Автор Тема: Ford доктор за Ford прашања  (Прочитано 285998 пати)

Отсутен Мида Гранд Моторс

• Official Ford Representative
  • Јуниор
  • **
  • Пораки: 153
  • Претставник за Ford и Hyundai во Македонија
    • Мида Гранд Моторс
Одг: Ford доктор за Ford прашања
« Одговори #465 на: 02 Декември 2014, 16:13:06 pm »
Докторе

На Фиеста од 2010 година, не работи копчето (тркалцето) кое служи за насочување на воздухот кога е вклучено парното.
Како сакаш врти го тоа е заглавено само во една положба, а кога ќе се сврти најдесно, односно да дува до шофершајбната, автоматски ја вклучува климата, што по мое значи дека не е скроз отидено.
Дали сте имале ваков случај и дали е редовна појава кај новиве Фиести?

И ако може инфо, колку отприлика би ме чинело интервенцијата за оправка?

Ви благодарам.

Здраво,
возилото има некој проблем со вентилација кој мора да се провери.Инаку кога се става копчето во крајна десна положба нормално е да се вклучи клима системот поради побрзо одмаглуванње на ветробранското стакло.Најверојатно нешто е откачено и нефункционира исправно.Совет,посета на нашиот сервис.
Поздрав,

Докторот
Мида Гранд Моторс
www.ford.mk || www.hyundai-mk.mk

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #466 на: 02 Декември 2014, 18:25:39 pm »
Vo
Edno prasanje do ford imam fokus 1.8 tdci 115 hp duratorq 2003 kolata odi ubavo raboti ubavo no naednas pocna da curi crn dim koga ja stiskam prva vtora i nataka celo vreme si curi ako ne ja stiskam ful nema i po nekogas nepalena nekoj den malku poveke zavdrgluva od voobicaenoto ,no toa i ne e bitno .. sega md interesira od prilika mozniot kvar i grubo kolku bi kostalo toa?? Dali bi mozela so dizni da e problemot ili neso dr no cekot ne se zapaluva voopsto??kolata nema da ja cuvam za mene no dali ima nekoj nacin da se smiri curenjeto makar i delumno???

Здраво,

неблагодарно е на ваква индикација врзана со моторот (димење) да се даде дефектажа и цена на поправката.Потребно е да се направи испитување како би добиле јасна слика и следствено на ова поправка со цена.Предлагам посета на насиот сервис.
Поздрав,
Докторот
vo red e se no zborot mi bese koj kvarovi bi mozele da go predizvikaat ova od prilika ne tocno na nevideno da znam sto i e,i najmalku bitno cenata moznolie od poslqba kompresija,turbo nekoj takov kvar zosto mnogu ulje falese vo kolata nesum ni videl i prethodno kolku umalo bidejki se drugo e provereno i funkcionirabna diagnostika znaci nemase katalizator od samilt start no ne curese ???
:D :D :D

• Јуниор
  • **
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #467 на: 03 Декември 2014, 11:45:22 am »
Vo
Edno prasanje do ford imam fokus 1.8 tdci 115 hp duratorq 2003 kolata odi ubavo raboti ubavo no naednas pocna da curi crn dim koga ja stiskam prva vtora i nataka celo vreme si curi ako ne ja stiskam ful nema i po nekogas nepalena nekoj den malku poveke zavdrgluva od voobicaenoto ,no toa i ne e bitno .. sega md interesira od prilika mozniot kvar i grubo kolku bi kostalo toa?? Dali bi mozela so dizni da e problemot ili neso dr no cekot ne se zapaluva voopsto??kolata nema da ja cuvam za mene no dali ima nekoj nacin da se smiri curenjeto makar i delumno???

Здраво,

неблагодарно е на ваква индикација врзана со моторот (димење) да се даде дефектажа и цена на поправката.Потребно е да се направи испитување како би добиле јасна слика и следствено на ова поправка со цена.Предлагам посета на насиот сервис.
Поздрав,
Докторот
vo red e se no zborot mi bese koj kvarovi bi mozele da go predizvikaat ova od prilika ne tocno na nevideno da znam sto i e,i najmalku bitno cenata moznolie od poslqba kompresija,turbo nekoj takov kvar zosto mnogu ulje falese vo kolata nesum ni videl i prethodno kolku umalo bidejki se drugo e provereno i funkcionirabna diagnostika znaci nemase katalizator od samilt start no ne curese ???
Здраво Купра

Можни предизвикувачи за овој проблем може да се: дизни, лоша смеса, турбина и многу други фактори.
За жал, неможеме да направиме дефектажа по форум. Потребна е дефектажа, мерење на параметри и работа на мотор.
Многу фактори се во игра - притоа што и да пишеме нема да биде веродостојно.

Доколку треба да исвршиме дијагностика слободно пиши ни или повели во нашиот сервис.

Поздрав,
Докторот
Мида Гранд Моторс

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #468 на: 04 Декември 2014, 10:42:07 am »
Vo

Здраво,

Поздрав,
Докторот
Здраво Купра

Можни предизвикувачи за овој проблем може да се: дизни, лоша смеса, турбина и многу други фактори.
За жал, неможеме да направиме дефектажа по форум. Потребна е дефектажа, мерење на параметри и работа на мотор.

Доколку треба да исвршиме дијагностика слободно пиши ни или повели во нашиот сервис.

Поздрав,
Докторот
Gotovo sredena rabota ja sredif sega e kako so bese egr zaglaven i mn garez iscistiv se i prestana da curii :)

• Јуниор
  • **
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #469 на: 04 Декември 2014, 15:32:42 pm »
Vo

Здраво,

Поздрав,
Докторот
Здраво Купра

Поздрав,
Докторот
Gotovo sredena rabota ja sredif sega e kako so bese egr zaglaven i mn garez iscistiv se i prestana da curii :)

Честитки :)

Ако повторно се појави проблем -тука сме.

Поздрав,
Докторот
Мида Гранд Моторс

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #470 на: 04 Декември 2014, 20:21:58 pm »
Vo

Здраво,

Поздрав,
Докторот
Здраво Купра

Поздрав,
Докторот

Честитки :)

Ако повторно се појави проблем -тука сме.

Поздрав,
Докторот
Daj boze da ne zatreba i pobrzo da si najde nov dom i gazda :D vo sekoj slucaj blagodaram imam vo predvid pozz

Отсутен macko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #471 на: 05 Декември 2014, 05:48:12 am »
So sto go cistese EGR ventilot?
KOga ke ja vklucam ventilacijata na sagi mi zamirisuva.  Filterot e nov. Ima li nekoj ideja sto bi mozelo da bide problemot?
Pozdrav

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #472 на: 05 Декември 2014, 11:36:59 am »
ти дише од кај издувната грана по малку... може и од дихтунот на самата грана а може и од дихтонот или куглата (зависи како е изведено) на спојот на ауспухот со цевката надоле што иде... когаке го зашалиш испушта колична на дим кој горе доле стои тука под хауба доека да тргнеш... и замирисува кога ке пуштиш парно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Јуниор
  • **
    • Мида Гранд Моторс
« Одговори #473 на: 05 Декември 2014, 13:47:07 pm »
So sto go cistese EGR ventilot?
KOga ke ja vklucam ventilacijata na sagi mi zamirisuva.  Filterot e nov. Ima li nekoj ideja sto bi mozelo da bide problemot?
Pozdrav

Здраво,
за чистење на EGR вентилот имаме специјално средство,а за  присутноста на мирис, можеби е потребно возилото да се извози на отворено или она што го напишал некој во врска со издувна гранка,заптивка...
Поздрав,

Докторот
Мида Гранд Моторс

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #474 на: 06 Декември 2014, 12:18:02 pm »
doktore... go vozev fordot na bratot. uveren sum deka znaesh za koj ford stanuva zbor. znaci voziloto mu raboti sega vtorata brzina, megutoa potisnata ploca a verojatno i lamelata ne se vo red. ili e turen drug set (postar) ili nekakvo nepravilno montiranje na istiot t.e. mozno oshtetuvanje pri demontaza. ima zvuk na krckanje na pedalata i pri stiskanje i pri pushtanje na istata. ima i zvuk na udar metal od metal kako na pripotrosena lamela i druh lager. motorot e OSETNO pobucen, t.e. zvukot doaga od napred, zgolemen. tocno deka e dizel, ama ne beshe tolku buchen. mozno e neshto okolu drzacite na motorot ili menuvacot da e utnato (ili prestegnati, ili oshtetni ili ne se vo prava polozba). toa se raboti shto gi nemase na kolata pred da dojde kaj vas na servis... ima i zgolemeni vibracii i vo kabina i na volan shto aludira na pripotrosheni ili oshteteni delovi od prenosot na poluosovinite.i povtorno dali se stari staveni nazad ili oshteteno e neshto pri demontaza-montaza neznam, no ke se utvrdi. ponataka, da ubeduvate so vashite izmisleni argumenti (da ne recam go maftate) dete od 26 godini koe iskreno nema avtomobislko iskustvo deka TAKA  TREBA I TOA SI E NORMALNO ne e vo red. nego mozete da go ubeduvate, mene ne, zashto niz race mi proshle vozila onolku kolku shto ne ste videle vie vo servis. istiot nachin deka TOA SI E NORMALNO i mene mi go serviravte kako prikazna koga ve prashav zashto koga ke go izgasam voziloto, perkata znae da duva ushte 10-tina minuti bez prestan (vo maj, na nadvoreshan temperatura od 20 stepeni) mi rekovte, toa e ok, NA OVIE TEMPERATURI...

inaku, okolu 15.000 evra e platena kolata, ganc noca, skinat najlon shto se vika pred 7 meseci i imashe neshto nad 8.000 kilometri koga ja primivte vo servis za rasipan menuvac... velam imashe bidejki treba i da mi objasnite kako kolata sedejki vo servis pomina skoro 900 kilometri?

prashanjeto mi e: dali ke ja popravite kolata vo prvobitnata sostojba ili ke treba drugi neposakuvani ni za vas ni za nas ZAKONSKI metodi da se primenuvaat? za kilometrazata projdena ne ni diskutiram... ne ni zboram za skrsheniot kejf, ljubov i teshko specaleni pari koi celosno do denar vi bea plateni, a beshe podignat kredit za da vi bide celosno isplatena odma, kredit koj i sega se plaka i ke se plaka ushte 4-5 godini...

primete go voziloto nazad i popravete go kako shto si beshe prdthodno... sramota e prvo shto tolku vreme go drzevte vo servis, shto se vika 2 dena do istek na zakonskiot rok... ushte pogolema sramota e shto menuvacot go popravavte namesto da go smenite, a kapak na se e seto ova posle srevisot shto se slucuva... dvapati doaga bratot kaj vas i dvapati go ubeduvate deka taka treba i normalno si e se toa, a on doma pizdi i se nervira satoa shto znae vo kakva sostojba mu bila kolata, so zapishana kilometraza pred da vi ja predade na servis... so dusha i edvaj cekashe da ja zeme nazad a go doceka vakvo NEPROFESIONALNO sraboteno na voziloto... razocaruvanjeto e ogromno... ne e prv slucaj za koj jas znam kako tvrdite deka toa si e normalno, taka treba da bide, taka e vo red i deka nemate namera da popravate izmisleni defekti... defektite ne se izmisleni, kolata ideshe mazno, bez nikakov zvuk. sega tropa, krcka i cuka celo vreme... zborime za 7 meseci vozilo... zborime za vozilo koe ne stignalo ni do prv servis da napravi (maslo i filtri)... gooolemo razocaruvanje od ford... golemo... koga bratov sakashe da kupi nova kola, jas prv go ubeduvav da ne zima ford, citajki gi komentarite tuka na ovoj forum i na drugi forumi, tocno za ovie raboti... ama aj, si velam, ne sme nie taa kurata sreka na nas da ni se rasipe novo vozilo... barem da isterashe 2-3 godini pa da se sluci vakvo neshto i ke reces, ok, aj nema veze, ama pola godina otkako e kupeno, i veke vo servis SO SERIOZEN defekt... nemam zborovi kako da go opisham razocaruvanjeto...

zashto ne davate na povratnicata kolku e kilometrazata pri vrakanje na voziloto? svesni ste za otvorenata sostojba za manipulacija?

i? shto ke bide sega? ke go sreduvate kako shto beshe ili da cinime drugo care-reshenie? porakava e namerno JAVNO NA FORUM napishana, za da ja vidime vashata profesionalnost koga tret pat ke vi se kaze deka voziloto ne e ispravno, bidejki prethodno veke dvapati e dojdeno kaj vas, dvapati e razgovarano, nishto na forum ne e napishano niti kazano...
« Последно менување: 06 Декември 2014, 15:53:49 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #475 на: 06 Декември 2014, 14:47:17 pm »
Wow ....

Без разлика кој е крив, самиот момент на сево ова што се случило дефинитивно е големо разочарување за сопственикот ...

Јас кога купував половна кола бев спремен дека се може да очекувам, но за нова кола дефинитивно е за неочекување .... Ситуацијата ме потсеќа како кога првпат менувавме масло и филтри на Јарис надвор од овластен сервис, па во моментот сфативме дека во колата никогаш немало филтер за полен, односно некој мајстор си го присвоил. Па уште кога ќе им кажеш дека тоа се случило не сакаат да се замараат да видат кој ја работел колата па да поведат санкции кон истиот...

Лошото е што ние како купувачи никогаш нема да бидеме во иста положба како продавачите/механичарите. Последниве никогаш нема да дозволат увид во колата надвор од овластениот сервис, видео запис од интервенцијата која ја извршиле врз возилото, да признаат "да наш вработен нестручно ја сервисираше колата..." исто како што и сервисите никогаш нема да знаат дали сопственикот на возилото го возел истото нормално или мислел дека истото е Ф1 болид ...

Вакви работи секаде има, само кај нас малку почесто .. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #476 на: 06 Декември 2014, 22:17:54 pm »
Абе што ви е на вас двајцата?
Вие заборавивте дека тука е присутен Докторот? Заборавивте дека на ѕидот има 200 депломи за докторување. Еј... доктор... Колку луѓе ја носат таа престижна титула?
Башка, не би дозволиле форумџија да биде незадоволен и да добие непрофесионален однос.

Немајте гајле. Однесете ја колата на сервис и Докторот ќе може да покаже во пракса и на дело како знае да ја реши ситуацијата. Сигурно не би дозволен да биде принуден на варијанта „старо“ за ново. Ако колата два пати е сервисирана веќе, следува испорака на ново возило од фабрика.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #477 на: 06 Декември 2014, 22:22:54 pm »
ne e dvspati servisirana... ednash e, a posle toa dvapati e reklamirano vo rok od nekolku dena i dvapati voziloto ne go prifatija nazad so zborovite TOA E NORMALNO TAKA... dobro poznatiot slogan za otkacuvanje...

cekam posledniot odgovor od doktorot... ama nema predolgo da cekam. za moi pari nema da dozvolam majmun da bidam...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #478 на: 06 Декември 2014, 22:33:55 pm »
За викенд и неработен понеделник, ќе се изначекаш богами.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #479 на: 06 Декември 2014, 22:47:09 pm »
ne go prifatija nazad so zborovite TOA E NORMALNO TAKA... dobro poznatiot slogan za otkacuvanje...

Мене последен пат на овластен сервис кога ми рекоа дека тоа требало да биде така за малку ќе ме чинеше цел мотор. Ако си ја имаш колата нова од салон ти најдобро знаеш како треба да се однесува колата, а не мајсторот.