Затоа што сакаат колат да ја возиш 5-6-7 години а не 15, за да купиш нова.
И јас како нив сакам кола да возам 5~7 години. Првата ми беше постара од мене, за оваа што ја имам синот ке го вика истото.
И јас сакам германски да живеам, ама неможам....На запад која е старосен просек на возила? 8 години...
Кај нас 20....
Тоа е....
Сакал нејкел, пак ке го возиш 15, па 5 години ке ставаш адитиви мислејќи дека ке направиш нешто и уствари после второто ставање, а поминале 4 години, ке речеш време е ремонтче да му направам...И пак уште 10 години ке си го тераш аутцето...
За жал....
Кератек = пудра за лице. Така? Ги покрива микроскопските оштетувања со нанесување на тенок слој на заштитен материјал.
Во принцип така некако, но ако ја затриеш пудрата на лице, истата после 5-тото затрљување ке се извади...
Во поглед на адитиви и дали треба или не треба да се користат, во случајов Кератек, можеби во секое масло има некој си процент на керамичка заштита. Адитивот е истата таа керамичка заштита но концентрирана, во поголем процент од самото масло.
По искуствата на неколку членови со адитивот, без разлика дали биле само психолошки, јас ќе го ставам во моторот, па макар и јас психолошки да го осеќам дека работи помирно.
Не проблемот со ставањето, него со непотребно вложената инвестиција...Инаку далеку од тоа дека нема да чини да го ставиш...Направено е за да се подобрат својствата, не за да се деградираат.
Еве еден бош муабет...Вентили обично тропаат ако не се убаво наштелувани или од несоодветно масло...
Да речеме добро се наштелувани и одлично работат ако се користи соодветно масло....
Ставаш друго масло, друга градација, поретка...Дали мислиш дека ке ти се стиша или ке ти стане побучна колата? Додаваш адитив во пореткото масло...Вентилите да речеме престануваат со клацкање...Што доби? Ништо...Истото и од претходно со многу помалку вложени финансиски средства....И многу помалку недоумици...Затоа реков дека е важна препораката на производителот и стандардите кои тие бараат да бидат запазени...
Не пишувам километражни постови да се напраам дека сум многу умен и паметен или незнам што, него да ги натерам сите да размислуваат во позитивна насока и да добијат вистинска претстава за тоа што значат ознаките и зошто се применуваат. Тоа ме прави среќен, кога дел од информациите ги споделувам со другите...
Инаку не е проблем, земи седни, прогуглај едно ден два и има да станеш експерт во таа област...
Одлично објаснето SaleSk, секој ден си учам по нешто ново од форумов.
Претходно напишав дека ми е мило што можам дел од своето знаење да го споделам и со другите
И многу ми е мило што секогаш се отвара вистинска дискусија и се разменуваат мислења.