Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1724766 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #435 на: 07 Април 2012, 20:25:15 pm »
Комотно може да го сменат составот, и да кореспондира со спецификациите, во било кое време. Не само Selenia, туку сите производители. BTW, баш за Selenia Racing се сврте муабет дека е семнет составот, на alfaowner форумот...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #436 на: 07 Април 2012, 20:25:39 pm »
Сакаш да кажеш дека Selenia и останатите производители ги зачувале ознаките на маслата пред 16 години а го смениле составот ?

Незнам кај го прочита ова???
Ако се менува составот, соодветно се менува и буквата која има значење, а тоа значење е фино протолкувано...
API-стандард...
http://www.ihs.com/products/industry-standards/organizations/api/index.aspx

Еве уште еднаш:

На секое масло си има ознаки односно АПИ ознаки...Пример (SL/CF)
Првите бројки означуваат дали маслото е за дизел или е за бензинец.
Sx = Се користи за бензински мотори - [S - Spark Plugs]
Cx = Се користи за дизел мотори - [C compression/diesel engine]

x= верзија на последниот апгрејд по азбучен ред

Ознаките покрај градацијата го означуваат и типот на маслото по генерации соодветно на генерациите на моторите...
Секоја нова генерација на масла, под дифолт ги поддржува и претходните генерации на мотори, но тоа не мора да биде секогаш случај...

Значи маслата во бензиската група, вкључувајќи ја и застарената SH група, заради стандарди, им е наметнато намалување на фосфорите заради нивната отровност, посебно кај оние масла со градација ЅАЕ(XW-20, XW-30). Секоја нова АPI група на масла има сукцесивно намалување на фосфорите а и заради тоа се ствара контраверзост со подршка на моторите од постара генерација, кај кои е потребно друго масло за подмачкување.
Според API и ILSAC комплетно компатибилен тип на масла со новите и старите мотори може да се рече дека е онаа група со ознака GF-4.
И еве еден извадок за тоа каква разлика имаат маслата со различни API ознаки...
Да не преведувам, претпоставувам сите ке го разберете овој текст од неколку реченици, а и неговата суштина...
Цитат
Not everyone is in agreement with backwards compatibility, and in addition, there are special situations, such as "performance" engines or fully race built engines, where the engine protection requirements are above and beyond API/ILSAC requirements. Because of this, there are specialty oils out in the market place with higher than API allowed phosphorus levels. Most engines built before 1985 have the flat/cleave bearing style systems of construction, which is sensitive to reducing zinc and phosphorus. Example; in API SG rated oils, this was at the 1200-1300 ppm level for zinc and phosphorus, where the current SM is under 600 ppm. This reduction in anti-wear chemicals in oil has caused premature failures of camshafts and other high pressure bearings in many older automobiles and has been blamed for pre-mature failure of the oil pump drive/cam position sensor gear that is meshed with camshaft gear in some modern engines.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #437 на: 07 Април 2012, 20:28:42 pm »
Од прилика сфатив што е круцијално за постарите мотори. Нивото на сулфур во маслото, кое ако е на ниско ниво, не е перфектно синхронизирано со карики и останатите компоненти во моторот.

Треба точно да прочитам под хауба кои се ознаките после вискозитетот, и се надевам дека тогаш ќе ми помогнете вие поупатените.

EDIT: Книгата од колата е пред мене, пишува вака:

Selenia Special Forumla 10W/40 (API SG CCMC G5 SAE 10W/40)

SG ознака е од Хитлерово време, нема шанси да најдам. Која е замената за ова?

EDIT2: SaleSk и Djidji, ќе ве замолам за помош?
« Последно менување: 07 Април 2012, 21:28:11 pm MartinAlfista »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #438 на: 07 Април 2012, 22:39:06 pm »
Баш би сакал да споредам, имам едно лименче 10w-60 Racing од пред 10 - 11 години. Доколку ги има, посебно со цел исполнување некој еколошки норми, би требало да е назначено на пакувањето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #439 на: 07 Април 2012, 22:45:09 pm »
На Racing-от (барем на стариот) нема да најдеш API спецификации, ми се чини :)

Edit, еве и овој релативно нов сајт од Fiat Lubrificanti го покажува тоа:

http://www.flitalia.it/en/fl/manuale/en/omot_0201.htm

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #440 на: 07 Април 2012, 23:04:36 pm »
Па според сајтот Рејсингот нема API спецификации.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #441 на: 07 Април 2012, 23:04:56 pm »
На сите ке најдеш API....

API е стандард...
CCMC е исто така стандард...

Значи твоето уље е по API SG
а по CCMC G5...

Еве го значењето и за двете ознаки...
Него, знаеш како викаат србите...Карање је наука...
А тек уљево...
Најлесно е да бутнеш у кола јак маркетинг и нешто што секој втор необразуван у продавница може да ти продаде...Пошто ја верувам дека да го прашаш продавачот што е АПИ, а што е ЦЦМЦ нема да има појма. А и не треба да се замара со тоа, ама па барем тоа што не го знае нек не го спомнуе :)))

едит:

Па според сајтот Рејсингот нема API спецификации.
Тоа е на Фиат, па можда затоа и нема односно не се означени а од кои причини незнам да одговорам:
POWER TRAIN TECHNOLOGIES/ FIAT GROUP QUALIFICATIONS:
FIAT 9.55535-H3    Qualification for gasoline engine lubricants granting very high performances.
Тоа е ознаката на рејсинг уљето 10-60

[датотека избришана од администраторот]
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #442 на: 07 Април 2012, 23:57:54 pm »
Своевремено, едно од најдобрите моторни масла било ова:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Имам информација дека Модрича работи за многу познати компании за производство на масло, кои си го продаваат како свој бренд.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #443 на: 08 Април 2012, 00:02:28 am »
Маршер значи кога купуваш масло купуваш мачка во вреќа а? Битно да е соодветна градација а дали Кастрол било подобро од Ликви моли или тотал од елф и арал тоа можеме само ние овде да се лажеме. На крај модрича сме ставале во фиќото, модрича ќе си ставаме во поршето.... тури му пепелот.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #444 на: 08 Април 2012, 00:27:40 am »
До скоро време имав Бошов тестер за коли КТС550.Во него имаше опции кај некои мерцедеси преку соодветни сензори да го прикажува квалитетот на маслото. Пред, две години држев на лагер масло од ФАМ-Крушевац, како и друго европско масло.Имав прилика на ист мерцедес да споредам што ќе покаже на тестерот за квалитетот на маслото-погодувате..?

Една вистинска анегдота:
Еден мој пријател со потекло од Градишка-Босна, а живее тука во Скопје, тргнал на пат во родното си место со Голф 2, дизелче, кое беше во поодмината фаза и трошеше масло.Бидеќи стално дотурал, а заборавил да си купи во Скопје, му текнува кај Врање на некој бензиска да купи.Го прашува пумпашот:
-Имате Шел?
-Немаме..
-Имате Валволин ?
-немаме
-Имате Тотал ?
-немаме..
-А што имате ?
-Имаме од ФАМ Крушевац..
-Не, не сакам такво..
А пумпашот му вика:
-Брате и ја сам тераја туј моду, па сам зајебаја мотор... ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #445 на: 08 Април 2012, 00:34:52 am »
Во продавница за масла кога ке влезеш, само земи погледни ја амбалажата, запримети ги капачињата и кутиите...Замисли си ги во тој момент сите црни или бели или каква боја сакаш и замисли дека немаат налепница...
Одбери го вистинското масло, односно различното!!! :)
Неможе од 20 различни типови на масло, 17 фабрики да имаат баш иста машина за пакување на уљето :)

ФАМ-Крушевац има одлично масло....Ја го сипував у Тојотата на времето :))) Најефтино ми беше...140 денара литар и тоа 15-40 :))) И колата везеше...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #446 на: 08 Април 2012, 00:37:50 am »
Не мора да значи а и може. Тие индустриски машини ги дизајнираат самите фабрики и ги патентираат. Подоцна некоја фабрика може да го купи патентот и да тера со иста машина. Има стотици такви случаеви.
Башка маслата подлежат под одредени стандарди на пакување и транспорт како опасни средства и загадувачи, па ништо чудно и сите да мора да се така исто пакувани.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #447 на: 08 Април 2012, 00:47:10 am »
Миле, ај не се лажи самиот себе...У Македонија знаеш дека сме, нели? Или да не си се разбудил со мисла дека си у Германија...
:)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #448 на: 08 Април 2012, 00:48:40 am »
Хаха, да во право си. Абе што убаво си бев расположен, што ти требаше да ме подсетуваш сега...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #449 на: 08 Април 2012, 00:52:42 am »
 :-*