Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1850442 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #3420 на: 28 Октомври 2013, 11:00:22 am »
за управување со службено возило задолжително е да се поседува патен налог во кој се запишуваат податоците за возачот

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3421 на: 28 Октомври 2013, 11:32:07 am »
Синоќа возам на Јаја Паша и двајца цајкани проаѓаат али онака лежерно ко од слава да се враќаа, им аблендирам да пуштат чекор ( не беа на пешачки) едниот убрза а другиот застана и се врти према мене, другиов го фаќа под рука и го бута према тротоар и му удара клоца ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #3422 на: 28 Октомври 2013, 11:33:42 am »
Да не глуми шериф многу. :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #3423 на: 28 Октомври 2013, 11:34:26 am »
Ме запреа еднаш со туѓа кола и ги прашав дали треба да му се јавам на газдата бидејќи немам полномошно.

Џандарот ми рече: нема врска, тоа ти е за у странство.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #3424 на: 28 Октомври 2013, 15:43:34 pm »
Doma imame dve koli i dvete se na moe ime, za ednata imam izvadeno polnomosno na notar zavereno zasto  brat mi ja vozi, za ne daj boze ako djandar  se zainati moze da ti ja pise.
Na rabota 95% od vremeto  vozam kamion (ostanati 5% kombe ili fiat doblo ) i non stop si imam rabota so policija i inspektori od ministrestvo za transport.
Koga te sopira djandar niv gi interesira 90% taho.lentata i kolku si tovaren , nikat paten nalog ne mi pobarale ,a koga ke te soprat djandari so inspektori e togas edna papka so dokumenti mu vadam : paten nalog,tovarni listovi,licenca za transport na stoki niz MK,licenca koga e bazdaren tahografot .
Za sluzbeno vozilo moras da imas nalog, kaj nas vo firma  vo sekoe vozilo ima blanko nalozi so pecat nezavisno dali si lokal Skopje ili niz Mk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3425 на: 28 Октомври 2013, 15:59:15 pm »
За службено (или возило на фирма) јасно е дека мора.
За приватно што праиме? На која основица ќе ти пише казна, и како ќе гласи казната? "Возеше туѓа кола иако сопственикот го пуштил, колата не е пријавена за украдена, исправна е, регистрирана, ама затоа што не ја вози газдата пишуваме казна."
Би сакал да кажат правниците како гласи законот во поглед на ова прашање и кои се санкциите доколку се прекрши.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3426 на: 28 Октомври 2013, 16:21:19 pm »
Koga te sopira djandar niv gi interesira 90% taho.lentata i kolku si tovaren , nikat paten nalog ne mi pobarale ,a koga ke te soprat djandari so inspektori e togas edna papka so dokumenti mu vadam : paten nalog,tovarni listovi,licenca za transport na stoki niz MK,licenca koga e bazdaren tahografot .
Za sluzbeno vozilo moras da imas nalog, kaj nas vo firma  vo sekoe vozilo ima blanko nalozi so pecat nezavisno dali si lokal Skopje ili niz Mk
Пред месец дена ме застанаа,џандари и инспекторка од транспорт и врски
-патен налог
-товарен лист
-образец М1/М2(се дешава да ти го побараат па имам примерок и во камионите)
-лиценца за внатрешен транспорт
-извод од лиценцата
-уверение за баждарен тахограф
-28 тахографски ленти
-вонредна потврда за исправност на возилото(важи за возила постари од 15г)
и нормално ми побара возачка и сообраќајна...
Ја немав само последната потврда,пошо кога ги вадев лиценците извадив и ја пуштив во Скопје за вадење на истите и мислев дека важи 4години како и лиценците,а таа да ти била со важност од 2 години.
Инспекторката ми вика ке ми ја донесиш во канцеларија,ми даде нејзин мобилен да ја побарам,ама мене по 2 дена ми падна телефонот и го загубив бројот.После една недела и ја носам новата потврда која ја извадив во меѓувреме одкако увидов дека сум грешка со валидноста на истата,влегувам во канцеларија и ми вика,пуштив записник до судот,сега чекај покана од суд.Казната е од 2000-3000 евра за потврда од помочани 500 денари... ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #3427 на: 28 Октомври 2013, 16:26:27 pm »
Не разбрав, ќе ти стигне казна од 2-3000 евра или ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3428 на: 28 Октомври 2013, 16:27:52 pm »
На суд сум,колку ќе речи судијата толку ќе биди,предвидена е од 2-3000 евра.Можи да те ослободи,да поминиш без ништо,можи да те казни 200 евра,можи максимално 3000 евра...Како ќе му прдни на газот. :)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #3429 на: 28 Октомври 2013, 16:27:58 pm »
Za sluzbeno vozilo moras da imas nalog, kaj nas vo firma  vo sekoe vozilo ima blanko nalozi so pecat nezavisno dali si lokal Skopje ili niz Mk
Пред месец дена ме застанаа,џандари и инспекторка од транспорт и врски
-патен налог
-товарен лист
-образец М1/М2(се дешава да ти го побараат па имам примерок и во камионите)
-лиценца за внатрешен транспорт
-извод од лиценцата
-уверение за баждарен тахограф
-28 тахографски ленти
-вонредна потврда за исправност на возилото(важи за возила постари од 15г)
и нормално ми побара возачка и сообраќајна...
Ја немав само последната потврда,пошо кога ги вадев лиценците извадив и ја пуштив во Скопје за вадење на истите и мислев дека важи 4години како и лиценците,а таа да ти била со важност од 2 години.
Инспекторката ми вика ке ми ја донесиш во канцеларија,ми даде нејзин мобилен да ја побарам,ама мене по 2 дена ми падна телефонот и го загубив бројот.После една недела и ја носам новата потврда која ја извадив во меѓувреме одкако увидов дека сум грешка со валидноста на истата,влегувам во канцеларија и ми вика,пуштив записник до судот,сега чекај покана од суд.Казната е од 2000-3000 евра за потврда од помочани 500 денари... ;)

Ako e tvoj kamionot ti ke go jades ako ne firmata za koja vozis, se nadevam deka ne e tvoj kamionot :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3430 на: 28 Октомври 2013, 16:29:16 pm »
Глупаво говедо... стока!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3431 на: 28 Октомври 2013, 16:36:20 pm »
Фирмата(ако можи така да се наречи  :D )е на братми и моја т.е заедничка.Ние сме управители,директори,шофери,механичари,и покрај неписмената книговодителка и книговодители. :D

А најбанална работа е шо таа потврда ја издаваат само со сообраќајната,значи возилото не го проверуваат ништо.Јас кога ја вадев камионот ми беше дома,отидов со сообраќајната ми ја искуца потврдата и ајде чао.
Истата не се однесува на техничката исправност на возилото,туку за некои си шасиски глупости,дали имаш налепници на вратите и сл. глупости... :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3432 на: 28 Октомври 2013, 22:33:18 pm »
Не тресам зелени. Нив не ги интересира воопшто дали ти имаш полномошно или не и дали возиш без дозвола или не. Правиш прекршок без материјална штета и затоа не ги интересира. Зошто воопшто би ги интересирало?

фаланга... тресеш зелени... нив ги интересира (ако сакаат) затоа што во законот вели дека треба да има полномошно... можеби за тебе е глупо, но за некој таму што склопувал закон од кој би требало да има прилив на средства, било сосема логично...

и мене ми е глупав законот за постојано запалени светла. што има да палам светла преку ден кога сонце пука? ти плаиш светла? знам дека палиш... што не ги гасиш? што има он таму него да го интересира зашто ти си со упалени или изгасени светла преку сончев ден? е па го интересира (ако сака) за да ти пише казна ако му фали...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Harris

• Редовен
  • Пораки: 1285
    • http://www.facebook.com/RenaultOwnersClubMacedonia
« Одговори #3433 на: 28 Октомври 2013, 22:41:46 pm »
и законски мора да имаш сајла за шлепање , а забрането е да се шлепа !  :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3434 на: 28 Октомври 2013, 22:43:07 pm »
и законски мора да имаш сајла за шлепање , а забрането е да се шлепа !  :)

гледаш дека не си упатен? не е сегде забрането. забрането е на одредени места. читни во законот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време