февруари 2018, 11:45:28 am »
Пред некој ден ме просветлија за во Германија. Работник од Македонија со бугарски пасош работи во Германија и се договара со газдата (балканец) да го осигура на 300 евра плата (другите кеш), со што поднесува за социјална помош и додатоци за дете. Значи каде и да одиме балканското секаде си го носиме затоа и ќе немаме и само ќе се жалиме и ќе укривуваме дека секој ни е крив.

Sent from my SM-N900T using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #425 на: 06 Февруари 2018, 11:46:26 am »
@RedEco , убаво ги одвали хонорариве за работа + прекувремено + ситната работа на жената

@AUDI , се согласувам.
drugar ti si tamu popravime ne se lutam: ne e li tamu 2000€ plata i prekuvremeni neli moze da se zarabotat 500-600€?? zenata ako raboti nekoja opsta rabota tamu nema li da zaraboti 1000€, ili po tvoe(bidejki si tamu) kazi kolku ke zarabotat?? zenata raboti od ponedelnik do petok i sabota skrateno rabotno da receme...

Зависи каде работиш, да, платата може да биде 2000 евра. Минимална плата, за човек со факултет и 40 часовна работна недела е ~1350 евра. Прекувремено не е толку лесно, бидејќи не сите фирми се нафаќаат работниците да им работат прекувремено. Се комплицираат работите за пресметка на плата, даноци и давачки кога станува збор за (легално) прекувремено.

Не знам што подразбираш под “општа” работа за жената и чуму тој деградирачки однос, ама минималец за работа 4 часа на ден е 450 евра, не е 1000.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #426 на: 06 Февруари 2018, 11:52:54 am »
Има фб група македонци во германија, таму најчеста тема е како да ја заебеш државата преку законите, македноче бе :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #427 на: 06 Февруари 2018, 11:55:46 am »
ok generaliziram jas;
no dokolku rabotis vo fabrika so nekoe poznavanje na raobtite mozes da zarabotis od 1800-2200€ zavisi kako koj, i sredinata 2000€ ja...
Dodatna rabota dokolku vo fabrikata ja nema, togas na drugo mesto mozes da gi zarabotis tije 500€ bez razlika dal ispadnalo na crno ili regularno.
za zenata :D , ne mislev 4 casa nego 5-6 saati na den ako raboti, ne e degradiracki deka e "zena" tuku e presmetano kako minimum zarabotuvacka, ili moze da receme/presmetueme deka dvajcata zarabotuvaat po 1500+(po 300-400 dodatna rabota)...

ps: neli dokolku si so BG pasos i decata dobivaat dodatok i moze uste prava/duvari da se ostvars, koj voopsto ne gi racuname bidejki go predviduvame min zarabotuvacka...
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 12:08:08 pm RedEco »

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #428 на: 06 Февруари 2018, 11:58:05 am »
Може целава дискусија да ја сумирате со тоа што ќе лицитирате со "колку пари ти остануваат после трошоци од платата". ака "колку ти остануваат за тргање на страна"

По чисто ќе биде за тие што читаат и плус ќе знаеме и ние во Македонија колку пара правите сите во странство и ќе ви го бериме гајлето "од кај бе овој пари за кола" кога ќе се пофалите во некоја тема.

Вака читам 10 страни и уште незнам дали ми се исплати да се преселам.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #429 на: 06 Февруари 2018, 12:03:32 pm »
Има фб група македонци во германија, таму најчеста тема е како да ја заебеш државата преку законите, македноче бе :)

Може ли да ми пуштиш покана или да споделиш линк. Сакам и јас да се зачленам, за да научам нешто ново и малце ќар да извадам.

...

Не се преселувај, ќе ми го земеш лебот на мене. :-)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #430 на: 06 Февруари 2018, 12:07:08 pm »
Не знам за вас ама откако РедЕко значитело го подобри квалитетот на ракописот јас ништо не го разбирам. Апелирам во најкраток временски период да се врати на стариот начин на изразување.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #431 на: 06 Февруари 2018, 12:09:05 pm »

Богами жално е...
И за тоа, и за дозволите, и за со бугарските пасоши, и (побогу) му се родило дете, па што требал да прави (административно) со него... Па пи**а ти мајчина неандерталска, не си имал време да се информираш у претходните 9 месеци што да правиш со детето?!
Од ден у ден се фрапирам од постови у таа група. Свака част за нервите на админите.
Страшно... Стра-шно.

ok generaliziram jas;
no dokolku rabotis vo fabrika so nekoe poznavanje na raobtite mozes da zarabotis od 1800-2200€ zavisi kako koj, i sredinata 2000€ ja...
Dodatna rabota dokolku vo fabrikata ja nema, togas na drugo mesto mozes da gi zarabotis tije 500€ bez razlika dal ispadnalo na crno ili regularno.
za zenata :D , ne mislev 4 casa nego 5-6 saati na den ako raboti, ne e degradiracki deka e "zena" tuku e presmetano kako minimum zarabotuvacka (sto moze da receme i deka dvajcata zarabotuvaat po 1500+(300-400 dodatna rabota)...

neli dokolku si so BG pasos i decata dobivaat dodatok i moze uste prava da se ostvas, koj voopsto ne gi racuname bidejki go predviduvame min zarabotuvacka...

Не знам за со БГ пасош како е, освен дека е административно полесно. Детскиот додаток не зависи од пасошот.

Ако бркаш за прекувремено (8 ипол саата регуларно /работа + пауза за ручек/ + надвор од работно место), тешко дека ќе имаш време за семејството или за трошење на парите што си ги заработил.
Ама секој со своите цели и идеи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #432 на: 06 Февруари 2018, 12:10:04 pm »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #433 на: 06 Февруари 2018, 12:13:59 pm »
Може ли да ми пуштиш покана или да споделиш линк. Сакам и јас да се зачленам, за да научам нешто ново и малце ќар да извадам.

Не се зачленувај, ќе те спамираат за ти да спамираш името да не се дава. ;D :D :D :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #434 на: 06 Февруари 2018, 12:14:11 pm »
Македонија на Македониер!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.