Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2158609 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #2400 на: 16 Февруари 2013, 01:30:34 am »
каква казна?
ако мислиш дека можеш да се извадиш на суд,оди

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
« Одговори #2401 на: 16 Февруари 2013, 08:47:59 am »
Ајде ако може малку помош.Ми пишаа една казна(се разбира за без врска)и требаше да платам 300 евра.Се разбира не ги платив и неколку пати ми доаѓаше опомени кои не ги ни зимав,бидејќи така ми имаа кажано искусни казначи :)

E сега последниов пат ми велеа дека мора да ја земам.На неа имам напишано дека треба да се појавам во суд на 14 Февруари,но ми рекоа да не сум одел.Мајка ми има една пријателка во суд и и рекла дека на денот на тужбата или потоа ќе сме покренале жалба.

Ако може некој да ми објасни што да правам во случајов.Дали требаше да се појавам на 14 февруари како што пишуваше во поканата или не.И што можам да направам понатаму....Го молам некој што знае за совет...Благодарам однапред

Како прво, ова прашање си требал да го поставиш најкасно до 12 февруари за да има време да те советуваат дали да идеш или не. Како второ, чим си ја примил поканата и не си го оправдал отсутвото во суд можно е да е пресудено во отсуство на обвинетиот(доколку неколку пати ти пратиле покана).
Мое мислење е доколку стварно било за некоја баналност си требал да се појавиш, при што со малку глума и молење барем ќе ти ја намалеле казната. За жалби и слични дејствија не знам точно, само знам дека се плаќа за нив, затоа оставам правниците повеќе да кажат на таа тема.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2402 на: 16 Февруари 2013, 10:20:22 am »
не ми е јасно зашто мислите дека со не зимање покани ке се скриете и спасите? сменети се законите бе луге. ако има судски процес за нешто или некого и ако си ти тој што судот го бара, ке мора да се појавиш на суд. вака-така или онака ти ке отидеш на суд... процесот ке мора да заврши на овој или оној начин. цело време се збори за спроста на судовите и за пренатрупаност... епа донесоа закони со кои се убрзуваат тие работи. нема веке прменогу одлагање... што мисите дека со не зимање покани и криење ке се спасите од делото па макар и сообраќајна казна да било?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #2403 на: 16 Февруари 2013, 10:28:37 am »
Дали судскатча покана мора лично да ти ја врачат или во сандаче ја оставаат? Пошо по цел ден не сум дома, неќам да ми судат во отсуство

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34313
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2404 на: 16 Февруари 2013, 10:39:14 am »
Dimitar, sega ke platis 300 evra kazna i uste 300 evra sudski trosoci i izvrsitelski nagradi pa pravi se najpameten i sledniot pat.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55127
  • Махер
« Одговори #2405 на: 16 Февруари 2013, 10:43:01 am »
Што било било, тоа е. Кога ќе се реши пиши тука, за да не сме во заблуда што се случило.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44435
  • Il Moderatore
« Одговори #2406 на: 16 Февруари 2013, 10:48:49 am »
Дали судскатча покана мора лично да ти ја врачат или во сандаче ја оставаат? Пошо по цел ден не сум дома, неќам да ми судат во отсуство
Мора лично. Ако не си дома, во сандаче ти оставаат пусулче од пошта да си ја земеш. Ако не си ја земеш во рок од 5 или 8 дена, ја враќаат во суд.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
« Одговори #2407 на: 17 Февруари 2013, 03:14:03 am »
не ми е јасно зашто мислите дека со не зимање покани ке се скриете и спасите? сменети се законите бе луге. ако има судски процес за нешто или некого и ако си ти тој што судот го бара, ке мора да се појавиш на суд. вака-така или онака ти ке отидеш на суд... процесот ке мора да заврши на овој или оној начин. цело време се збори за спроста на судовите и за пренатрупаност... епа донесоа закони со кои се убрзуваат тие работи. нема веке прменогу одлагање... што мисите дека со не зимање покани и криење ке се спасите од делото па макар и сообраќајна казна да било?

Не е за да се спасам,туку бев болен малку подолго време,и не отидов.Оставив мајка ми да ја заврши таа работа,ама изгледа пријателкава малку ја утнала работата.Ништо во понеделник ќе одам и ќе видам како ќе биде работата.

Туку нека каже некој друго решение ако случајно има.И мене кога ми кажаа дека можело да се поднесе жалба и така било подобро ми дојде чудно....

П.с АКо има некој идеја нека ми пише пп
« Последно менување: 17 Февруари 2013, 03:40:53 am Dimitar »

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #2408 на: 17 Февруари 2013, 08:45:32 am »

Не е за да се спасам,туку бев болен малку подолго време,и не отидов.Оставив мајка ми да ја заврши таа работа,ама изгледа пријателкава малку ја утнала работата.Ништо во понеделник ќе одам и ќе видам како ќе биде работата.

Туку нека каже некој друго решение ако случајно има.И мене кога ми кажаа дека можело да се поднесе жалба и така било подобро ми дојде чудно....

А на што жалба? На судската пресуда? Или на казната?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2409 на: 17 Февруари 2013, 10:42:19 am »
ако поднесе на пресуда, ке мора да ја плати казната, па после по судови да тера правда... во законот мислам дека си стоеше децидно дека ЖАЛБАТА НЕ ЈА ОДЛАГА ИЗВРУВАШЕТО НА ПРЕСУДАТА...

ако поднесе жалба на казната, тоа значи ја прифаќа вината, но дискутабилна е висината и јачината на казната...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
« Одговори #2410 на: 17 Февруари 2013, 16:37:41 pm »

А на што жалба? На судската пресуда? Или на казната?

Поима немам само така ми кажаа дека можело да се направи

Инаку еве што пишува во поканата

Покана за обвинет

Димитар ***** од Скопје се повикува да се јави лично на 14.02.2014 год. во ***** часот соба **  во О.Суд СКопје 1 заради испитување во својство на обвинет за прекршок по чл.33 ст.6 од законот за безбедност.

И долу има текст кој оди одприлика вака:

Поука:Обвинетиот уредно повикан е должен да се јави лично во судот или одбраната да ја даде писмено,во спротивно ќе биде одредено приведување,а ако не е нужно негово сослушување,ќе се донесе одлука за прекршок без сослушување,согласно чл.89 од зак.за прекршоци....

Еве како гласи поканата.Малку ја скратив бидејќи имаше повеќе напишано али воглавно тоа е тоа.Е сега нека каже некој кој повеќе знае бидејќи јас поим немам што да правам.Ова ми е прва казна(нормално се знае како е заработена)и никогаш не сум бил по вакви работи.Дури морам да признаам многу работи не ми се јасни.Што ако отидам на пример утре.Што ќе ме сослушуваат и како да ја поднесам таа жалба ако воопшто може да се поднесе.Ќе ми биде објаснето таму кои се моите права или не.....

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #2411 на: 17 Февруари 2013, 16:41:09 pm »
Ова е прва покана? Или втора

И за колку време од прекршокот дојде?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6851
« Одговори #2412 на: 17 Февруари 2013, 16:44:46 pm »
Иста ваква покана му дојде и на таткоми за да му изречат времена забрана за возење.
Со помош на банзаи напишавме писмен одговор, плус сега на 21 ке оди да види што како.
Така да, првин за што ти е казната ? како што гледам, член 33 се наведува, значи си возел во еднонасочна или пак во спротивна лента ?
Само да напоменам дека во случајот кај таткоми, казната е платена во рок од 8 дена, а поканата се однесува за изрекување прекршочна санкција - времена забрана за управување со возило, а ти велиш дека не си ја платил казната во рок од 8 дена, така да, види на барањето ако го имаш, а треба да го имаш штом си ја зел поканата, и види на барањето за што си даден на суд

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14772
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2413 на: 17 Февруари 2013, 16:47:48 pm »
Оди на суд,ке ти кажат шо имаат да ти кажат,ке им кажиш тоа шо имаш да им кажиш и тоа е тоа.Незнам зошто се избегнува одење на суд кога тоа можи да биди во твоја полза.Можи да ти ја намалат казната,ке се договориш на рати ова она итн.итн.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
« Одговори #2414 на: 17 Февруари 2013, 16:58:10 pm »
Иста ваква покана му дојде и на таткоми за да му изречат времена забрана за возење.
Со помош на банзаи напишавме писмен одговор, плус сега на 21 ке оди да види што како.
Така да, првин за што ти е казната ? како што гледам, член 33 се наведува, значи си возел во еднонасочна или пак во спротивна лента ?
Само да напоменам дека во случајот кај таткоми, казната е платена во рок од 8 дена, а поканата се однесува за изрекување прекршочна санкција - времена забрана за управување со возило, а ти велиш дека не си ја платил казната во рок од 8 дена, така да, види на барањето ако го имаш, а треба да го имаш штом си ја зел поканата, и види на барањето за што си даден на суд

Да така беше,демек во спротивен правец.Полициска финта како и вообичаено.Инаку немам ништо добиено освен поканава.Никакво барање ми нема дадено...