Автор Тема: Ferrari  (Прочитано 340117 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Ferrari
« Одговори #1185 на: 05 Декември 2014, 11:36:21 am »

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1186 на: 05 Декември 2014, 14:31:01 pm »
Зеро пробај со лева малку  :D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1187 на: 05 Декември 2014, 14:35:30 pm »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1188 на: 07 Декември 2014, 18:06:04 pm »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1189 на: 11 Декември 2014, 22:26:14 pm »
Here's What It Cost Me To Own A Ferrari For A Year

Maintenance and Repairs

The five-thousand dollar oil change? The ten-thousand dollar annual service? Pulling out the engine for every little thing? Fires? Failed starts? Rampant check engine lights? Parts falling off?

It's all bullshit.

The truth is, this was the single most reliable car I've ever owned. It didn't break down, it didn't catch on fire, it didn't strand me once, and the biggest unexpected issue I had was a screw in the tire. Over my year of ownership, I only visited the dealer three times — and that included a trip for the tire. In other words: it really wasn't so bad.

..................

Overall, here's what I've learned about the Ferrari 360: when it comes to repairs and maintenance, it just isn't as expensive as everyone thinks. Yes, you'll pay $2,000 for tires and $3,000 for brakes. Yes, you'll pay $400 for oil changes and $5,000 for once-every-Olympics major services. So if you buy a 360 and you're expecting Camry maintenance costs, you'll be disappointed.

But if you go in thinking high-dollar luxury car, you'll find the 360's running costs aren't dramatically out of line with other high-end vehicles — and not just exotic brands like Lamborghini or Aston-Martin, but even top-line models from Mercedes, Audi, BMW, and others.

.....................

Now, here's where it gets interesting: if you figure that all cars depreciate, and you drop the $8,500, I only spent $4,629.81 for the year. And if you get really crazy, and you take out "unusual" repair items — namely the tires, brakes, and battery, which will last several years without another replacement — my total cost was limited to two oil changes and a tire patch – or approximately $835.75. Not so bad for a year with a Ferrari.

Целиот текст

Мене нешто поскапо ме кошта поседувањето на Alfa 166 ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1190 на: 11 Декември 2014, 23:46:19 pm »
Ако рачуваш како он во последниот пасус од ова цитираново, можеби и те кошта поскапо. Ако имаш 10.000 долари годишно спремни за сервисирање на кола тогаш на крај кога ќе ја продаваш ќе ти излезе поефтино одржувањето отколку твоето на Алфата. Иначе никако не може да се спореди со било која нормална кола.

И секако мора да се земе во предвид фактот што ако поседуваш Ферари кај нас ќе мора некаде надвор да го носиш на сервис.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #1191 на: 11 Декември 2014, 23:57:16 pm »
Не може да си ги нарачаш деловите и сам да смениш ребраст (ланец), плочки Brembo има у Солун... Божем MIG-29 е 360 Modena...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1192 на: 12 Декември 2014, 00:44:37 am »
Чоекот ги кажува цените за во овластен сервис. Мене промена на уље во овластен сервис ме кошта повеќе од 200$, промена на ремени во овластен сервис околу 750$, промена на дискови и плочки околу 400$ само за предните, сет гуми  1000$ итн, итн..

Мене друг податок од текстот ме фацинираше - Споредбата со AMG:

Цитат
I paid more for front brakes on my 2007 Mercedes E63 AMG station wagon than I did for front brakes on my Ferrari. There's no annual belt service — it's every four years. And it doesn't cost ten grand, but rather more like four or five

Како и да е, две убави работи кажува чоекот:

Цитат
The truth is, this was the single most reliable car I've ever owned.

и ова:

Цитат
But if you go in thinking high-dollar luxury car, you'll find the 360's running costs aren't dramatically out of line with other high-end vehicles — and not just exotic brands like Lamborghini or Aston-Martin, but even top-line models from Mercedes, Audi, BMW, and others.

Сепак го продава од причина што не може да ги искористи потенцијалите на возилото (од друг текст цитат):

Цитат
But the simple truth is that I rarely have the chance to drive this car on the right road, on the right day. And it's an expensive toy to own for just a few glorious hours each month
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1193 на: 12 Декември 2014, 00:51:15 am »
Очигледно Ферари во модерно време е прилично издржлива и доверлива кола. Зет (за братучетка) пред некоја недела на своето 3 години старо Ферари 599 заокружил 40.000 километри. Само редовни сервиси и никакви други интервенции на возилото.
Trance-continental cruiser.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1194 на: 12 Декември 2014, 00:59:15 am »
Очигледно Ферари во модерно време е прилично издржлива и доверлива кола. Зет (за братучетка) пред некоја недела на своето 3 години старо Ферари 599 заокружил 40.000 километри. Само редовни сервиси и никакви други интервенции на возилото.
Trance-continental cruiser.

Transcontinental.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1195 на: 12 Декември 2014, 18:25:33 pm »
Некако не ги возат по градов, изгледа не им се погодија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1196 на: 12 Декември 2014, 19:24:18 pm »
Се префрлија на Поршсваген :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1197 на: 12 Декември 2014, 22:23:45 pm »
Со една многу битна разлика - колку километри годишно поминува со Ферарито, колку со АМГ-то?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1198 на: 12 Декември 2014, 23:54:44 pm »
Една година ја имал колата, ништо не значи тоа од искуство дали нешто е нерасипливо или не. Премногу краток период е една година.

Иначе Мерцедесот има поголеми предни дискови од Ферарито, така да не е чудно да се поскапи.

И пак не ја разбрав споредбата со одржување на Алфа 166, па ако сака нека биде и во Ферари сервис ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1199 на: 12 Декември 2014, 23:57:43 pm »
835 долари за скината гума и 2 промени на уље, битно сервисот со каиши кошта 5000.