Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 2428129 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #8685 на: 16 Јануари 2018, 08:16:04 am »
Јас возам на ауто, си има сензор за во тунел, производителот ги ставил како дневни светла. Технички сум по исправен од 80% учесници во сообраќајот и се нафаќам на вонреден преглед во секое време. Често возам и 70-80% од колите со кои што делам пат немаат комплетна сигнализација, некои комерцијални возила дури немаат ништо одзади. Ете нека се позанимаваат со нив, оти некој може да погине лесно, а тоа што денското светло кај мене е во браник нема да убие никој.
Технички си исправен и ако возиш 80 у зона 50, ама кршиш закон. Исто и ова. Технички си исправен, ама не ти светат оборени (средни) светла, и кршиш закон.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #8686 на: 16 Јануари 2018, 08:35:10 am »
...и ако возам само со упалени веѓи преку ден, ќе ме казнат или не?
Ете во склоп на фарот се.

Бидејќи ако мора средно светло, сите Аудија /Пасати преку ден што ги гледам возат противзаконски само со лед светла околу фарот.

Разликата меѓу позициони и ДРЛ е во јачината. За да може днески да возиш треба јасно да се видливи тие светла. DRL се толку јаки што навечер се намалуваат (кога ќе пуштиш средни) за да не заслепуваат други возачи. Кај тебе не се такви мислам.

Или ај вака просто. DRL кај коливе што немаат ледови како кај голфот на класниот се долгите (55w) сијалици упалени на 40%, значи околу 22W јачина. Или слично на P21W сијаличе што се кориси за кочница. А позиција користи 5W сијаличе W5W кое е 4 пати послабо. Разликата е слична како позади позиција VS кочница.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8687 на: 16 Јануари 2018, 08:52:10 am »
мене со запалени само ЛЕД ДРЛ не ми направи проблем полициска контрола
воопшто не ги спомна

и да светат многу понагласено кога се исклучени оборените светла

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #8688 на: 16 Јануари 2018, 09:10:06 am »
Па ваљда сте приметиле кај некои коли што имаат ДРЛ и жмигавец на исто место, дека при пуштен жмигавец, ДРЛ-от се гаси. Мене лично не ми се допаѓа тоа како изгледа, ама тоа е тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #8689 на: 16 Јануари 2018, 09:44:47 am »
Па ваљда сте приметиле кај некои коли што имаат ДРЛ и жмигавец на исто место, дека при пуштен жмигавец, ДРЛ-от се гаси. Мене лично не ми се допаѓа тоа како изгледа, ама тоа е тоа.
Кај новата Ц класа го имам забележано. И мене не ми се допаѓа , ама Мерцедес лајк ит .

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #8690 на: 16 Јануари 2018, 10:04:17 am »
(Скоро) Сите го прават тоа. За подобро да се гледа жмигавецот. На VAG возила знам дека може да се искодира да не се гаси DRL.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8691 на: 16 Јануари 2018, 10:28:16 am »
Член 86
(1) Во сообраќај на пат, дење и ноќе, за време на управување со возилото, возачот на
возилото задолжително треба да ги има запалено НАЈМАЛКУ соборените светла за
осветлување на патот.

Е сега ова НАЈМАЛКУ остава простор за добар адвокат :) ќе вика дека не најмалку, туку најмногу :) лед биле пуштени. Секаде во светов нешто се прават планови за штедење, соларни панели, лед незнам што, кај нас уште не тераат со најмалку соборени светла. Зошто соборени ?? Само трошок е тоа во секоја смисла, од светилки, од акумулатор, крајно бензин ... Треба глупиов закон да го променат пошо сме 21 век. Било кои светла се доволни, ете не за џабе ЛЕД ставаат производителиве, ама за за нашиве законодавачи уште сме 20 век јбг

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8692 на: 16 Јануари 2018, 10:39:48 am »
ДРЛ се рачунаат за соборени светла кај нас. Си има пропис каде треба да се поставени и производителите таму ги ставаат за да можат да ги поминат тие мерки. Ама сепак мора да имаат околу 500 лумени за да се рачунаат дека се видливи денски. Неможе со позициони од 150 лумени да се вози денски зошто не се воопшто видливи.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8693 на: 16 Јануари 2018, 10:42:23 am »
ДРЛ се рачунаат за соборени светла кај нас. Си има пропис каде треба да се поставени и производителите таму ги ставаат за да можат да ги поминат тие мерки. Ама сепак мора да имаат околу 500 лумени за да се рачунаат дека се видливи денски. Неможе со позициони од 150 лумени да се вози денски зошто не се воопшто видливи.

Кој е тој пропис? Во законот неможам да најдам. Плус ако те застане полицаец од браќава, казна не ти бега пошо појма немаат од ништо
« Последно менување: 16 Јануари 2018, 10:47:45 am Inter1 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8694 на: 16 Јануари 2018, 10:48:37 am »

Кој е тој пропис? Во законот неможам да најдам. Плус ако те застане полицаец од браќава, казна не ти бега пошо појма немаат од ништо
http://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4808/notice_drl.pdf

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #8695 на: 16 Јануари 2018, 10:54:25 am »
Ние не сме Хонг Конг.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #8696 на: 16 Јануари 2018, 11:04:49 am »

http://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4808/notice_drl.pdf
Me iznasmea ova  ;D
Prvo sigurno tvrdenje deka kaj nas nesto e po zakon, so konkretni brojki vo lumeni. Pa na prasanje za posucuvanje na konkretniot clen od zakonot kade ova e navedeno, sledi link, no, pazi vamu, od Hong Kong  ;)
Hahahahahah

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8697 на: 16 Јануари 2018, 11:11:16 am »
Кај нас не фигурира по закон DRL дека постои воопшто.

А производителите се водат според https://en.wikipedia.org/wiki/World_Forum_for_Harmonization_of_Vehicle_Regulations

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8698 на: 16 Јануари 2018, 11:16:01 am »
Кај нас не фигурира по закон DRL дека постои воопшто.

А производителите се водат според https://en.wikipedia.org/wiki/World_Forum_for_Harmonization_of_Vehicle_Regulations

Производителите и тн можат по што сакаат да се водат, пошо се од ЕУ, Кореа, УСА небитно и мора да почитуваат правила.
ОВде ние сме крај на светот. Сите логични работи во светов, кај нас се нелогични. Џабе ако сакаш и некоја резолуција за човекови права објаснувај му на џандар на автопат гостивар, ти пак казна ќе добиеш. Значи испаѓа дека мора со соборено/средно светло да возиш додека не се смени законот, а ќе се смени ваљда за 5-10 години кога сите со лед ќе возат. До тогаш останува на добра волја на полицијава дали ќе те казни или не, па после ти правдај се дали биле на браникот како што гледам кај реноава или во фарот кај ПСА, ВАГ и остали

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8699 на: 16 Јануари 2018, 11:30:26 am »
Има случај кај нас кој бил казнет заради возење со фабрички DRL во последниве 3 години?