Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 750927 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Перење возила
« Одговори #465 на: 02 Февруари 2016, 17:33:57 pm »
Ете...за тоа зборам.
Убаво се сеќавам дека 2008 кога ми беше мерак Астрата да нема дамка на неа, одев и по 2 пати неделно во истите перални, без проблем.

Мислам стварно..кој к*рац стана перењево...

e па друже, со овие цени, неможе да седи пералната отворена И САМО ТЕБЕ ДА ТЕ ЧЕКААТ кога ке ти текне да дојдеш да испереш...

туку.. дај, соберете се 10 души кои сакаат СЕКОГАШ да има слободен бокс за вас, јас ке ви отворам перална, таква перална каква што бараш.. кога ке ти прдне да отидеш, да има место за тебе... со тоа што ке се обврзеш (со потпишан договор) дека и ти и останатите 9 души ке перете нај малку 2 пати неделно... а и ако не перете, сепак да ми платите.. пералната ке биде само за вас...

цена на перење:
базично и нај основно 500 денари... восок +150 денари... перење одоздола +150 денари.. со сичките екстри...

со овие цени, ке имаш секогаш спремно место само за тебе и останатите (минимум) 9 души... да сумирам, ќе теба вие (минимум) 10 души да ми плаќате околу (минимум) 44.000 денари месечно (бидејки 4,3 недели се еден месец а не 4) за базичните работи... те уверувам дека имам концепт, проект, начин и дефинитивна изведба за ваква перална... инвестицијата е само моја.. ваше е вие (минимум) 10 души  да потпишете 5 годишен договор за сума од 1.000 денари на неделно ниво по ВОЗИЛО.. а за доплата од 800 денари неделно, ќе доаѓам да ти ја земам и вратам назад колата од таму кај што си (двапати неделно) БЕЗ ДА ЈА ВОЗАМ, туку ќе ја качувам на шлеп.. значи со 0 километри пројдени... исто така јас се обврзувам дека максималниот договор со клиенти (бројчано) нема да биде повеќе од 20 по отворена перална...

што викаш а? че биде работа? тоа ти се 4.400 денари месечно... ситница...

или 100-200 денари перење ти е по примамливо... м? што викаш? е па чекајте си тогаш... и јаре и паре нема заедно... кој не работел приватен бизнис, ами работел за плата било каде, НЕМОЖЕ ДА ГИ СОГЛЕДА сите трошоци и давачки.. сите ние сакаме супер ефтина услуга, за супер висок квалитет и екстра услуга како и брзина со приеоритет т.е. ексклузива... нема тоа за 100-200 денари више ни во бурегџилница нема да го добиеш...

нај базично да пресметаме дека една перална (ете нека биде како на дандо и бушав) која има 6 вработени, по 10 еура нека е дневницата тоа се 3600 денари... односно по просечна сума од 200 денари, они треба да сиперат 18 коли за дневниците. после треба да исперат уште 10 коли за даноците, па после треба да исперат уште 20 коли за трошоци како што се вода, струја, хемикалии и кирија на дневна база... знаеш до колку коли стигнавме? скоро 50 коли...

значи ФАКИНГ 50 КОЛИ ДА ИСПЕРЕ ЗА ДА БИДЕ НА ФАКИНГ НУЛА со трошоци, давачки, даноци и плати... е одтука натака секоја кола ке биде профит... сега јасна ти е гужвата? а цената?

молим лепо... п.с. не беше ова за тебе наменето... наменето е за сите, али нај више изиритиран бев од текстот што дени го постирал... незнам како ми омакнал да го прочитам... би му одговорил уште тогаш т.е. во 2014-та година...

п.с. 100 денари во 2008-ма вредеа 2-3 пати поише одошто сега во 2016-та... јас сеуште се чудам како воопшто опстојуваат со овие НИСКИ ЦЕНИ НА ПЕРЕЊЕ т.е. замивање... зборам за било која ауто перална..

Само да те корегирам: бурекчилница.

П.С
Исто така, сметам дека 250 денари на 250 евра просечна македонска плата не е евтино.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #466 на: 02 Февруари 2016, 19:05:59 pm »
Затоа треба класификација на продавачите на добра и услуги. Моментално владее платен дебаланс во државава. Конкретно за пералниве, треба да има перални кој цената ќе ја одредат според услугата која ја нудат а со тоа ќе си ја одберат клиентелата. Или ќе перат евтино или скапо. Верувам дека за чоек со солидни примања и ауто од повисока класа нема да биде проблем да одвои 500 - 600 денари за квалитетно перење, од друга страна ќе ги проретчи оние кој сакаат многу услуга за малку пари и обратно ..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #467 на: 02 Февруари 2016, 19:33:00 pm »
Во идеални услови, перењето возила би се плаќало по потрошено време (и евентуално и потрошени хемикалии), не по возило. Не е исто да се пере Спарк од метро-и-дваесе и Ес-Класа од 6 метра. Исто како што не е исто да се пере Голф што оди на перење еднаш неделно и е релативно чист, и Голф што оди на перење еднаш во 4 месеци и калта треба да се симиња со штемајз.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #468 на: 04 Февруари 2016, 09:20:10 am »
Се додека имаме сиромаштија, и перцепција да работиш за 200 Евра ( а не работиш и клатиш врата ) пералните ќе бидат as is.

Поента, повеќето цркавици од плата од 200-250 Евра увр главе, се недоволни за живеење, ама кога на таков лик ке понудиш да загрее газ за 600-700 тешко му е.
Е сеа тој ист лик, нема пари, ама има време да се фирфла со колата по 2 саати у перална, и 250 денари да му е скапо, а бара секое точкиче да е одстрането ( пошто нели многу си ја сака колата, која едвај ја купил со таа плата, башка враќа креда некаде, или задолжен е по луѓе )
А колата, крш, и плаче ако му искршат поткршена ракета на сервис, пошто нова таква е 50 Евра.

За жал на вкупната состојба, и перцепција на мнозинството, рачните перални ке преовладуваат, во која главна улога на купувачи се токму овие мрчатори. А тие, за да извадат некаков есап, внимаваат на сите трошоци, плус малтретирање со сите муиштерии, оти не смеат да си дозволат да ги изгубат.

За оние останатите, кои немаат време да се зезаат, а сакаат да добијат брзо и релативно добро перење, остануваат автоматските, кои вложуваат огромни пари ( пари, локација, мито и останато )  за да конкурираат не на другото туку на перцепцијата на поголемиот дел од муштериите на приватните (ликот го дефинирав ), со оглед дека логично е трошоците кај нив се далкеу поголеми.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #469 на: 04 Февруари 2016, 09:51:02 am »
Yarre treba da gi znes i dvete strani i na onie so 200 eur i onie so 2000 eur. Generalno na onie so 2000 se pomalku cepidlaki ali pa i od niv ima likovi koj mislat deka svetot se vrti radi niv. Onie so 200 eur ednostavni si go sakaat ona sto go imaat i mu davaat posebno znacenje.
Na kraju kraeva i onie so 200 so ''krs koli '' a i onie so 2000 se musterii kade edniot ja posakuva kolata na drugiot a ovoj se cudi zasto ja pere.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #470 на: 04 Февруари 2016, 12:10:04 pm »
Sekoja peralna treba kolata da mi ja ispere, a ne da mi ja umacka so mrsnite krpi... Toa sto on stail 150 denari perenje e negov problem, ne e moj! Moj problem e dali povtorno kje ja odnesam kolata tamu ili ne...  A toa deka za 250 denari ne treba da baram kolata da mi bide isprana kako sto treba nemozam da go razberam... Pa ti nudis usluga za PERENJE na vozila, a ne za mesenje leb!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #471 на: 04 Февруари 2016, 17:03:04 pm »
ШОКАНТНО!! Перење возила - 50 денари!!

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #472 на: 05 Февруари 2016, 09:47:44 am »
Jaс по 2 пат ќе носам кола на машинско полирање заради лоши перални.

Првиот пат беше заради лоши четки ( и јас глуп со цел памет на четки отидов).
Вториот пат е заради неисчистени крпи со кои ууубаво запнале по хаубата..плус засушен измет од птица убаво го затрљале на суво.Браво.
И во двата случаи платив колку што побараа, не направив сцена, а требаше од земја да ги треснам.

Вчера го оставам Југото на перење кај циганиве во центар кај влезот на паркингот на Холдеј ин.
Си го зимам после перено али паркирано во калта.
Цена 200 денари, внатре со крпа не поминале по шалталбалата. Само патосници на вап и стакла.

Море сиктер сите само гледаат за новчаник кога ќе се фатиш!

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #473 на: 05 Февруари 2016, 10:02:35 am »
Колку пати ти кажаа дека за добра перална треба да извозиш до кај Бушав?
Одвои за викенд време и нема да се нервираш. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #474 на: 05 Февруари 2016, 10:06:02 am »
До следен пат.
Неделава коливе ме коштаат 1450 денари само што стојат во место.

250 денари перење Калибра во Веро џамбо.
200 денари перење Југо вчера.
1000 денари месечна картица за катна гаража.

Бонус: вчера и ми заврна.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #475 на: 05 Февруари 2016, 12:09:14 pm »
Мене 0 денари. Нит перени, нит паркинг плаќам :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #476 на: 05 Февруари 2016, 12:11:23 pm »
Епа месечна е картицата не е неделна!

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #477 на: 05 Февруари 2016, 18:39:53 pm »
Yarre treba da gi znes i dvete strani i na onie so 200 eur i onie so 2000 eur. Generalno na onie so 2000 se pomalku cepidlaki ali pa i od niv ima likovi koj mislat deka svetot se vrti radi niv. Onie so 200 eur ednostavni si go sakaat ona sto go imaat i mu davaat posebno znacenje.
Na kraju kraeva i onie so 200 so ''krs koli '' a i onie so 2000 se musterii kade edniot ja posakuva kolata na drugiot a ovoj se cudi zasto ja pere.

Жалам што тотално ја промаши поентата на постот. Не ја направив споредбата на ниво на вредност на возило.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #478 на: 28 Февруари 2016, 17:44:56 pm »
Перење по одприлика месец дена, работата не ми оставаше време да ја исперам

п.с спојлерчето и украсот наместени од пред некој ден

Средена и надвор и внатре

Еден добронамерен совет за сите пушачи кои пушат и в кола, земете две пакетчиња палома и алкохол и избришете ги стаклата, ке се зачудите што ќе изези од нив  :-X

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #479 на: 28 Февруари 2016, 21:20:38 pm »
Мојш да замислиш какви се црните дробови.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need