Рокот е 8 или 30 дена откако си ја примил пресудата, не ми текнува како точно беше. Во секој случај не е година дена. Во тој рок сам треба да отидеш во полиција да ти ја впишат забраната.
Пресудата ја добива и полиција и тие треба (доколку претходно сам не си се пријавил) да ти испратат изестување да им ја однесеш возачката дозвола, ама колку што се ажурни има шанси тек после година-две да те известат или кој знае кога. Забраната почнува да важи од моментот на впишување во возачката.
Мене пресудата ми стигна некаде пред Нова Година и од полиција сеуште немам слушнато абер.
Vo Bitola e poinaku.Presuda od sud i sl. Ne vazi,dur ne ti pustat pokana od policija(soba 106 ili 104 bese).
Eve primer so mene,
-Me zastanaa me kaznija,znam deka za toj prekrsok kadam zabrana.Odam vo policija(vo megjuvreme mi stigna od sud,zabrana 6 meseci) im ja ostavam vozackata i si begam.
Po 4 neseci mi stignuva pidmo deka treva da ja odnesam vozackata vo policija.
Odam jas vo policija,se objasnuvame deka vozackata im ja odtaviv pred 3-4 meseci,ja naogja negju drugite i mi veli sluzbenickata:"izvini ama dzave sedela tuka dosega vozackata,od denes ke ti se racuna deka ja imas doneseno radi toa sto ti koga si ja donesol pred 3-4 meseci,si ja donesol onaka bez primeno pismo(pokana) od nas.
Vo momentot imav dupla vozacka taka da ne mi bese vo interes da se raspravam i sl...vozackata iste e nekade tamu po fiokite a od togas izvadiv uste 5 Mk vozacki i edna Germabska.