Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Цитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Chatgpt, се разбира инаку секако главна препорака е навремена промена, јас планирам на 10.000км максимум. Среќа заменет е каишот пред 20.000км.Цитат: nikola_bb на 13 Јули 2025, 17:52:45 pmЦитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Ne postoi dobro maslo za toa govnarsko resenie.... Mora da se cisti sitotoSent from my Pixel 7 Pro using TapatalkКако ли го смислиле, Пишале дека можно е кит за конверзија на ланец да се направи, ама нема ништо од тоа.Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Цитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.
Барајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Цитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Ne postoi dobro maslo za toa govnarsko resenie.... Mora da se cisti sitotoSent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Цитат: Ordevski на 17 Јули 2025, 14:39:47 pmЦитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Chatgpt, се разбира инаку секако главна препорака е навремена промена, јас планирам на 10.000км максимум. Среќа заменет е каишот пред 20.000км.Цитат: nikola_bb на 13 Јули 2025, 17:52:45 pmЦитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Ne postoi dobro maslo za toa govnarsko resenie.... Mora da se cisti sitotoSent from my Pixel 7 Pro using TapatalkКако ли го смислиле, Пишале дека можно е кит за конверзија на ланец да се направи, ама нема ништо од тоа.Sent from my SM-S928B using Tapatalk Батали го ChatGPT, ако го прашаш дали е сигурен ќе ти даде сосем друг одговор.
Спарк 2007, 0.7 мислам беше какво масло му се турва шо свеќици треба? Знам само 10w40 дека треба а каква било марка да земам или ?
Цитат: Tischläufer на 26 Јули 2025, 01:10:43 amЦитат: Ordevski на 17 Јули 2025, 14:39:47 pmЦитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Chatgpt, се разбира инаку секако главна препорака е навремена промена, јас планирам на 10.000км максимум. Среќа заменет е каишот пред 20.000км.Цитат: nikola_bb на 13 Јули 2025, 17:52:45 pmЦитат: Tischläufer на 13 Јули 2025, 17:23:25 pmЦитат: Ordevski на 10 Јули 2025, 00:51:23 amБарајќи препораки за 0-20 масло за хондата, налетав на Amsoil Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-20Некое искуство или информации се добредојдени, било најдобро за мотори со ребраст потопен во масло...Sent from my SM-S928B using TapatalkОд каде ти е информацијата дека ова масло било добро за каиши потопени во масло?Ова масло задоволува WSS-M2C947-B1 на Форд. Анализирав бајаги на оваа тема пошто јас имам Ford 1.0 Ecoboost (кој испадна отпосле дека е новиот мотор на ланец наместо каиш) WSS-M2C947-B1 не се препорачува за 1.0 Ecoboost. За него се препорачува WSS-M2C948-B кое не е базирано на PAO и има формула која го зачувува каишот потопен во масло. Ама сето ова е во теорија, според спецификации. Плус ако погледнеш, ниту едно масло што задоволува WSS-M2C948-B не задоволува WSS-M2C947-B1, барем колку што имам јас забележано.На форумиве генерално велат дека каиш потопен во масло е проблем ако си тежок сивоња и не знаеш дека треба да се менува масло. Дека било кое квалитетно масло менувано на време кое не е базирано на PAO е сосем океј за каишот.Ne postoi dobro maslo za toa govnarsko resenie.... Mora da se cisti sitotoSent from my Pixel 7 Pro using TapatalkКако ли го смислиле, Пишале дека можно е кит за конверзија на ланец да се направи, ама нема ништо од тоа.Sent from my SM-S928B using Tapatalk Батали го ChatGPT, ако го прашаш дали е сигурен ќе ти даде сосем друг одговор.Во право си дека е многу несигурен. Што уље користеше ти за екобустот? Имаш ли препорака за мене?
Decki zdravo. Imam edna dilema. Denes napraviv mal servis na golfot. Serviserot mi stavil maslo castrol 5w/30 M namesto castol edge longlife. Kolata e 1.6 tdi i bara specifikacija 504/507. Ova maslo ja nema taa specifikacija. Da ja isturam ova maslo i da stavaam soodvetnatata ili da prodolzam da vozam do nareden servis?!
Цитат: Leon-cist на 04 Ноември 2025, 18:30:34 pmDecki zdravo. Imam edna dilema. Denes napraviv mal servis na golfot. Serviserot mi stavil maslo castrol 5w/30 M namesto castol edge longlife. Kolata e 1.6 tdi i bara specifikacija 504/507. Ova maslo ja nema taa specifikacija. Da ja isturam ova maslo i da stavaam soodvetnatata ili da prodolzam da vozam do nareden servis?! Оди рекламирај го! Нека стави тој, и тоа пред тебе. Немој да го возиш со тоа масло ако не исполнува спецификација.
Не зарибува ама имаше генерација на TDI мотори што ги џвакаше брегастите поради несоодветна спецификација на масло.Бонус, може да му испозапуши се од DPF, EGR... Ова е драматично сценарио ама можно.
Терај го, за еднаш нема гајле ама за рекламација не ја знаеме приказната, а миле говори како да си побарал edge longlife а овој друго ти турил, „скришно“.Ако те јади во душата смени го, ако не, не зарибува моторот.
токму тоа ми е дилемата, поточно дали моторот или брегастата ќе зарибува ради ова масло