Автор Тема: мислење за opel antara!!!  (Прочитано 28873 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: мислење за opel antara!!!
« Одговори #30 на: 11 Февруари 2014, 10:58:05 am »
Ako vikas deka ti e za Sonje, i deka ne ti treba mnogu luksuz, moze da vidis i ponudi za Citroen Berlingo/Peugeot Partner so dizel motor (hdi). Mislam deka poevtino ke ti iskoci vo sporedba ako se resis za Antara ili ASX 1.8 dizel

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #31 на: 11 Февруари 2014, 10:59:54 am »
Ако сакаш оди прошетај до Рено и прашај колку пари е Дастер напумпан со опрема.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #32 на: 11 Февруари 2014, 11:01:08 am »
Subaru Forester, 2.0 бензин, 11.000 км. 13.000 евра, за 12.500 ќе го земе без проблем. На тоа монтирање плин, и дим да ме њама (имаме член на форумов што без никаков проблем си пичи Форестер на плин).

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=248124

Ako ne mora da e novo...ova..iako e benzinec.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #33 на: 11 Февруари 2014, 11:23:33 am »
Абе и мене тоа ми е чудно сите плукаат по антарата а со сите сопственици на антара се задоволни многу .
А субаруто е топ и не е скапо ама несакам да вградувам плин ќе ми земе многу од багажот а ми треба простор зошто нозам чамец и мотор за на одмор така да тоа отпаѓа
Е сега јети е добра варијанта треба за тоа да размислам и да одам на лице место да видам што како ќе понудат.
Дастерот отпаѓа одма сепак ми е дачија иако не сум стереотип ама пошто парите не ги давам јас туку таткоми  мора и него да го слушам а он ни мртов не би земал дачија иако мене ми се свиѓа
А што мислите за волвото што го ставив во претходните постови?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #34 на: 11 Февруари 2014, 11:25:21 am »
Добро е, ама и скапичко. Плус, не знам колку е старо и какви беа законите за дипломатски возила. Ако треба да платиш уште 18% ддв на него за да го регистрираш..

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #35 на: 11 Февруари 2014, 11:53:23 am »
Da da se doplaka 18% i mn ke me fati taka
A sega go gledav jetito na net 20500 4x4 tdi i ako uspeam da se iscenkam nesto toa ke bide top

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Re: Одг: мислење за opel antara!!!
« Одговори #36 на: 11 Февруари 2014, 12:04:51 pm »
А субаруто е топ и не е скапо ама несакам да вградувам плин ќе ми земе многу од багажот а ми треба простор зошто нозам чамец и мотор за на одмор така да тоа отпаѓа

Plinot se stava vo mestoto za rezervno trkalo, a rezervnoto trkalo moze i na strana da go stais vo bagaznik, ili vi prikolkata vo camecot.

Baska motor za camec ne vozis sekoj den vo bagaznik.

Subaruto ti e best buy za parite, undervalued e. Ni yeti ni antara ni daster ni asx ne se tolku udobni, kvalitetni, sposobni ni imaat 4x4 pogon kako foresterot. Ama ti si znaes.

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #37 на: 11 Февруари 2014, 12:15:43 pm »
По по по негативни коментари, неверојатно.
Ај да почнам по ред: јас имам Антара 2.2ЦДТИ 163кс погон предни, ја купив нова во Јули 2012 год. Скоро една година барав компактен СУВ, во предвид беа корејците/јапонците (Sportage, IX-35, Qashqai, АСХот). Реално Кугата и Тигуанот можам да речам дека се подобри коли ама беа 10к поскапи. Техниката/платформата е од Вектра Ц (то веројатно знајш), не е од Инсигниа.
Ако денес коментираме за најдобар компактен СУВ, земи си Мазда СХ-5, друга димензија од се на пазарот (ама и 10-15к поскапо).
Да се вратам на мојот избор.
Прво, субјективно: во дизајн најубава ми беше, онака баш како за џип. Идеални димензии, форма сл. (ама ова е субјективен фактор).
Второ, зошто Антара, а не Каптива. Знам дека технички се една иста кола. Во салон една до друга, Антарата со вратата прави клик, на Каптивата се затвора од 2-3 пат. Прашвам зошто, па ми вели сепак има разлика во квалитетот на склопување. И Каптивата е едно 20-25цм подолга (знам за џип се бара големо, ама ова ми беше ептен преголемо)
Во поглед на внатрешноста, точно е дека правеле коктел од постојните модели на Опел. Конзолата/воланот/инструмент таблата се микс од старата Вектра, старата/новата Астра. Што се однесува до квалитетот на материјалите, тие се истите од погоре споменатите модели. Единствен модел е шо има мека пластика на цела инструмент табла и на сите четири врати. Можи дизајнот заради овај микс не е баш последен крик на мода, ама мене ми беше складен, а по мој вкус квалитетот на материјалите и меката пластика беа најдобри од погоре спомнатите конкуренти (BTW истиот филм со затворањето на вратата и кај корејците го имав, и исти коментари, па добро де треба малце посилно). Крцкање во интериер, има понекогаш, не велам не. Смета? Некогаш да, некогаш не. Во сите тестни коли уште нови неразвозени имаше крцкање. За жал тој е квалитетот за тие пари. Ако сакаш подобро, плати поскапо, ама и Мерцедесот ГЛК 2 години стар, па крцка.
Вожња: ако бараш кола за трки, заобиколи џип уопште (освен Х3 и СХ-5). Ако бараш кола за комфорно и лежерно возење, како јас, мене ептен ми го прај ќефот секојпат ко ќе ја возам (а го поминала пола Балкан). Не замара на долги релации, лесна е за возење и сопатниците исто коментираат дека не е тврда или неудобна или сл. Дека на 140км/ч не се идржва, но комент. Мој максимум шо сум го постигнал е 190км/ч на обиколница Солун, и колата беше ко на шини и имаше потенцијал за уште. Јас си ја возам темпо 120-140км/ч.
Потрошња: отворено ~7л/100км, сум спуштил и на 6.5л/100км, ама оди вози така ;) Градска, 8.5л/100км. Голем фактор на потрошњата има ДПФ филтерот, во град уклучва многу често ако возиш на кратки релации и зголемва потрошњата, ама и секој модерен дизел ја има та мака (па дури и ВАГ-групација).
Внатрешноста е удобна за 5 луѓе (возрасни). Багажникот морам да признам е среден, многу спасува долната фиока што се крева. Во однос на то дека сепак (не) е “џип” само со преден погон, ќе ти кажам дека возењето на џип (макар и со предна) не е само за крос-кантри. Прво многу е поудобен на лоши патишта (читај 90% од Македонија), било каде можи да помини ,да го качиш, и со добра гума сепак е многу посигурен на снег/мраз од патничка кола (заради комбинацијата на тежина/електроника/висина и многу други работи). Ова исто од искуство, лани зимоска (која имаше снег) на Пампорово го качив/возев/помина на места каде патничка коли не можеја (сите со зимски гуми)
Не ти велам дека Антарата е совршена, обавезно купи ја. Кола ко кола, има и добри страни и лоши страни (мислам дека ти разјаснив колку можев, шо те интересира пиши ПП). На пазарот има и подобри и полоши, и поефтини и поскапи коли. Земи си то шо ќе ти го прај ќефот секојден ко ќе ја видиш/возиш, пошто сепак ќе дајш ~20к, значи имаш избор.. Понудата за 16.5к е за 2.4 бензин, ако имаш бензинска земи го него :).

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #38 на: 11 Февруари 2014, 12:21:38 pm »
Бате без навреда ама никогаш не сум помислил да гледам кАнтара па и дизел. Поарно ќе си купам Лада Нива и со рестото пари плин. И додека стигнам до таа сума што си ја плеснал за кАнтарата ќе возам, одржувам и регистрирам Нива. И на крај побрзо ќе ја продадам него ли кАнтарата. И помалце ќе и падне вредноста. Е тоа е барем просто.

Тоа е тоа. Ни ДПФ ни проблеми ни јадови.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #39 на: 11 Февруари 2014, 14:21:03 pm »

Vo sprotivno, ja vikam kupi si ja i ich da ne ti chue bidejki dodeka  "ekspertite" plukaat po nea na testovi, sopstvenicite si se sosema zadovolni od ponudenoto za parite. ;)

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #40 на: 11 Февруари 2014, 15:05:52 pm »
nekako mi otpaga antarava si ja zemav deneska zafirata od automakedonija i pak zborev so toj tipot za antarata so 4x4 pogon mi doaga mnogu poskapo a tolku pari ne mi se davaat.
mnogu me iznerviraa vo automakedonija zosto zafirata mi ja procenile za 7000evra  :-\ :-\ :-\ pa tie ne se normalni bolje ke si ja cuvam cel zivot otkolku da ja dadam za tolku pari pa majkomu 2 godini e stara so 50000 km baska glanc e kolata i redovni servisi i se.
pa uste mi vika toj si ja udril pozadi?? ja mu vikam ne . ama stverno nikogas ja nemam udreno pozadi
mi vika deka branikot dvoel od shasijata so bojata razlicen bil . izlegov da vidam stvarno e malce razlicna bojata ama toa e niven problem takva mi ja dale . od takt me izvadi me ubeduva deka sum stavil nov branik mrdnatt

posle bev vo porsche za skoda yeti da vidam sto kako i sega nekako toa poise mi prai merak baska 4x4 ima plus tdi motor

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #41 на: 11 Февруари 2014, 15:08:10 pm »
Воедно може да разгледаш и поставување на повисоки пневматици, следниот пат тоа ќе ти даде и поголем конфор и малку подигнато подвозје.

Новото јети е многу убаво, со фејслифтот.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #42 на: 11 Февруари 2014, 15:13:08 pm »

pa uste mi vika toj si ja udril pozadi?? ja mu vikam ne . ama stverno nikogas ja nemam udreno pozadi
mi vika deka branikot dvoel od shasijata so bojata razlicen bil . izlegov da vidam stvarno e malce razlicna bojata ama toa e niven problem takva mi ja dale . od takt me izvadi me ubeduva deka sum stavil nov branik mrdnatt

posle bev vo porsche za skoda yeti da vidam sto kako i sega nekako toa poise mi prai merak baska 4x4 ima plus tdi motor

Двоењето на бојата на пластичните делови е (донекаде) нормална појава. Во фабрика, за да уштедат, директно ја ставаат бојата врз црната пластика од браникот. Нема прајмер во светла боја како што се лимените делови од каросеријата покриени. Тоа го има кај мене и на алфата, и на стилото.
Сакал тој да напраи филм, за да ти спушти цена. Во такви ситуации, се поздравуваш и викаш „фала, пријатно“ и си одиш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #43 на: 11 Февруари 2014, 15:14:35 pm »
nekako mi otpaga antarava si ja zemav deneska zafirata od automakedonija i pak zborev so toj tipot za antarata so 4x4 pogon mi doaga mnogu poskapo a tolku pari ne mi se davaat.
mnogu me iznerviraa vo automakedonija zosto zafirata mi ja procenile za 7000evra  :-\ :-\ :-\ pa tie ne se normalni bolje ke si ja cuvam cel zivot otkolku da ja dadam za tolku pari pa majkomu 2 godini e stara so 50000 km baska glanc e kolata i redovni servisi i se.

За жал и они треба да ќарат да ја продадат и твојата кола (20 посто до 25). А ако сакаш сам да ја продадеш не верувам дека многу повеќе ќе земеш. Плус минус некое евро.
Парно продади ја сам. Земи кеш и купи си друга кола.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #44 на: 11 Февруари 2014, 15:19:06 pm »
[Двоењето на бојата на пластичните делови е (донекаде) нормална појава. Во фабрика, за да уштедат, директно ја ставаат бојата врз црната пластика од браникот. Нема прајмер во светла боја како што се лимените делови од каросеријата покриени. Тоа го има кај мене и на алфата, и на стилото.
Сакал тој да напраи филм, за да ти спушти цена. Во такви ситуации, се поздравуваш и викаш „фала, пријатно“ и си одиш.

jas toa i mu rekov fala mnogu tolku od biznisot.
ne planiram jas nekoj budala da me pravi , pa vo germanija sto se mnogu poevtini kolite zafirata godiste kako mojata po malce poveke kilometri e 12000 evra najevtina