Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1757840 пати)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1956
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13755 на: 11 Ноември 2024, 18:39:54 pm »
200евра

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13756 на: 11 Ноември 2024, 22:30:37 pm »
Последниве 3 години возам само целосезонки на двете коли. Едните мишелинки (4 цели сезони и малце километри) другите континенталки (3 цели сезони и ншто над 40ккм ќе направат зимоска и ќе ги фрлам). Не се враќам повеќе на два сета на гуми. Животниот век им го сметам на 3 години со возењето што го правам (одам и на скијање секоја година). Со навремено планирање цената воопшто не е многу повисока од премиум летна или зимска гума. @Nandor The Relentless возам 19ки на Шкодата, и мислам дека баш поголемите димензии се таму каде што добиваш повеќе во есап, а и помацле замарање со чување на големи тркала по дома. 

Поспана работа... толку сум објаснил.

Целта ми беше, доколку ми е правилен заклучокот дека ако се оди на All Season - секогаш да се оди на скапите фирми
во споредба со купување 2 сета (ама ефтини)... Затоа што на мало тркало се малку пари за давање реално, макар возеле само 3 години...
А дека во тие 3 години, со поефтини гуми во два сета + монтажите секоја сезона, дури и поскапо ќе излезе...

За 19" веќе, верувам дека е огромна разлика.
За моиве идиотски 16-ки од авион се гледа.
(Јебига, порано Bridgestone 7500, сега 10500) :))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #13757 на: 12 Ноември 2024, 17:30:33 pm »
Порано си ги купував најарните туринг гуми што можам да си ги дозволам а воглавном беа Мишелинка, Пирели, Данлоп. За зимска одев скала подоле во рангот на Нокиан. Со вакви два сета можев да истерам 2 летни сета додека терав со едни зимски вртејки некои 100ккм - 120ккм за 4-5 годни. Ако за исти пари го истерам ова со 3 сета премиум целосезонски веројатно ќе бидам на исто ниво на трошок ако не и помалку со незамарање околу хендлање заемни за гуми. Дури и два пати одев со екстра бандаши за да не се занимавам со вулканизери и ги менував сам тркалата. Аам трошокот тука е далеку поголем, ем еве еден сет бандаши уште ми седат во гража и не ми се даваат за безпари. Веројатно ќе ми останат за саксии да правам.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8657
  • Пичлеме
« Одговори #13758 на: 17 Ноември 2024, 19:57:08 pm »

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16713
  • Keep it 100
« Одговори #13759 на: 18 Ноември 2024, 22:55:33 pm »

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #13760 на: 19 Ноември 2024, 22:04:17 pm »
Последниве 3 години возам само целосезонки на двете коли. Едните мишелинки (4 цели сезони и малце километри) другите континенталки (3 цели сезони и ншто над 40ккм ќе направат зимоска и ќе ги фрлам). Не се враќам повеќе на два сета на гуми. Животниот век им го сметам на 3 години со возењето што го правам (одам и на скијање секоја година). Со навремено планирање цената воопшто не е многу повисока од премиум летна или зимска гума. @Nandor The Relentless возам 19ки на Шкодата, и мислам дека баш поголемите димензии се таму каде што добиваш повеќе во есап, а и помацле замарање со чување на големи тркала по дома. 

Дека ги имаш и двата бренда. Кој би бил изборот помеѓу Crossclimate 2 i All Season Contact 2. За Пирели се откажав дека во нашава државичка нема димензии. Поздрав.

Еедна работа што приметив е дека кај CC+ стареењето не е баш пријатно. Гумите имаат помалку километри и шарата е здрава, ремномерно се изедени но веќе не ја имаат истата способност да држат. Лани беа одлични. Два пати на зимување одев со нив во Бугарија на прилично снежни коловози локално во Банско си ја завршија работата солидно. Со Contito ги возам во поголема димензија и на кола која има 4х4. Уште немаат цели 3 зими истерано но даваат добра сигурност во тоа што се бара од нив во стандардни услови на возење. За летно време и двете вароијатни добро ме служат, освен што СС+ умре како гума слично како што се случува со оние фјуел енерџи сејвинг гуми кои не се јадат ама стануваат крути и не кочат после некоја година во експлоатација. Веројатно ако не најдам друг порационален избор повторно би одел на Conti.

Edit: Кај мне не се СС2 туку се СС+

Земав all season contact 2. Ќе видам како ќе се однесуваат, малку ги имам возено, но некако ми се чудни при кочење.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13761 на: 19 Ноември 2024, 23:24:40 pm »

Дека ги имаш и двата бренда. Кој би бил изборот помеѓу Crossclimate 2 i All Season Contact 2. За Пирели се откажав дека во нашава државичка нема димензии. Поздрав.

Еедна работа што приметив е дека кај CC+ стареењето не е баш пријатно. Гумите имаат помалку километри и шарата е здрава, ремномерно се изедени но веќе не ја имаат истата способност да држат. Лани беа одлични. Два пати на зимување одев со нив во Бугарија на прилично снежни коловози локално во Банско си ја завршија работата солидно. Со Contito ги возам во поголема димензија и на кола која има 4х4. Уште немаат цели 3 зими истерано но даваат добра сигурност во тоа што се бара од нив во стандардни услови на возење. За летно време и двете вароијатни добро ме служат, освен што СС+ умре како гума слично како што се случува со оние фјуел енерџи сејвинг гуми кои не се јадат ама стануваат крути и не кочат после некоја година во експлоатација. Веројатно ако не најдам друг порационален избор повторно би одел на Conti.

Земав all season contact 2. Ќе видам како ќе се однесуваат, малку ги имам возено, но некако ми се чудни при кочење.
Да не ти е расипан АБС-от?

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #13762 на: 20 Ноември 2024, 10:08:18 am »

Да не ти е расипан АБС-от?

Не. Ќе си каже колата ако е расипан. Со старите гуми си беше ок. Не дека со овие има некој голем проблем, но некако како да не се толку респонзивни, а може и им треба време да се разработат дека само што ги ставив, немаат ни 30км.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #13763 на: 20 Ноември 2024, 13:06:41 pm »
Ако си возел премиум лента гума нема да го имаш тоа со овие. Јас на Волвото преминав од Michelin PS 225/17на СС+205/16. Апсолутно нема компарација како се однесува колата. Но не сум имал проблеми или ризици со изненадувања. Прва работа е да ги „забричиш“ малце едно 50км. После се проценува како одат.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5492
« Одговори #13764 на: 20 Ноември 2024, 13:27:12 pm »
Шо е денес, ретрограден меркур нешто ? Отидов до Пнеуматик да видам дали сум на ред за да ги менам гумите,имаше уште саат и пол пред мене , реков ќе бегам ќе се вратам.
Само што излегов од паркингот тк тк тк тк.. Застанав, саморезен штраф во летните.... Не издржаа уште два сати, е*баси му симсилето, трета чивија..
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #13765 на: 20 Ноември 2024, 15:12:06 pm »
Шо е денес, ретрограден меркур нешто ? Отидов до Пнеуматик да видам дали сум на ред за да ги менам гумите,имаше уште саат и пол пред мене , реков ќе бегам ќе се вратам.
Само што излегов од паркингот тк тк тк тк.. Застанав, саморезен штраф во летните.... Не издржаа уште два сати, е*баси му симсилето, трета чивија..
Да се самоцитирам, наместив чивија пред да ги менат, ставање летните в багаж, уште една честитка за в година.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5765
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13766 на: 20 Ноември 2024, 15:49:11 pm »
Да не фрлаат штрафови пред сервисот?  ;D
Не забележав дупната гума додека не отидов во Мотоцентар, баш пред одење проверував притисок и истрошеност со дигитален шублер  ;D

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #13767 на: 20 Ноември 2024, 19:49:37 pm »
Гарант фрлаат дискретно од џебови :D Иначе за разлика од Мотоцентар со момент клуч стегаат иако беше затка од коли. Е сеа на колку им е наместен под дефолт не знам, во секој случај подобро него пиштол на максимум. 1200 денарје за промена на 205/55/16, чивијата гратис од куќата.