Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2629835 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #12810 на: 04 Јануари 2023, 11:54:52 am »
Казната е платена од 2018та, забраната ми истекува утре, така што единствено ми преостанува да пазам колку возам следен пат, и да не јадам бурек додека возам.
Поготово не у комбинација со јогуртче у чашка.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен terzziski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #12811 на: 04 Јануари 2023, 14:27:09 pm »
Казната е платена од 2018та, забраната ми истекува утре, така што единствено ми преостанува да пазам колку возам следен пат, и да не јадам бурек додека возам.

П.С. Секако дека го признав возењето 133, и на лице место и на суд. Не би сакал да се правам луд кога знам дека возев толку.
Значи баждарен ти бил брзинометарот чим си бил сигурен.
И бурекот бил погоден. :)

Баждарење брзинометар иначе се прави или е нешто што не се практикува кај нас?
Од искуство со постариве коли, сите лажат на брзинометар поготово ако возиш големина бандажи и гуми несоодветни според фабрички пропишаното.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12812 на: 04 Јануари 2023, 14:39:01 pm »
Нова гума доаѓа со ~8мм шара, ја фрлаш со 3-4мм, на колку месеци треба да го баждарам тахото?  ;D

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2855
« Одговори #12813 на: 04 Јануари 2023, 14:47:46 pm »

П.С. Секако дека го признав возењето 133, и на лице место и на суд. Не би сакал да се правам луд кога знам дека возев толку.
Значи баждарен ти бил брзинометарот чим си бил сигурен.
И бурекот бил погоден. :)

Баждарење брзинометар иначе се прави или е нешто што не се практикува кај нас?
Од искуство со постариве коли, сите лажат на брзинометар поготово ако возиш големина бандажи и гуми несоодветни според фабрички пропишаното.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Не важи ова за сите коли.Зависи каде е мерачот за километражата.Има мерачи кои стојат на тракло и мерачи кои стојат на мењач.Кај тие што стојат на тркало многу повеке краде доколку не се соодветни гумите и бандажите.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #12814 на: 04 Јануари 2023, 15:26:34 pm »
Ставаш 2000 ка во сообраќајна и на 160  ти пишува дека немаш каиш

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #12815 на: 04 Јануари 2023, 15:50:22 pm »
А кога ќе те сликаат со 160 на радар, дали таа слика оди во база во мвр, или може да се избрише на лице место?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #12816 на: 04 Јануари 2023, 16:33:31 pm »
А кога ќе те сликаат со 160 на радар, дали таа слика оди во база во мвр, или може да се избрише на лице место?
Ако има јасна снимка, печен си. Немаат пристап за бришење а по некое време командирот ги проверува така да мораат да ти пишат.
Едино со радар детектор да знаеш те мерат, прикочиш до понормална брзина и ако те застанат се "договорите" ама ОБВРЗНО прашај дали се снима за што мораат точно да ти одговорат иначе ако ќе те приведи за нудење мито. Ако не ја исклучи. Со варирачка намалена брзина на првите секунди од снимката имаат изговор да не пишат казнат, не виделе одма или мислеле првата голема брзина е грешна дури се стабилизира мерењето. Иако и тогаш можи командирот сепак да форсира па да те изненади покана во поштата.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #12817 на: 04 Јануари 2023, 17:56:12 pm »
Според правилник, грешка за мерилата за брзина е 3% за брзини над 100 км/ч, така да ако кажале дека си бил
133, ти всушност си бил 129

Не туку бил над 133 или барем точно 133.

Мене летоска меѓу Радовиш и Струмица ме застанаа и баш во моментот кога ги здогледав и ја кренаа палката, одма поглед во табла и брзината беше 98-99 км/ч.

На радар ми рече дека бев 97 км/ч.

Тоа што ќе си помислиш дека те измериле повеќе од тоа што си возел е затоа што инстантно сите од нас кога ќе ги здогледаме полицајците, одма тргаме гас или удираме на кочница. Ама они веќе од претходно те имаат измерено. Кога ќе ги приметиш, веќе е доцна.

Исто како и јас, сигурно сум бил барем 100 км/ч ама кога ги здогледав само пуштив гас и одма ја крена палката, во табла 98. Што значи ете ти го тоа 3% :)
А можеби тебе не ти е исправен брзинометарот?
Тоа помисли? Сите мислиме дека сме безгрешни.
Дали ти е некогаш баждарен? Сигурно не.
Јас колата од фабрика ја имам скоро 18 год. и спрема знаците кои дигитално мерат имам отстапувања.
Ама нема да баждарам. Скапо и непотребно.

Законите и праксата велат плус минус 3км/ч или 3%.
Дали си плус или минус никој не можи сигурно да кажи.
Иако треба да се примени и друг член 11 од правилникот кој вели од почетната мора да се одземи безбедна разлика по
збир вредности од табели.

5 години стара кола, шкода рапид. Така да со сигурност е точен брзинометарот
Согласно Правилник за определување на категориите и видовите мерила за кои е задолжителна верификација, постапките за
верификација, роковите на периодичната верификација, како и категориите и видовите мерила за кои може да се добие
овластување за верификација („Службен весник”, број 116 од 28.05.2021 година) во прилог 1 од истиот е содржана табела
согласно чија ставка 12 е за мерила за брзина на возила во сообраќајот на патиштата и според која период на верификација
(проверка) е 1 (една) година.

Бидејќи 1 година е помал период од 5 год., тебе брзинометарот не ти е правилно баждарен за да можи да се тврди дека дава
точен податок за брзина.

Според твоиве проценти + - 3%, брзинометарот си е точен пошто возев 100, а ме измерија 97. Што значи -3% баш за што и се залагаш и настојуваш.

А како второ, до +20 не застануваат на отворен пат, барем мене не ме застанале.

А ме застанаа зашто на дозволено 60, ме измерија 97, (а возев 100, јбг не го видов знакот си продужив како што и е воглавном дозволено на Радовиш-Струмица 100 км/ч)

А иначе за твое инфо поминав само со опомена да не возам над 20 од знаците на отворен пат веќе ако прекорачувам брзина.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
« Одговори #12818 на: 04 Јануари 2023, 18:45:50 pm »
Не те пукаат само те мери, јасно нека ви е ако ве застане и ви каже возеше 160 а при тоа не ти покаже, те застанал за мито. Извади си 2000 ка и наврти си
ја капата, два пати ми се дешава истото

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #12819 на: 04 Јануари 2023, 20:03:38 pm »

Или, ако има 6 месеци од правосилност на пресудата со која си осуден, барај од судија
за извршување санкции во локален суд по л.к. да ти скини натамошна забрана со оглед
дека застарува забраната за 2 пати онилку време за колку е изречена.

Od kade ova sega??
Znaci ako ne mi stigne pokana od mvr vo rok od 4 meseca od presuda pu pu zabrana ne vazi ako se prosetam do sudot ??? Posto mene mi e 2 meseca zabranata. Nemoj da se brukam kaj sudijkata dzabe :)

Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #12820 на: 04 Јануари 2023, 21:22:55 pm »

Или, ако има 6 месеци од правосилност на пресудата со која си осуден, барај од судија
за извршување санкции во локален суд по л.к. да ти скини натамошна забрана со оглед
дека застарува забраната за 2 пати онилку време за колку е изречена.

Od kade ova sega??
Znaci ako ne mi stigne pokana od mvr vo rok od 4 meseca od presuda pu pu zabrana ne vazi ako se prosetam do sudot ??? Posto mene mi e 2 meseca zabranata. Nemoj da se brukam kaj sudijkata dzabe :)
Прашај си адвокат иако обично за ова не се ангажираат ниту им е гајле.

**** тука уште нешто пишав ама избришав ****
« Последно менување: 05 Јануари 2023, 04:03:06 am ialeks »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12821 на: 05 Јануари 2023, 17:53:28 pm »
Кога има провосилна пресуда делото никогаш не застарува. И после години да ти го дадат решението како попче ќе си го одлежиш :P

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12822 на: 05 Јануари 2023, 20:18:28 pm »
Само ако не си Мијалков. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #12823 на: 05 Јануари 2023, 22:50:25 pm »
Кога има провосилна пресуда делото никогаш не застарува. И после години да ти го дадат решението како попче ќе си го одлежиш :P

Istoto go mislam i jas. Znam porano mozese da zastari ako ne te viknat na sud vo rok od 2 pa posle napravija 3 godini ama so ova hmm. Nema veze, dva meseci ke letnaat.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12824 на: 06 Јануари 2023, 00:02:33 am »

Istoto go mislam i jas. Znam porano mozese da zastari ako ne te viknat na sud vo rok od 2 pa posle napravija 3 godini ama so ova hmm. Nema veze, dva meseci ke letnaat.
Ако не те викнат ан суд застарува делото. Ама ако има пресуда никогаш не застарува.