Ете...за тоа зборам.
Убаво се сеќавам дека 2008 кога ми беше мерак Астрата да нема дамка на неа, одев и по 2 пати неделно во истите перални, без проблем.
Мислам стварно..кој к*рац стана перењево...
e па друже, со овие цени, неможе да седи пералната отворена И САМО ТЕБЕ ДА ТЕ ЧЕКААТ кога ке ти текне да дојдеш да испереш...
туку.. дај, соберете се 10 души кои сакаат СЕКОГАШ да има слободен бокс за вас, јас ке ви отворам перална, таква перална каква што бараш.. кога ке ти прдне да отидеш, да има место за тебе... со тоа што ке се обврзеш (со потпишан договор) дека и ти и останатите 9 души ке перете нај малку 2 пати неделно... а и ако не перете, сепак да ми платите.. пералната ке биде само за вас...
цена на перење:
базично и нај основно 500 денари... восок +150 денари... перење одоздола +150 денари.. со сичките екстри...
со овие цени, ке имаш секогаш спремно место само за тебе и останатите (минимум) 9 души... да сумирам, ќе теба вие (минимум) 10 души да ми плаќате околу (минимум) 44.000 денари месечно (бидејки 4,3 недели се еден месец а не 4) за базичните работи... те уверувам дека имам концепт, проект, начин и дефинитивна изведба за ваква перална... инвестицијата е само моја.. ваше е вие (минимум) 10 души да потпишете 5 годишен договор за сума од 1.000 денари на неделно ниво по ВОЗИЛО.. а за доплата од 800 денари неделно, ќе доаѓам да ти ја земам и вратам назад колата од таму кај што си (двапати неделно) БЕЗ ДА ЈА ВОЗАМ, туку ќе ја качувам на шлеп.. значи со 0 километри пројдени... исто така јас се обврзувам дека максималниот договор со клиенти (бројчано) нема да биде повеќе од 20 по отворена перална...
што викаш а? че биде работа? тоа ти се 4.400 денари месечно... ситница...
или 100-200 денари перење ти е по примамливо... м? што викаш? е па чекајте си тогаш... и јаре и паре нема заедно... кој не работел приватен бизнис, ами работел за плата било каде, НЕМОЖЕ ДА ГИ СОГЛЕДА сите трошоци и давачки.. сите ние сакаме супер ефтина услуга, за супер висок квалитет и екстра услуга како и брзина со приеоритет т.е. ексклузива... нема тоа за 100-200 денари више ни во бурегџилница нема да го добиеш...
нај базично да пресметаме дека една перална (ете нека биде како на дандо и бушав) која има 6 вработени, по 10 еура нека е дневницата тоа се 3600 денари... односно по просечна сума од 200 денари, они треба да сиперат 18 коли за дневниците. после треба да исперат уште 10 коли за даноците, па после треба да исперат уште 20 коли за трошоци како што се вода, струја, хемикалии и кирија на дневна база... знаеш до колку коли стигнавме? скоро 50 коли...
значи ФАКИНГ 50 КОЛИ ДА ИСПЕРЕ ЗА ДА БИДЕ НА ФАКИНГ НУЛА со трошоци, давачки, даноци и плати... е одтука натака секоја кола ке биде профит... сега јасна ти е гужвата? а цената?
молим лепо... п.с. не беше ова за тебе наменето... наменето е за сите, али нај више изиритиран бев од текстот што дени го постирал... незнам како ми омакнал да го прочитам... би му одговорил уште тогаш т.е. во 2014-та година...
п.с. 100 денари во 2008-ма вредеа 2-3 пати поише одошто сега во 2016-та... јас сеуште се чудам како воопшто опстојуваат со овие НИСКИ ЦЕНИ НА ПЕРЕЊЕ т.е. замивање... зборам за било која ауто перална..