Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1722008 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #465 на: 08 Април 2012, 13:58:47 pm »
Затоа што сакаат колат да ја возиш 5-6-7 години а не 15, за да купиш нова.

И јас како нив сакам кола да возам 5~7 години. Првата ми беше постара од мене, за оваа што ја имам синот ке го вика истото.
И јас сакам германски да живеам, ама неможам....На запад која е старосен просек на возила? 8 години...
Кај нас 20....
Тоа е....
Сакал нејкел, пак ке го возиш 15, па 5 години ке ставаш адитиви мислејќи дека ке направиш нешто и уствари после второто ставање, а поминале 4 години, ке речеш време е ремонтче да му направам...И пак уште 10 години ке си го тераш аутцето... :) За жал....

Кератек = пудра за лице. Така? Ги покрива микроскопските оштетувања со нанесување на тенок слој на заштитен материјал.

Во принцип така некако, но ако ја затриеш пудрата на лице, истата после 5-тото затрљување ке се извади... :)

Во поглед на адитиви и дали треба или не треба да се користат, во случајов Кератек, можеби во секое масло има некој си процент на керамичка заштита. Адитивот е истата таа керамичка заштита но концентрирана, во поголем процент од самото масло.
По искуствата на неколку членови со адитивот, без разлика дали биле само психолошки, јас ќе го ставам во моторот, па макар и јас психолошки да го осеќам дека работи помирно.

Не проблемот со ставањето, него со непотребно вложената инвестиција...Инаку далеку од тоа дека нема да чини да го ставиш...Направено е за да се подобрат својствата, не за да се деградираат.
:)

Еве еден бош муабет...Вентили обично тропаат ако не се убаво наштелувани или од несоодветно масло...
Да речеме добро се наштелувани и одлично работат ако се користи соодветно масло....
Ставаш друго масло, друга градација, поретка...Дали мислиш дека ке ти се стиша или ке ти стане побучна колата? Додаваш адитив во пореткото масло...Вентилите да речеме престануваат со клацкање...Што доби? Ништо...Истото и од претходно со многу помалку вложени финансиски средства....И многу помалку недоумици...Затоа реков дека е важна препораката на производителот и стандардите кои тие бараат да бидат запазени...
Не пишувам километражни постови да се напраам дека сум многу умен и паметен или незнам што, него да ги натерам сите да размислуваат во позитивна насока и да добијат вистинска претстава за тоа што значат ознаките и зошто се применуваат. Тоа ме прави среќен, кога дел од информациите ги споделувам со другите...
Инаку не е проблем, земи седни, прогуглај едно ден два и има да станеш експерт во таа област... :)

Одлично објаснето SaleSk, секој ден си учам по нешто ново од форумов.

Претходно напишав дека ми е мило што можам дел од своето знаење да го споделам и со другите :)
И многу ми е мило што секогаш се отвара вистинска дискусија и се разменуваат мислења.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #466 на: 08 Април 2012, 14:34:50 pm »
Ајде да се продолжи дискусијата, со секој нов пост се учи се повеќе и повеќе.

Што би се случило доколку ја користам точната градација на масло и споменатиот адитив?
Ем вентили нема да тропаат, ем витални компоненти заштитени, и ем зголемен процент на керамичка заштита.

Зошто во овој случај е лошо да се користи адитив?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #467 на: 08 Април 2012, 14:45:01 pm »
Јас не се сеќавам дека некогаш се спомнало оти е лошо да се користи адитив... Освен аргументот на Сале дека само инвестицијата е џабе. А и тоа држи вода дека Кератек не смее да се става кај бензинци со многу оштетени карики поради можноста Кератекот да навлезе во комората за согорување и да ги расипе свеќиците.
Јебига ние сме потрошувачи и така е планирано да ние не мислиме дека инвестицијата е џабе. Тоа се случува со голем дел и од лековите, ги лапаме а тие немаат никаков ефект освен плацебо. А никој од нас нема апаратура за тестирање дали адитивот има некакво влијание а и да има ние немаме технички карактеристики во детали на моторите за да знаеме дали евектите се корисни или се само во рамките на нормалните толеранции.

Како и да е од искуство, кај мене и кај Дени имаше разлика после ставањето на кератекот. Јас кај мојот мотор не забележав никаква разлика освен занемарливо помала потрошувачка и поубава работа на моторот кога беше -20. И кај Дени е исто колку што се сеќавам. Сега вака на потопло време разлика НЕМА! А исто така не забележав никаква разлика ни откако ставив и Liqui Moly Gear protect адитив за масло во менувач. Проблемот што го имав со менувачот ми го средија во Олимпија моторс. Ама сепак моето возило е правено да биде економично и во ниеден случај да не оди во екстреми, па затоа веројатно и адитивите се со ефекти во зоната на толеранција па затоа и нема никаков бенефит.

Кај тебе Мартин во прашање е Алфа. Деликатна како сопруга. Не би бил воопшто изненаден ако ставиш Ќератек и кажеш дека колата се перпородила :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #468 на: 08 Април 2012, 16:51:29 pm »
Баш така. Нема да изгубиш ништо освен некој денар. Лошо нема да биде во ниеден случај.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #469 на: 08 Април 2012, 17:24:43 pm »
Cool, вратете се на маслата сега, ако не, кажете да ве селам во „адитиви со Џиџи“ тема, кај шо се муабети за адитиви ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #470 на: 08 Април 2012, 20:20:49 pm »
Vo upatstvoto za Polo pisuvase "Vo nieden nacin da ne se dodavaat aditivi vo motornoto maslo". Samo tolku. Ako proizveduvacot kazal taka znaci TOA E VISTINATA.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #471 на: 08 Април 2012, 20:58:38 pm »
Во сите упатства го пишува тоа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #472 на: 08 Април 2012, 23:07:51 pm »
Во итаљанскине не пишува ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #473 на: 08 Април 2012, 23:11:25 pm »
Па они не користсат масло...Свинска маст користат :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #474 на: 08 Април 2012, 23:13:45 pm »
Ти кажав, они користат екстра вирџин олив оил, а маст само за пруски тди трактори ;)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #475 на: 08 Април 2012, 23:14:19 pm »
Па ни на Selenia не ги пишува спецификациите :D Koj знае што турате вие у мотор - можда тука лежи зајакот зошто Алфа се расипувала ;D Заклучок: Шибај адитиви ! ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #476 на: 08 Април 2012, 23:15:40 pm »
Не напраиле АПИ таква спецификација се`уште, за да може да се класифицира Selenia Racing ;)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #477 на: 08 Април 2012, 23:30:59 pm »
Za Fiat/Alfa se znae Selenia. A dali e Selenia ili Salenia toa eden GOSPOD znae.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #478 на: 08 Април 2012, 23:31:35 pm »
:D :D :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #479 на: 08 Април 2012, 23:36:27 pm »
Не им се исплати да го „штанцаат“ како Castrol i Shell i Mobil ;)