Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2626833 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #1425 на: 26 Август 2012, 20:50:27 pm »
Изгледа не е вечно.Кај татко ми на работа договорите за набавена роба и сл. ги чуваат 5 години па после ги фрлаат.

Ако ги фрлиле не значи дека не важат веќе. Туку дека 5 години мора да се чуваат во архива.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1426 на: 26 Август 2012, 21:04:49 pm »
Ја вчера носев теписи на перење со службеното ;D ;D ;D

Оуччч, вечер на Веро треба со пикап да доаѓам Алфаро е на работа :D

Не се брукај, јас ќе те соберам...

Не бре, уживај.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1427 на: 26 Август 2012, 21:30:08 pm »
Изгледа не е вечно.Кај татко ми на работа договорите за набавена роба и сл. ги чуваат 5 години па после ги фрлаат.

Тоа е обрврска за чување. А ако е истечена обврската за чување не значи дека не важат документите. И не верувам дека е 5 години. Одредени документи мора да се чуваат 10, други 20 години а трети мора да се чуваат вечно зависно од типот. Пропишано е со Закон за Трговски друштва и Закон за сметководство. Мислам и дека има и Правилник за чување и тајност на документи со склоп на некој од споменатите закони. Исто така и за Јавна администрација.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1428 на: 26 Август 2012, 22:12:56 pm »
^^ E нема да дојде баш.

во некои европски земји осигурањето на колата се плаќа врз основа на твоето "сообраќајно досие". На пример човек кој со години е беспрекорен возач и секоја година добива попусти кај осигурителната компанија а неговиот син секоја година има по неколку казни плаќа многу повеке. Е сега некои земји имаат огромни казни ако го фатат да ја вози колата на таткото кој има неколку пати помала цена на осигурањето. Во Франција казната била околу 6-7 илјади евра.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #1429 на: 26 Август 2012, 22:14:26 pm »
Добро,можда е 5 години рок да се чуваат а не за важење.Јас кажав како ми кажал татко ми,немора да значи дека и он е у право. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1430 на: 27 Август 2012, 00:11:25 am »
^^ E нема да дојде баш.

во некои европски земји осигурањето на колата се плаќа врз основа на твоето "сообраќајно досие". На пример човек кој со години е беспрекорен возач и секоја година добива попусти кај осигурителната компанија а неговиот син секоја година има по неколку казни плаќа многу повеке. Е сега некои земји имаат огромни казни ако го фатат да ја вози колата на таткото кој има неколку пати помала цена на осигурањето. Во Франција казната била околу 6-7 илјади евра.

Абе ај!!! Како може ова да биде вистина? Па осигурувањето важи на име на возачот или на колата?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1431 на: 27 Август 2012, 00:19:43 am »
И кај нас има попусти ако си немал штета претходните години, се доплаќа ако си до 26 години као поризична возраст итн.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1432 на: 27 Август 2012, 00:36:16 am »
Ако после истекот се осигураш во др. компанија се добива ли попуст?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #1433 на: 27 Август 2012, 10:48:50 am »
Сите компании си имаат ценовник за авто одговорност по KW, зависно во која категорија припаѓа колата. Во пракса 99,9 % цените им се исти.

освен некои поединечни дилери ;D ;D ;D

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #1434 на: 27 Август 2012, 10:54:55 am »
^^ E нема да дојде баш.

Абе ај!!! Како може ова да биде вистина? Па осигурувањето важи на име на возачот или на колата?

Во САД кога осигуруваш возило пријавуваш и возачи на тоа возило, и за секој зависно од возачкото досие си доплаќаш, а мислам дека и низ Европа е слично.
Ако возиш возило на кое не си пријавен, казна ќе јаде сопственикот на возилото, бидејќи ти го дал, а не те пријавил и платил во осигурителната куќа

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30814
    • CARclub.mk
« Одговори #1435 на: 27 Август 2012, 11:17:56 am »
@Falanga: Дап, скоро секаде во Европа се осигурува возач за/и возило, а кај нас се осигурува само возило, и колку повеќе негативни поени има возачот, толку е поскапо осигурувањето. Што мислиш, зошто ги воведоа поените кај нас?

@Z128: Не сум сигурен дали сопственикот ќе плати казна ако ти го даде своето возило, но во секој случај ако се случи некоја несреќа или те запре полиција се рачунаш за неосигуран.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #1436 на: 27 Август 2012, 11:22:37 am »
@Z128: Не сум сигурен дали сопственикот ќе плати казна ако ти го даде своето возило, но во секој случај ако се случи некоја несреќа или те запре полиција се рачунаш за неосигуран.
Јас сум сигурен  :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #1437 на: 27 Август 2012, 11:24:37 am »
Мислам дека поените немаат врска со АО. Едноставно агентите гледаат дали си причинил сообраќајна незгода или си бил чист. Во првиот случај, ги губиш сите премии и + добиваш повисока стапка на АО, а во вториот добиваш +5% намалување на АО.

Отсутен sase07

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 547
« Одговори #1438 на: 27 Август 2012, 11:31:04 am »
вака доколку имаш 30 посто попус на авто одговорнос и направиш собракајна незгода наредната година ти кратат само 5 посто а не целиот бонус 

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30814
    • CARclub.mk
« Одговори #1439 на: 27 Август 2012, 11:31:40 am »
За Британија сум апсолутно сигурен - ако имаш казнени поени на возачката, осигурувањето ти е поскапо пошто се рачунаш за ризичен возач. Осигурувањето го пресметуваат по некоја си формула која зема во предвид возраст на возачот, колку години има возачка, каков е автомобилот, колку коња е, кога си дома дали го паркираш на улица, во двор или во гаража, во кој дел од земјата живееш (осигурување во Лондон е 3х поскапо од осигурување во некое помало градче) итн.