Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 314197 пати)

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #1305 на: 27 Ноември 2020, 21:13:44 pm »
Дали е потребно полномошно за да возам кола во Македонија која не е во моја сопственост?

Многу нормално дека е потребно полномошно, иако се зависи од полицаец до полицаец ако се заинати има основ за казна. По закон треба, па сега ти како мислиш дека е паметно твое си е.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #1306 на: 27 Ноември 2020, 21:20:17 pm »
Дали е потребно полномошно за да возам кола во Македонија која не е во моја сопственост?
Ne ti treba polnomosno.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #1307 на: 27 Ноември 2020, 21:22:04 pm »

Многу нормално дека е потребно полномошно, иако се зависи од полицаец до полицаец ако се заинати има основ за казна. По закон треба, па сега ти како мислиш дека е паметно твое си е.
Ne ti treba polnomosno.

Сега треба или не треба?
Нешто закон каде што пишува да треба или не ако знаете пишете

Присутен Silvester

• Редовен
« Одговори #1308 на: 27 Ноември 2020, 21:31:14 pm »
Ne ti treba 100% , samo za izlez od mk ti treba

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1008
« Одговори #1309 на: 27 Ноември 2020, 22:37:32 pm »
И на излез од МК сум поминал без полномошно.

Присутен Silvester

• Редовен
« Одговори #1310 на: 27 Ноември 2020, 23:10:39 pm »
И јас сум поминувал "ајде уште овојпат, наредно да си извадиш" :) ама законски е потребно и може да не те пуштат преку граница.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1311 на: 28 Ноември 2020, 01:56:37 am »
Туго туго... :)
Го оправивте човекот...

Не ти треба, ако:
- колата е на жена(маж) ти
- колата е на татко(мајка) ти
при што, нормално имаш доказ за тоа - твоите податоци соодветствуваат со податоците на сообраќајната.

За сите други случаи, ти треба полномоштво.

НО, работата не е критична ако возиш туѓа кола, доколку:
- возилото е регистрирано
- возилото е технички исправно.

Овие 2 фактори се главни, сето друго понатаму потпаѓа под категоријата "каков џандар ќе ти се погоди".

Ова го пишувам од разговор со џандар. :)
Потекнува од правилата и прописите, а утврдува со тоа што им е важно на џандарите при рутинска проверка.

Финално, немаш никаков проблем со возење туѓо возило
ама биди спремен однапред да имаш стабилен изговор ако налеташ на некое ѓубре од џандар. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Silvester

• Редовен
« Одговори #1312 на: 28 Ноември 2020, 08:23:22 am »
@loopz aj daj da gi procitame tie zakoni i propisi?

Eden period vozev poveke tugi vozila (sopstvenost na fizicki lica) i barav po zakonive nasi dali mi e potrebno polnomosno, no nikade ne najdov takvo nesto. I policija me zapirala no nikogas polnomosno ne mi pobarale. Baska i banzai (mislam) ova go ima napisano poveke pati na forumov.

Isto vaka i za snimanje so dash kamera se zboruva na forumov deka bilo kaznivo 400 evra, a nikoj nema napisano spored koj zakon bi me kaznile?! Seto go pocnaa portalive za poveke klikovi a nie ednostavno treba da mu veruvame na zborot...

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1313 на: 28 Ноември 2020, 09:04:55 am »
Не знам како можиш да возиш туѓо возило без полномошно, и така да поминиш пред полиција, од каде ќе знае таа дека не си го украдил.

За во исто домаќинство нема потреба пошто се е на иста адреса, освен преку граница.

Присутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10183
« Одговори #1314 на: 28 Ноември 2020, 09:15:19 am »
Да не драматизираме со крадење возила, полицијата ќе си има доја а дека е украдено возилото.

Сообраќајната се носи со себе и ако ја даваш колата некому, покрај клучевите се дава и сообраќајната.

Постојат милион ситуации кога ќе треба да позајмиш туѓо возило на кратко во даден момент, ако се трча да се извади полномошно, боље фати си градски превоз побрзо и поевтино ќе биде :)

Можеби стои во закон, не велам не, но дали е функционално и дали стриктно се спроведува, не знам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43916
  • Il Moderatore
« Одговори #1315 на: 28 Ноември 2020, 09:22:56 am »
Не треба. Не пишува никаде дека треба. И да сака џандарот да те казни, нема да може, бидејќи не стои во закон член кај што пишува „казна за управување туѓо моторно возило без одобрение“.
За службени возила има некои регулативи, ама не е тема на муабет тука.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
« Одговори #1316 на: 28 Ноември 2020, 09:24:52 am »
Да не драматизираме со крадење возила, полицијата ќе си има доја а дека е украдено возилото.

Сообраќајната се носи со себе и ако ја даваш колата некому, покрај клучевите се дава и сообраќајната.

Постојат милион ситуации кога ќе треба да позајмиш туѓо возило на кратко во даден момент, ако се трча да се извади полномошно, боље фати си градски превоз побрзо и поевтино ќе биде :)

Можеби стои во закон, не велам не, но дали е функционално и дали стриктно се спроведува, не знам.

Зошто?
Мене в кола ми стои, пошто не пасова на ниедна друга кола за да ја влечкам со мене :)

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1317 на: 28 Ноември 2020, 09:25:56 am »
Сообраќајната каде што знам секогаш во возилото стои, вкесе не ја носам јас.
А ко ќе те застани полиција, ќе ти речи мене не ме интересира дали до продавница или до Куманово ќе одиш, немаш дозвола за управување на ова возило. Ако му е денот за пишување казни ќе ти пиши. Претпоставката дека ќе има разбирање полицаецот е мајка на сите заебувања.

Па нека си направи секој есап како повеќе му се исплаќа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43916
  • Il Moderatore
« Одговори #1318 на: 28 Ноември 2020, 09:27:55 am »
Сообраќајната каде што знам секогаш во возилото стои, вкесе не ја носам јас.
А ко ќе те застани полиција, ќе ти речи мене не ме интересира дали до продавница или до Куманово ќе одиш, немаш дозвола за управување на ова возило. Ако му е денот за пишување казни ќе ти пиши. Претпоставката дека ќе има разбирање полицаецот е мајка на сите заебувања.

Па нека си направи секој есап како повеќе му се исплаќа.

Е сеа, уште да кажеш каква е таа дозвола за управување на туѓо возило на територија на РСМ, и во кој закон или правилник е регулирана, па да ја решиме дилемава :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Silvester

• Редовен
« Одговори #1319 на: 28 Ноември 2020, 09:31:27 am »
 :D И мене ме интересира според кој закон и кој член ќе те казни? Оти нели во пријавата мора да пиши според кој член те казнува. Или ќе те казни за појас, демек за поевтино да си поминиш, а уствари прекршокот ти бил немање на полномошно?!