Автор Тема: Регистрација и технички преглед  (Прочитано 314238 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
Одг: Регистрација и технички преглед
« Одговори #1275 на: 19 Септември 2020, 18:17:01 pm »
Во друга тема се отвори дискусија околу регистрација и почеток на важност на полисата.

Мало и кратко пребарување:

https://www.lv.com/car-insurance/can-my-car-insurance-policy-start-straight-away

https://www.thebalance.com/what-is-a-policy-period-527306

https://www.autoinsurance.org/when-does-auto-insurance-start/

Го прашав и татко ми како било во Франција, ми одговори:
Осигурувањето почнува веднаш да важи од моментот (истиот ден/датум) кога ќе го платиш и ти ја дадат полисата (документот).
Доколку сакаш друг ден/датум, односно да ти важи од утредента, го ставаат утрешниот датум и во тој случај почнува важноста од 00.01.

i30 ја регистрирав во понеделник 13.06 2016 некаде околу 11:00 часот.
На полисата стои важност 13 06 2016, не стои 14 06 2016 тргнувајки од 00:01.

Доколку сум бил во Франција сум бил осигуран на 13ти, но сум можел да побарам да ми важи од 14ти или некој друг иден датум со почеток 00:01 (ем логички, ем во согласност со устав и закон).
Само кај нас може да ти стават денешен датум со почеток на важност од наредниот датум.

Законот за облигации е во ред, не се токму тие што го толкуваат на первертен начин.

Е сега има уште една нелогичност, важи од 13 06 2016 до 13 06 2017. Треба да стои до 12 06 2017 бидејки според закон за облигации осигурувањето истекува на 12ти во 00 59.

Или требало да стават од 14 06 2016 до 13 06 2017.

ПС ова со дативе од/до секигаш ме потсетува на бившиот шеф кој кога ќе му кажев дека сум на одмор/отсутен од 10ти до 25ти, ме ставаше на распоред за работа и 10ти и 25ти >:(
Не. Важи на денот на истекот. До 23:59 на денот кој го пишува на полисата. И тоа да разјасниме.

Грешка во пишување, мислев на 23:59 не на 00:59, моја грешка.

Тоа за другото стои.

И кај баш за тоа се фати :), нели е очигледно дека е лапсус?

Коментар за останатиот дел?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #1276 на: 19 Септември 2020, 18:42:52 pm »
Не си сфатил. Ако истекува на 13ти, важи на 13ти цел ден. Тоа сакав да кажам.

На денот на истекот важи, не треба да пишува 12ти. Тоа би било погрешно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1277 на: 19 Септември 2020, 19:37:24 pm »
Не може да истече на 13ти 23:59 ако почнала да важи од 13ти 00:01.

Не може да почне да важи од 14ти 00:01 ако пишува 13ти.

Ако почне да важи од 13ти 00:01 ќе истече на 12ти 23:59.

Цела заврзлама е во толкувањето дека ако извадиш полиса на 13ти преку ден во 11:00 почнува да важи од 14ти 00:01.

When you purchase car insurance, you decide when the policy becomes effective. You can choose for your policy to begin immediately, or you can choose a later date.
You cannot choose for your car insurance to be retroactive from a prior date! If you drive a car, you are required to carry auto insurance.Aug 15, 2020

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1278 на: 19 Септември 2020, 19:47:58 pm »
Не може да истече на 13ти 23:59 ако почнала да важи од 13ти 00:01.

Не може да почне да важи од 14ти 00:01 ако пишува 13ти.

Ако почне да важи од 13ти 00:01 ќе истече на 12ти 23:59.

Цела заврзлама е во толкувањето дека ако извадиш полиса на 13ти преку ден во 11:00 почнува да важи од 14ти 00:01.

When you purchase car insurance, you decide when the policy becomes effective. You can choose for your policy to begin immediately, or you can choose a later date.
You cannot choose for your car insurance to be retroactive from a prior date! If you drive a car, you are required to carry auto insurance.Aug 15, 2020
Ако е од 13 до 13ти.

Почнува на 14 09 2020ти во 00 01.
Завршува на 13 09 2021ти во 23 59.

Мислам дека е јасно. Нема што може и неможе. Вака е. Опишано е во закон за облигации.

Наредната ќе е пак 13 09 2021 до 13 09 2022ти. Старата ти го покрива првиот 13 09 2021ти, новата полиса вториот 13 09 2022ти.

Да не створаме забуни со странски дефиниции.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1279 на: 19 Септември 2020, 20:23:03 pm »
Нема забуни со странски дефиниции (зборови) кои се многу попрецизни од нашите кои некој слободно си ги толкува, ко божем ние сме го измислиле осигурувањето.

Да не ги барам книгите по Право што студирав пред децении и пак ќе испадне за џабе бидејки некој во Собрание напишал/изгласал нешто и влегло во законодавство кај нас.

Факт е дека кога ќе купиш кола и ја осигураш со датум 13ти полисата важи веднаш од датумот кој е напишан на полисата.
Полисата истекува пред почетокот на истиот датум наредна година. 13ти 00:01 до 12ти 23:59, новото осигурање повторно од 13ти итн.

Или фино лепо во осигурителните компании да воведат пракса ако плаќаш осигурање на 13ти да напишат на полисата дека важи од 14ти до 13ти и да ти кажат: Господине, ви благодариме што на 13ти дојдовте кај нас во 11:00 часот да го осигурате возилото, еве ви полиса која во согласност со...и бидејки во нашиот јазик англискиот збор immediately прави забуни мораме да наведеме датум 14ти 00:01 како почеток на течење на осигурувањето...ве молиме да имате на ум дека ако го управувате возилото пред тој термин немате важечко осигурување.

Повторувам, ако пишува од 13 06 2016 до 13 06 2017 и двата датума се покриени со осигурување.

Ако пишува од 13 06 2016 до 15 06 2018 датумите кои се наведени се покриени со осигурување.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #1280 на: 19 Септември 2020, 20:46:46 pm »
http://www.winner.mk/avtoodgovornost/

Dole se uslovite za Avtoodgovornost, clen 9 tocka 1.
Bez razlika vo koja kompanija ti e polisata otvori go knizuleto kaj sto ti e evropskiot zapisnik istoto go pisuva.

Logicno ili ne kaj nas taka vazat polisite.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #1281 на: 19 Септември 2020, 20:47:59 pm »
@Mikius , Тука го верглавме муабетот, логика е едно, а закон е да ти је*е логика.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1282 на: 19 Септември 2020, 20:48:50 pm »
Се потрудив да појаснам, жал ми е што не успеав. Можеби некој друг ќе успее да разјасни подобро.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1283 на: 19 Септември 2020, 21:07:19 pm »
"(1) Обврската на осигурувачот од договорот за осигурување започнува по истекот на 24 часот на денот што
во исправата за осигурување е наведен како почеток на осигурување, ако до тој ден е платена премијата,
односно по истекот на 24 часот на денот кога премијата е платена"

Обврска за што?

Никаде не прочитав дека почетокот (право) на осигурувањето започнува  по истекот на 24часот на денот заведен како почеток на осигурување, ако до тој ден не е платена премијата.

Зарем пред некоја година кога извадив патничко осигурување дента кога патував и беше наведен тековниот датум како почеток на осигурувањето сум бил неосигуран бидејки требало да се почека истекот на 24 часот од датумот кој е наведен како почеток на осигурувањето?

@Mikius , Тука го верглавме муабетот, логика е едно, а закон е да ти је*е логика.
Знам, и јас учествував :)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #1284 на: 19 Септември 2020, 21:12:35 pm »
Da, so patnickoto osiguruvanje ne si bil osiguran prviot den.
Probaj da izvadis online patnicko ke vidis deka nenozes da stavis denesna data, najrano sto moze da odberes e utresna data.

Edinstveno Zelenata karta pocnuva da vazi od momentot na izdavanje odnosno od napustanje na drzavata.
« Последно менување: 19 Септември 2020, 21:23:51 pm kalimero »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1285 на: 19 Септември 2020, 21:45:48 pm »
Од страна на агентот не ми беше укажано дека до истекот на 24 сум на сопствен ризик.

Џизс, ова само во МК, ако мораш да патуваш и извадиш осигурување да не бидеш осигуран и да евентуално одложиш неодложно патување.

Во културните држави со друг јазик немаат забуни бидејки имаат збор immediately. И немаат проблем со вадење online за тековниот датум.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1286 на: 19 Септември 2020, 22:57:37 pm »
Дупли пост

Еве како е во Франција, да не биде дека татко ми не се сеќава добро.

https://www.turbo.fr/assurance-auto/assurance-auto-partir-de-quel-moment-prend-elle-effet-148792

Pour la plupart des contrats d'assurance auto, la date de souscription du contrat correspond à la date d'effet. Autrement dit, le véhicule est assuré dès la signature du contrat. C'est donc à compter de cette date que les garanties de l'assurance auto entrent en vigueur et que l'échéance, servant de base au renouvellement annuel du contrat, est calculée.

На наш јазик :) за да нема забуни:
Осигурувањето тече од момент на потпишување на договорот.
Датумот на склучувањето на договорот се смета за датум во кој стапил на сила.

Нема никакво фамозно одложување до истекот на 24 часа од датумот назначен/напишан на договорот/полиса за да стапи на сила.
Ако сум потпишал на 13ти, веднаш потоа во секунда е на сила, а не после полноќ бидејки тоа е веќе 14ти.

Отсутен GreenVlach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 61
« Одговори #1287 на: 19 Септември 2020, 23:42:29 pm »
Дечки претпоставувам дека тука е по океј да се пише јас веќе пишав во друг пост ама ајде и тука да прашам.
Имам Голф 1 1983 1.3 бензин и сакам да му ставам ABF 2.0 и сакам да го регистрирам како 2.0 дали е тоа можно и доколку е можно што ми е потребно од документација и слично. (дали некој веке правел нешто слично на ова)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1288 на: 20 Септември 2020, 00:13:39 am »

Edinstveno Zelenata karta pocnuva da vazi od momentot na izdavanje odnosno od napustanje na drzavata.
Касно го регистрирав ова.

Која небулоза, истите дати се напишани и на двата документа.
Тоа значи дека истата осигурителна компанија не може да си игра со меѓународни прописи и пракси.

Досега не видов закон, член, точка, кој експлицитно ја регулира воспоставената пракса што се објаснува досега,  освен оној член9 точка1 кој ништо конкретно не регулира во врска со почеток на важење на осигурувањето и е така формулирана за слободно толкување, односно само ја регулира областа и условите околу престанокот на важност на осигурувањето и обврската за продолжување на осигурувањето.

Исто така и мвр не може/не треба да интервенира по ниеден основ за промена на датуми во договорот склучен со осигурителната компанија.

Кога тие работи ќе ги расчистиме ќе бидеме чекор поблизу до Европа.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #1289 на: 20 Септември 2020, 10:34:25 am »
Која финта ја имаа во Бугарија со датата на осигурување сврзани со сообраќајната полиција. Купуваш кола на цол табли, ти средуваат документи тие “услужливите“ од плацот. Тргнуваш накај граница и на пет км од Дупница те сопира сообраќајна полиција и проверува документи и ти кажува дека осигурувањето почнува од утре.

Имаш три опции. 100 евра да го подмачкаш и продолжуваш понатаму. 500 лева (250 евра) казна, одиш во хотел, ја оставаш колата таму на па продолжуваш утре. Или, сопственикот на плацот ти дава автовоз услуга до граница за 150-200 евра.   ;D ;D ;D

Во Германија е регулирано на друг начин. Купуваш полиса за осигурување ама траењето и почнува од моментот (во буквална смисла) кога ја регистрираш колата и трае точно 365 дена до 00:00. Притоа, осигурувањето автоматски се продолжува (освен ако експлицитно не ја промениш осигурителната агенција). Ако ја дерегистрираш/продадеш/паркираш во гаража и не сакаш да ја возиш, ја одјавуваш од регистар и осигурителната агенција ти ги враќа назад преплатените пари.

Со други зборови, федералната агенција за сообраќај има достап до сите осигурителни куќи/агенции и тоа што се случува во Македонија/Бугарија/Србија е невозможно да се случи.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.