Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2100674 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #8985 на: 21 Февруари 2018, 22:03:02 pm »
И мене ме интересира како оди тоа ако имаш осигурано и патници. Дали ако направиш европски ти следи оштета за претрпен страв ако имаш осигурано патници, без полициски записник?

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #8986 на: 22 Февруари 2018, 00:06:52 am »
Тоа осигурување патници е жива глупост. Тоа е посебен вид на осигурување од незгода, исто како она во школо на времето по 100 денари што плаќавме, или на некои од плата што им кинат под 200-300 денари.

Надомест од тоа осигурување следува само ако има траен инвалидитет, односно повреда која ќе остави последици. Тоа значи дека за набиеници, модрици, стрес, страв и слично не следува надомест по тоа осигурување.

Ако има повредено лице во сообраќајната незгода тогаш си се вика полиција, не може со европски и не може да ве казни полицијата со казна од 250 евра. Исто е и со странско возило, пијан/дрогиран возач, неосигурано возило, возач без возачка.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8987 на: 22 Февруари 2018, 00:26:52 am »
Јасно.

Дали ви мојов случај кога човеков признава вина а јас сакам и надомест за стрес, се тегавам и одбивам европски и викам полиција, треба да платам 250 ЕВРА или само 250 денари за записник?

Пошто излегува дека одбивам европски, нели?

Базирано на одговорите на Банзаи, ти не одбиваш записник туку се повикуваш на обврската да не пополнуваш европски записник бидејќи има стресено (со тоа и повредено) лице. Така, бидејќи не се исполнети сите услови за потпишување европски записник, полицијата е должна да изврши увид, да го констатира кривецот и потоа да наплати 250 денари за записникот.

Дополнително што ме интересира е, во случај на вакви повреди (претрпен стрес), дали надоместокот се бара преку приватна тужба, и ако да, го тужиш тој што те удрил или ја тужиш неговата осигурителна?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #8988 на: 22 Февруари 2018, 00:28:32 am »
Тоа осигурување патници е жива глупост. Тоа е посебен вид на осигурување од незгода, исто како она во школо на времето по 100 денари што плаќавме, или на некои од плата што им кинат под 200-300 денари.

Надомест од тоа осигурување следува само ако има траен инвалидитет, односно повреда која ќе остави последици. Тоа значи дека за набиеници, модрици, стрес, страв и слично не следува надомест по тоа осигурување.

Ако има повредено лице во сообраќајната незгода тогаш си се вика полиција, не може со европски и не може да ве казни полицијата со казна од 250 евра. Исто е и со странско возило, пијан/дрогиран возач, неосигурано возило, возач без возачка.

А возило без возач ако те удри ? :D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #8989 на: 22 Февруари 2018, 00:59:05 am »
Јасно.

Дали ви мојов случај кога човеков признава вина а јас сакам и надомест за стрес, се тегавам и одбивам европски и викам полиција, треба да платам 250 ЕВРА или само 250 денари за записник?

Пошто излегува дека одбивам европски, нели?

Базирано на одговорите на Банзаи, ти не одбиваш записник туку се повикуваш на обврската да не пополнуваш европски записник бидејќи има стресено (со тоа и повредено) лице. Така, бидејќи не се исполнети сите услови за потпишување европски записник, полицијата е должна да изврши увид, да го констатира кривецот и потоа да наплати 250 денари за записникот.

Дополнително што ме интересира е, во случај на вакви повреди (претрпен стрес), дали надоместокот се бара преку приватна тужба, и ако да, го тужиш тој што те удрил или ја тужиш неговата осигурителна?
Не тужиш никој. Вонсудски се спогодуваш со осигурителната.

Полицијата ќе си поведе прекршочна постапка и судот ќе одреди кој ќе го казни и огласи како виновен. Од кога ќе заврши судската постапка, заедно со правосилна судска пресуда и полициски записник, ќе се обратиш со барање во осигурителната компанија за надомест за физички повреди, евентуален стекнат инвалидитет, нагрдување, претрпен страв и душевен бол.

Ова ако си прав а не виновен.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #8990 на: 22 Февруари 2018, 01:16:52 am »

Значи џабе ги даваме тие 315 ден. Колку што те разбрав, тоа осигурување важи во случај на инвалидитет доколку има записник од полиција. А ако те удри некој, правиш европски и после саат два патникот што бил со тебе се пожали дека го боли рака и правиш снимки и дознаваш дека има скршеница, тогаш тоа осигурување не важи бидејки нема записник од полиција.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8991 на: 22 Февруари 2018, 08:46:50 am »
Од скршеница одма ке му текни,нема да чека два саати.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #8992 на: 22 Февруари 2018, 09:25:39 am »
Колку што прочитав тоа осигурањето од 315 денари е во случај на не дај Боже смрт и тоа со надоместок од 2-3000€.... Не знам ни за инвалидитет али важи.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #8993 на: 22 Февруари 2018, 09:48:16 am »

Значи џабе ги даваме тие 315 ден. Колку што те разбрав, тоа осигурување важи во случај на инвалидитет доколку има записник од полиција. А ако те удри некој, правиш европски и после саат два патникот што бил со тебе се пожали дека го боли рака и правиш снимки и дознаваш дека има скршеница, тогаш тоа осигурување не важи бидејки нема записник од полиција.

ja sum vo slicna situaccija. posle udarot, stanav, otkucav do motorot,se kaciv i si otidov doma.posle nekolku saati bev na doktor kade se konstatirase skinat muskul. e sea srekja vo nesrekja e sto drugata strana e korektna pa se slozi da dojde policija i da napravi sluzbena beleska 3 dena posle sudarot bidejki imasse povredi od sudarot. srekja vo nesrekja so mojot slucaj e sto ne napravivme evropski zapisnik na lice mesto i so toa ne se iskluci opcijata za nematerijalna steta.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #8994 на: 22 Февруари 2018, 11:32:56 am »

ja sum vo slicna situaccija. posle udarot, stanav, otkucav do motorot,se kaciv i si otidov doma.posle nekolku saati bev na doktor kade se konstatirase skinat muskul. e sea srekja vo nesrekja e sto drugata strana e korektna pa se slozi da dojde policija i da napravi sluzbena beleska 3 dena posle sudarot bidejki imasse povredi od sudarot. srekja vo nesrekja so mojot slucaj e sto ne napravivme evropski zapisnik na lice mesto i so toa ne se iskluci opcijata za nematerijalna steta.

Ти посакувам што побрзо заздравување и да биде само без последици.

Стварно е незгодно што во твојот случај работата не е едноставно легни си извади боледување и чекај да помине.... Се надевам дека нема да мораш да одмараш предолго време....

Ако можеме некако да помогнеме пиши слободно, тука сме.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #8995 на: 24 Февруари 2018, 12:11:31 pm »
мислам дека на самиот европски има едно да штиклираш дали има повредени ? - има нешто врска тоа ,или пак како што кажа банза , мора полиција да се вика ?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8996 на: 24 Февруари 2018, 16:19:34 pm »
znaci dokolku pri sudar se imas udreno, grebanica, pad ili slicno treba da povikas policija za zapisnik poslem na urgentno da te proverat.
dokolku imas povredi prilozuvas, dokolu nemas nisto treba da mozes samo da potpolnuvas europskiot ii nema potreba veke od nego bidejki go imas policiskiot zapisnik!?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8997 на: 02 Март 2018, 17:45:57 pm »
100е казна за несоодветни таблици.Прилепска полиција.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #8998 на: 02 Март 2018, 18:14:29 pm »
Мече, мораш да објасниш. :) Баш ме интересира!

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #8999 на: 02 Март 2018, 18:16:19 pm »
Му загинала едната таблица па си направил нова сам.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"