Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1875124 пати)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1150
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #7455 на: 09 Март 2016, 12:08:21 pm »
Тој што ја изгази новинарката, Опел возеше. Just saying.
Сериозно со муабетов........чуден човек, Будалијата не ја прави колата, него човекот што ја управува...capisci o no???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #7456 на: 09 Март 2016, 12:09:47 pm »
И понатаму во муабетот ке дојдиме до бесилките,па да прашам јажиња сами да си носиме ли ке даваат? :D
Веројатно за тоа ти е ставена во обавезна опрема сајлата за шлепање, а не смееш да шлепаш возила :)
Истото се однесува и на користење магленки ноќе, МОЖЕ ДА СЕ КОРИСТАТ САМО АКО ИМА МАГЛА,
а во многу земји се користат и кога нема МАГЛА, возачот ги користи ако има слаби фарови и лоша видливост.
Назначено е во магла или слаба видливост.

Никаде не се користат ако нема намалена видливост затоа што би пречеле на остантите возачи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #7457 на: 09 Март 2016, 12:25:35 pm »
                                                         Член 384
(1) Кога полицискиот службеник ќе утврди дека е сторен прекршок за кој со овој
закон е предвидено издавање на прекршочен платен налог, веднаш ќе издаде прекршочен
платен налог.
(2) Прекршочниот платен налог содржи лично име, адреса и единствен матичен број на
граѓанинот, ако се работи за странец и број на патната исправа и држава, а за правно лице,
назив, седиште и даночен број, местото и времето на сторување на прекршокот, правната
квалификација на прекршокот, износот на глобата, број на сметката за плаќање и правна
поука, а може и други податоци во согласност со закон.
(3) Полицискиот службеник во прекршочниот платен налог изрекува глоба во износ
пропишан за прекршокот со овој закон.
(4) По приемот и потпишувањето на прекршочниот платен налог сторителот е должен
да ја плати глобата изречена согласно ставот (1) на овој член, во рок од осум дена од
приемот на прекршочниот платен налог
на сметката означена во платниот налог.
(5) Сторителот кој ќе ја плати глобата во рокот од ставот (4) на овој член, ќе плати
половина од изречената глоба
и веднаш е должен со истиот да приложи банкарска или
поштенска уплатница за извршената уплата на уплатна сметка во рамките на Трезорската
сметка до полициската станица, односно полициското одделение кој го издал
прекршочниот платен налог или во најблиската полициска станица, односно полициско
одделение или на друг начин пропишан со посебен пропис, за кое право се поучува во
правната поука.
(6) Во постапката која ќе заврши со плаќање на прекршочен платен налог не се плаќаат
трошоци на постапката.
(7) Сторителот којшто со заминувањето заради престој во странство би можел да го
одбегне плаќањето на глобата, е должен веднаш да ја плати глобата изречена со
прекршочниот платен налог.
(8 ) Ако сторителот не ја плати глобата во рокот од ставот (4) на овој член, полицискиот
службеник поднесува барање за поведување на прекршочна постапка до надлежниот суд,
односно прекршочен орган.

Сум го прпуштил овој став, порано ми се чини под секој член кај што стоеше казна пишуваше дека се плаќа половина во рок од 8 дена. Сега го срочиле во еден став од еден член. Ок ако е така. Баш ме радува.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #7458 на: 09 Март 2016, 12:34:32 pm »
Исто и за ова не си во право, дозволено е влечење на возила и со претходниот и со старо-новиов закон. Во новиот, тоа ти е од член 78 до 85, и потоа член 131 став 2.

Веројатно за тоа ти е ставена во обавезна опрема сајлата за шлепање, а не смееш да шлепаш возила :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #7459 на: 09 Март 2016, 12:45:27 pm »
Исто и за ова не си во право, дозволено е влечење на возила и со претходниот и со старо-новиов закон. Во новиот, тоа ти е од член 78 до 85, и потоа член 131 став 2.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #7460 на: 18 Март 2016, 03:20:27 am »
Син ми, го фатиле у неделата од сабајле возел 90 на излез од град,- 300 евра, поручек
на пуна линија свртел - 300 евра, и згора на се не смеел да управува возило над 90 коњи,
уште - 200 евра. Да ти е..м законите у ова Македонијава.
Како он да заработува 3500 евра месечно, па нема проблем.
Проблемот е што он (малиот)не работи..... :-X :-X :-X :-X :-X

a da go naucis sin ti da vozi po pravila,namesto da pcues po zakonite? kakva vrska ima zarabotkata?
spored tvojata logika,ako nekoj zarabotuva mnogu,moze da si dozvoli da prekrsuva zakoni mnogu?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #7461 на: 18 Март 2016, 03:30:21 am »
pa realnosta e deka moze,posto ako zima mesecno po 100 iljadi evra,uvo nema da go boli za 300 ili 600 evra kazna.

Ama ako na sekoja po seriozna kazna plaka po 10-15% od mesecnata plata,e togas ke razmisli 2 pati dali ke si dozvoli da pravi prekrsoci.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #7462 на: 18 Март 2016, 03:36:34 am »
Над 90 коњи казна? Законот е до 77kw.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #7463 на: 18 Март 2016, 12:06:41 pm »
^ или у превод, над 100кс не смее  :)

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #7464 на: 18 Март 2016, 13:00:13 pm »

Или у превод 1.9тди.

Во сообраќајна секогаш пишува kW

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #7465 на: 18 Март 2016, 18:38:12 pm »

104.7 ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7466 на: 07 Април 2016, 23:33:51 pm »
mi rece eden vo skopje, imalo negde nekoja komisija za zalbi za kaznive ili za brzo vozenje drn drn ... znae nekoj za tova?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #7467 на: 08 Април 2016, 00:08:55 am »
мислам дека збориш за таа во Лисиче во станицата.
Доколку не се потпишеш на казна(бар знам така е за физички напад односно за прекршок,ваљда истото е и за сообраќајниве казни) прво те викаат таму,пред комисија да кажеш зашто не си се потпишал,што е причина,какви забелешки си имал,и уствари ти се жалиш,и они имаат можност да одлучат дали да ја поништат казната целосно,дали да ја намалат(ама не може помалку од 50%) или да ја остават каква што е,па да те пуштат на суд.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #7468 на: 08 Април 2016, 00:20:23 am »
Колку што знам , чим не си потпишал , идеш директно на суд.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20681
« Одговори #7469 на: 08 Април 2016, 00:39:22 am »
mi rece eden vo skopje, imalo negde nekoja komisija za zalbi za kaznive ili za brzo vozenje drn drn ... znae nekoj za tova?

Ако мислиш на тоа, Комисија за прекршоци е, и се наоѓа во полициската во Лисиче. По процедура, треба да ти достават покана за да отидеш таму, врз основа на барање за покренување прекршочна постапка против тебе, па да дадеш изјава.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.