Koga te sopira djandar niv gi interesira 90% taho.lentata i kolku si tovaren , nikat paten nalog ne mi pobarale ,a koga ke te soprat djandari so inspektori e togas edna papka so dokumenti mu vadam : paten nalog,tovarni listovi,licenca za transport na stoki niz MK,licenca koga e bazdaren tahografot .
Za sluzbeno vozilo moras da imas nalog, kaj nas vo firma vo sekoe vozilo ima blanko nalozi so pecat nezavisno dali si lokal Skopje ili niz Mk
Пред месец дена ме застанаа,џандари и инспекторка од транспорт и врски
-патен налог
-товарен лист
-образец М1/М2(се дешава да ти го побараат па имам примерок и во камионите)
-лиценца за внатрешен транспорт
-извод од лиценцата
-уверение за баждарен тахограф
-28 тахографски ленти
-вонредна потврда за исправност на возилото(важи за возила постари од 15г)
и нормално ми побара возачка и сообраќајна...
Ја немав само последната потврда,пошо кога ги вадев лиценците извадив и ја пуштив во Скопје за вадење на истите и мислев дека важи 4години како и лиценците,а таа да ти била со важност од 2 години.
Инспекторката ми вика ке ми ја донесиш во канцеларија,ми даде нејзин мобилен да ја побарам,ама мене по 2 дена ми падна телефонот и го загубив бројот.После една недела и ја носам новата потврда која ја извадив во меѓувреме одкако увидов дека сум грешка со валидноста на истата,влегувам во канцеларија и ми вика,пуштив записник до судот,сега чекај покана од суд.Казната е од 2000-3000 евра за потврда од помочани 500 денари...