Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1821491 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #5730 на: 11 Јануари 2015, 13:29:51 pm »

Симо , а што правиме кога ќе почнат да возат интензивно , а уште се дудуци ? пак нема да претставуваат проблем ?

Имаш некое решение? Или пак на полагање да ги пратиме?! Или да им ставиме километражник у г`с? :) Мора некаде да се пресече. Пресекот е 2 години од стекнување на правото за управување. Дец ит. Нема друг начин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #5731 на: 11 Јануари 2015, 15:46:57 pm »
Од одредбата за возач почетник само нечини тоа со ограничувањето да возиш навечер. Се друго со што е ограничен возач почетник, да не прекорачува брзина, пример прекорачи 60 км/ч во град, 400 евра, прекорачи над 100 км/ч на автопат исто 400 евра, потоа 0 промили алкохол, ако му најдат 0.1 промил исто 400 евра, потоа не смее да влече приколка, не смее да врши организиран превоз. Се ова во глобала го оправдувам, ама возење после 11 навечер, а останативе одредби за возач почетник ги почитуваш, е тука нема никаква логика.

А тоа со возилото 75 kw максимум сила, хмм тука можеби ке се согласам, ама пак има други проблеми. Можеби на времето моите имале пари и купиле голф 4 тди 81 kw и тоа ни е единствена кола до денес и денес после 17-18 години таа е, неможе друга да се земе, и ке имаш проблем да го возиш во овој случај, ке треба уште една кола специјално да ти купат за да возиш, а тоа е веке додатен трошок.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5281
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5732 на: 11 Јануари 2015, 17:20:19 pm »
Тоа е често проблем со законите и регулативите, неселективноста е секогаш нефер за некој. Но од аспект на доброто на заедницата и општеството, одредена (мала) неправда кон поединци е секогаш помало зло отколку алтернативата.

Идеално би било да постои некаков „совршен„ метод на евалуација на возачите (пошто полагањето, и две години фиксен период потоа, не се никаков поуздан метод на проценка на нечии способности). Практично на некој треба од старт да му се дозволат сите привилегии што може да ги има некој возач. Но исто така на многумина „искусни„ возачи им требаат и потешки ограничувања од тие што сега се однесуваат само на возачите почетници.
Истово треба да се однесува и на автомобилите, пошто не сите автомобили се сигурни во исти услови. Не е во ред нови автомобили од повисока класа да имаат исти ограничувања како и  Фичовци, Застави, и разни други олдтајмери што понекаде сеуште се возат (тука донекаде спаѓаат и други увозни автомобили, постари или несоодветно одржувани).

Но пошто за сега не постои „совршен„ метод на проценка на возачите (и индивидуалните автомобили)... мора да се користиме со груби и апсолутни „едно и исто за сите„, закони. На жалост мора така за општото добро, иако и резултатите (и имплементацијата) на таквите закони е далеку од идеалот што сите го посакуваме.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
« Одговори #5733 на: 11 Јануари 2015, 23:36:05 pm »
Van, добро објаснување. :)

Јас имам над 30 години. Положив пред речиси 2 години.
Имам извозено повеќе од 20 000км за ова време.
Понекогаш се случува да возам од работа после 23ч.
 Не ми се случило да ме запре полиција толку доцна.
 Еднаш поминав со усно предупредување кај Дебар (сум возел 67км/ч. во ограничување од 60км/ч.), на излез, ме измериле при претекнување, иако после тоа забавив, сеедно, до 10км/ч. пречекорување нема предвидено глоба.

Кога планирам да се напијам,макар и едно пиво, гледам да сум без кола. Заеби тоа финтите, „повнимателно возам кога сум поднапиен“...
На автопат не секогаш почитувам 20км/ч. под ограничување, ама па мојата кола не ми ни дозволува да возам над ограничување :)

Воопшто не ми се допаѓа ограничувањето за возење навечер, ама тоа е, it's for the greater good, ќе си почекам уште неколку месеци, иако сум возел, како што реков, и после 23ч. и пред 5ч.

Туку, во четвртокот, возам накај работа во 5 ипол наутро, стаклата скроз смрзнати, колата гнасна од патишта, кај Влада, возачот на бел Лендровер отвора прозор, ми вика „дечко, од полиција сме, застани овде десно после семафор“.
Ок.
Добро утро -  добро утро.
Од Прилеп си? - од Прилеп сум.
Овде живееш - овде живеам.
Од кога? - 15тина години.
Документи? Седи в кола да провериме.
Седам в колада проверите.
Кај одиш олку рано? - На работа.
Кај работиш? - Таму и таму.
Догледање и пријатно - догледање и пријатно.
Алфа искуство :)
Среќа шо не задоцнив на работа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14240
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5734 на: 11 Јануари 2015, 23:42:25 pm »
A kolata na tvoe ime e? Na Pp tablici tie?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5735 на: 11 Јануари 2015, 23:47:10 pm »
Да и да.
Зошто?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5736 на: 11 Јануари 2015, 23:48:45 pm »
И он е од полиција....

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5737 на: 11 Јануари 2015, 23:49:49 pm »
Pa ako zivees 15g vo Skopje dosega si trebal spored zakon odamna da smenis adresa na ziveenje I ke ti bese na Sk tabli ili gresam?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5738 на: 11 Јануари 2015, 23:52:12 pm »
Законски мора да се смени адреса?

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5739 на: 11 Јануари 2015, 23:53:20 pm »
Ако имам пријавено живеалиште - да.
А јас немам.
Се немам одјавено од Прилеп, од практични причини. Не поседувам имот во Скопје за да би имал константна адреса, значи се селам често и додека не си најдам сопствено живеалиште (читај: купам стан), ќе „возам“ вака. Шо знам, јас вака размислувам, а и во пракса се покажало по....прагматично. Е, да, треба да одам до Прилеп за вадење документи во работни денови, ама тоа е, плус/минус, засега вака функционирам.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
« Одговори #5740 на: 11 Јануари 2015, 23:54:28 pm »
Мора да пријавиш живеалиште и да смениш жителство во тој случај, или да пријавиш престојувалиште без да менуваш документи.

Замислен случај 1:
Со договорот за закуп на стан, заедно со сопственикот на станот, можеш да поднесеш барање за жителство и на таа адреса да ти издадат лична карта, возачка дозвола и сите други релевантни документи.
Ги менуваш сите документи и, voila, жител си на Скопје (или било кое место во кое постојано живееш).
+ - и реално си жител таму каде што си жител, се броиш на попис (ако го има), данокот ти оди во дотичната општина, јавните давачки ти стигнуваат на таа адреса итн.
- - ако смениш адреса (пошто, нели, живееш под кирија), треба да менуваш адреса и сите документи.

Замислен случај 2:
На секои 6 месеци, со имотниот лист и со сопственикот на станот одиш во МВР и си пријавуваш престојувалиште.
+ - Не менуваш документи.
- - на секои 6 месеци!

Замислен случај 3:
Купуваш свое живеалиште во местото каде живееш, се одјавуваш од претходното и се пријавуваш на постоечкото!
Менуваш документи. Еднократно.
Освен ако не решиш пак да се селиш.
« Последно менување: 12 Јануари 2015, 00:01:44 am Возач почетник »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5741 на: 11 Јануари 2015, 23:55:49 pm »
Не мораш. Кој е тој критериум според кој мораш да смениш адреса во друг град?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #5742 на: 11 Јануари 2015, 23:56:45 pm »
I ti si vo pravo, jas mislev deka si v domen.

Inaku da Martin, koga promenuvas zivealiste se promenuva I adresata.Nemozi dosega si zeveel na ul.10 br.1 ja prodavas kukata I se selis na druga ulica, ako ne promenis adresa kako ke te najdat eago.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5743 на: 12 Јануари 2015, 00:09:23 am »
под услов да сакаш да бидеш најден... еаго... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5744 на: 12 Јануари 2015, 00:13:25 am »
I ti si vo pravo, jas mislev deka si v domen.

Inaku da Martin, koga promenuvas zivealiste se promenuva I adresata.Nemozi dosega si zeveel na ul.10 br.1 ja prodavas kukata I se selis na druga ulica, ako ne promenis adresa kako ke te najdat eago.

Еве да го искористиме Возач Почетник како пример за хипотетична ситуација:

Возач е роден и живее во Прилеп до ХХ години. На прилепска адреса му гласат и документите. Од Y причини се сели во Скопје каде живее во свој стан, но сеуште го поседува имотот во Прилеп.

Дали во ваква ситуација си законски задолжен да ја промениш адресата на живеење?