Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 750852 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Перење возила
« Одговори #450 на: 30 Јануари 2016, 21:53:28 pm »
На обиколница обично идеме со шурата  да се испуцаме после ручек....
Да слегне јадењето.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #451 на: 30 Јануари 2016, 23:18:59 pm »
Stratro толку време си на форум и ај што не си бил кај Дандо & Бушав у реду ама не си ни чул за нив...... ::) Овие од администрација треба бан да ти удрат под итно  ;D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #452 на: 31 Јануари 2016, 10:16:32 am »
Perenjeto kola veke stanuva problem.Iako kaj mene vo naselba ima 5 peralni, na sekoja ima bar po 3 koli za cekanje.Jas ne znam dali lugevo idat voopsto na rabota ili samo perat koli sekoj den. Sum izleguval i porano od rabota za da ja isperam i pak isto. Denes perev vo Vero jumbo...guzva u pm.. Plativ 250 denari perenje...kvalitet podprosecen. Patosnicata cican mokra..prednite bandazi ne gi ni pominale so sunger..Ima li peralna dobra vo moja blizina koja raboti so zakazuvanje bidejki stvarno ne mi se trosat najmalku saat i pol preku vikend cekajki red za perenje.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,12.msg592465.html#msg592465

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #453 на: 31 Јануари 2016, 14:45:12 pm »
Ете...за тоа зборам.
Убаво се сеќавам дека 2008 кога ми беше мерак Астрата да нема дамка на неа, одев и по 2 пати неделно во истите перални, без проблем.

Мислам стварно..кој к*рац стана перењево...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #454 на: 31 Јануари 2016, 14:47:32 pm »
Епа, сакаш да нема дамка.. Нема да трае перењето 10 минути.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #455 на: 31 Јануари 2016, 14:54:20 pm »
Денес перењето ми траеше 2 часа и 50 минути, не да нема дамка... ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #456 на: 31 Јануари 2016, 14:58:09 pm »
Епа, сакаш да нема дамка.. Нема да трае перењето 10 минути.

Да појсансам..
Кога ми беше мерак колата да нема дамка на неа ( дека црна), ја носев за ситници по 2 пати неделно во истите перални во населба каде сега неможам ни да припарам еднаш месечно од гужва, која тогаш ја немаше, па завршував за пола саат, па затоа можев да ја носам за ситници по 2 пати неделно..кога ми беше мерак колата да нема дамка на неа ..дека црна.

;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #457 на: 31 Јануари 2016, 18:02:54 pm »
Perenjeto kola veke stanuva problem.Iako kaj mene vo naselba ima 5 peralni, na sekoja ima bar po 3 koli za cekanje.Jas ne znam dali lugevo idat voopsto na rabota ili samo perat koli sekoj den. Sum izleguval i porano od rabota za da ja isperam i pak isto. Denes perev vo Vero jumbo...guzva u pm.. Plativ 250 denari perenje...kvalitet podprosecen. Patosnicata cican mokra..prednite bandazi ne gi ni pominale so sunger..Ima li peralna dobra vo moja blizina koja raboti so zakazuvanje bidejki stvarno ne mi se trosat najmalku saat i pol preku vikend cekajki red za perenje.

Затоа ја преферирам машинско перење, плус опцијата сам да си усисаш кола е бесценето кое бај д веј е бесплатно ...

Недостатоците од надвор ги решавам со две три микро фибер крпи, К2 спрејче за гуми и сонакс за унутрашност. Одлична релаксација после работа, да не спомињам колку се радуе ќерка ми кога идеме у машинска перална.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #458 на: 31 Јануари 2016, 18:55:38 pm »
Ете...за тоа зборам.
Убаво се сеќавам дека 2008 кога ми беше мерак Астрата да нема дамка на неа, одев и по 2 пати неделно во истите перални, без проблем.

Мислам стварно..кој к*рац стана перењево...

e па друже, со овие цени, неможе да седи пералната отворена И САМО ТЕБЕ ДА ТЕ ЧЕКААТ кога ке ти текне да дојдеш да испереш...

туку.. дај, соберете се 10 души кои сакаат СЕКОГАШ да има слободен бокс за вас, јас ке ви отворам перална, таква перална каква што бараш.. кога ке ти прдне да отидеш, да има место за тебе... со тоа што ке се обврзеш (со потпишан договор) дека и ти и останатите 9 души ке перете нај малку 2 пати неделно... а и ако не перете, сепак да ми платите.. пералната ке биде само за вас...

цена на перење:
базично и нај основно 500 денари... восок +150 денари... перење одоздола +150 денари.. со сичките екстри...

со овие цени, ке имаш секогаш спремно место само за тебе и останатите (минимум) 9 души... да сумирам, ќе теба вие (минимум) 10 души да ми плаќате околу (минимум) 44.000 денари месечно (бидејки 4,3 недели се еден месец а не 4) за базичните работи... те уверувам дека имам концепт, проект, начин и дефинитивна изведба за ваква перална... инвестицијата е само моја.. ваше е вие (минимум) 10 души  да потпишете 5 годишен договор за сума од 1.000 денари на неделно ниво по ВОЗИЛО.. а за доплата од 800 денари неделно, ќе доаѓам да ти ја земам и вратам назад колата од таму кај што си (двапати неделно) БЕЗ ДА ЈА ВОЗАМ, туку ќе ја качувам на шлеп.. значи со 0 километри пројдени... исто така јас се обврзувам дека максималниот договор со клиенти (бројчано) нема да биде повеќе од 20 по отворена перална...

што викаш а? че биде работа? тоа ти се 4.400 денари месечно... ситница...

или 100-200 денари перење ти е по примамливо... м? што викаш? е па чекајте си тогаш... и јаре и паре нема заедно... кој не работел приватен бизнис, ами работел за плата било каде, НЕМОЖЕ ДА ГИ СОГЛЕДА сите трошоци и давачки.. сите ние сакаме супер ефтина услуга, за супер висок квалитет и екстра услуга како и брзина со приеоритет т.е. ексклузива... нема тоа за 100-200 денари више ни во бурегџилница нема да го добиеш...

нај базично да пресметаме дека една перална (ете нека биде како на дандо и бушав) која има 6 вработени, по 10 еура нека е дневницата тоа се 3600 денари... односно по просечна сума од 200 денари, они треба да сиперат 18 коли за дневниците. после треба да исперат уште 10 коли за даноците, па после треба да исперат уште 20 коли за трошоци како што се вода, струја, хемикалии и кирија на дневна база... знаеш до колку коли стигнавме? скоро 50 коли...

значи ФАКИНГ 50 КОЛИ ДА ИСПЕРЕ ЗА ДА БИДЕ НА ФАКИНГ НУЛА со трошоци, давачки, даноци и плати... е одтука натака секоја кола ке биде профит... сега јасна ти е гужвата? а цената?

молим лепо... п.с. не беше ова за тебе наменето... наменето е за сите, али нај више изиритиран бев од текстот што дени го постирал... незнам како ми омакнал да го прочитам... би му одговорил уште тогаш т.е. во 2014-та година...

п.с. 100 денари во 2008-ма вредеа 2-3 пати поише одошто сега во 2016-та... јас сеуште се чудам како воопшто опстојуваат со овие НИСКИ ЦЕНИ НА ПЕРЕЊЕ т.е. замивање... зборам за било која ауто перална..
« Последно менување: 31 Јануари 2016, 19:03:44 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #459 на: 31 Јануари 2016, 20:02:10 pm »

Затоа ја преферирам машинско перење, плус опцијата сам да си усисаш кола е бесценето кое бај д веј е бесплатно ...

Недостатоците од надвор ги решавам со две три микро фибер крпи, К2 спрејче за гуми и сонакс за унутрашност. Одлична релаксација после работа, да не спомињам колку се радуе ќерка ми кога идеме у машинска перална.

Заради машинско перење на четки на Лук Оил завршив после на машинско полирање .
Никогаш повторно.

@Онак друже..calm the fuck down. ;D
« Последно менување: 31 Јануари 2016, 20:08:17 pm Stratro »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #460 на: 31 Јануари 2016, 20:43:30 pm »
@Онак друже..calm the fuck down. ;D

стратро друже, wake the fucking up... само се обидов да појаснам зашто е гужва по пералните...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #461 на: 31 Јануари 2016, 21:10:59 pm »
У принцип, Онак објасни на широко, ко он што си знае, ама е апсолутно во право.

Бројката на возила во градов е енормно зголемена. Потреба од перални има. Потреба од добри перални има уште повеќе. Математиката не е лесна, ама се прави - и по муабетите што ги правам со Бушав, трошоците не се мали.

Арно ама, ако те бива - ќе имаш работа. Со квалитетни средства, квалитетен кадар, малку од малку добра реклама и доволно word of mouth, се обезбедуваат клиенти. Да, понекогаш треба малку повеќе да се почека, понекогаш ќе зезнат малку ситно нешто, ама реално - за квалитетно перење е потребно време. Сметам дека еднаш неделно секој што си ја сака колата може да одвои еден саат за да ја однесе на квалитетно перење. А толку треба, за чувството во возењето да е драстично поубаво (плус, научно е докажано дека почисти коли се побрзи и помалку трошат ;D ).

И кога редовно се пере колата, значително побрзо е перењето. Колку и да ги бива дечките кај Бушав, ако отидеш ти со кола што не видела едно црево најмалку 2 месеца, не па посериозно перење - ќе утепаат и многу повеќе време, за да биде испрана како што треба. Ама оди еднаш неделно (или еве, еднаш на две недели) - и целата процедура ќе трае значително помалку.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #462 на: 31 Јануари 2016, 22:01:02 pm »
Во контекст на кажаното од кано и Зеро само ќе додадам дека реално ако сакаш колата да ти биде квалитетно испрана тогаш треба да бидеш спремен дека ќе изгубиш повеќе од саат време во перална. Прво и основно затоа што во пералните каде навистина гледаат квалитетно да ти ја исперат колата скоро секогаш има гужва и мора да чекаш, второ еве и да речеме дека колата не е многу прљава најмалку пола саат ќе им треба да ја средат како што треба.

Кога прв пат ја однесов колата кај Дандо & Бушав татко му на Бушавиот се погоди таму и правевме муабет на оваа тема и си кажа човекот убаво: ако муштеријата се брза некаде и сака за 15-20 минути да му биде колата готова поарно да не ја носи тука зашто не може квалитетно да ја исперат колата и да и обратат внимание колку што треба. Колата ќе биде спремна тогаш кога тој ќе одлучи дека треба да се даде на сопственикот. И алал да му е за муабетот.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #463 на: 31 Јануари 2016, 23:13:51 pm »
Не бе пријатељи...не ми кажувајте дека за квалитетно перење имало гужва и се чекало ако сакаш да ти ја исперат добро.

Јас им ја оставив колата со клучеви добри 2 саата...бев да купувам, па шетавме со малово низ Џамбо, па бевме на јадење.

Кога се вратив, колата беше "готова" , искеширав ( за мене лично) солени 250 денари, а колата беше испрана колку да се рече дека е испрана.
Далеку од тоа дека им ја оставив како да сум бил на Париз - Дакар. Предните бандажи колку фатил вапот - толку, предната пастосница од што беше мокра - како во вирче да цапнав..вчера цел ден ја сушев.

Дополнително ме изнервира тоа што пред 3-4 месеци ја перев колата таму, за 100 денари помалку, али изгледа виделе дека во Капитол мол перат за 250 , па и они покачија цена.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #464 на: 02 Февруари 2016, 12:11:07 pm »
Мојата ја испра дождот. Сабајлешки. :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.