Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 120106 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #360 на: 14 Мај 2016, 21:21:20 pm »
Може и додека ти е предадена, пошто принципот, ако не го смениле до сеа е, ја даваш твојата возачка, они ти даваат нова со упишана забрана. Па и на таа со забрана може да ти впишат М..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #361 на: 14 Мај 2016, 21:26:01 pm »
Носи си кацига и никој не те задева. Ни М ни бакрачи. Јас неколкумина знам што возат мотори од 150 кубици без а категорија и нерегистрирани, но си носат кацига и досега не платиле казна :)

Секако, ова е мое мислење. Не мора да ме послушаш.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #362 на: 14 Мај 2016, 21:47:27 pm »
Edno prasanje vo vrska so zabranat, imeno dali zabrana vazi samo za npr. B ako si faten so kola ili za site kategorii. Porano bese samo za taa ktegorija za koja si kaznet ama sega da ne ima nesto smeneto.
I d ne zaboravam sega posle kolku vreme doadja pokana za sud otkako ke ja pisat kaznata.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #363 на: 14 Мај 2016, 22:15:05 pm »
Казната ми е пишана Декември 2014, покана за на суд беше Август 2015, покана за забрана Мај 2016.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14170
« Одговори #364 на: 14 Мај 2016, 22:41:24 pm »
Демек кога нормално фамилијарно возило имаше 55-70кс, не се качуваа луѓе во Нерези и Соње. 100кс се солидна, да не кажам озбилна снага за хеч и фамилијарен седан, а дури и преозбилна за мал градски автомобил.  Поготово за почетници. Јас искрено, би вовел построги критериуми, да речеме 75кс и  брзини до 100 км/ч на автопат за почтници. 

Во Австралиите секаде беше различно. Во зависност од која држава си такви правила важат.

Пример во Нов Јужен Велс

P1 and P2 drivers are also prohibited from driving a vehicle with a power-to-weight ratio of or greater than 130 kilowatts per tonne as of 1 August 2014, replacing the previous law of being prohibited from driving vehicles with 8 or more cylinders and being turbocharged or supercharged (diesel vehicles exempt)

Мораш да го носиш ова P знакчето убаво и прегледно поставено.

Јужна Австралија

Drivers who obtain a P1 provisional licence on or after 4 September 2010 must not drive a high-powered vehicle if they are under the age of 25. High powered includes vehicles with engines of eight or more cylinders, vehicles with turbocharged or supercharged engines (excluding diesel powered vehicles), vehicles that have been modified to increase engine performance, and nominated high-performance vehicles. High-powered vehicle restrictions do not apply to drivers over 25 years of age.

Пратете го ова, можеш да возеше да речеме V6 ili I6, ама не смееш 1.2TSI/1.4TSI ;D

Ова со 130KW/ton штотуку го воведоа и во Викторија. Иначе имаше листи на возила кои не смееше да ги возиш ако си P :D

Пример 911, Golf R32, M3, Alfa Romeo GTA итн итн :D

За среќа немав проблем со возачката и можев да возам што сакам :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #365 на: 15 Мај 2016, 03:08:01 am »
На автопат за почетници мислам дека е 80 сега.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #366 на: 15 Мај 2016, 09:32:05 am »
Јас лично не се сложувам со ограничување за почетници на 80 на автопат. Ниту пак за забрането возење после 22 часот.  Ограничувањето на снагата на 101кс донегде има смисла, но не можеме да ги бираме возилата, едно е во фамилијата, ако е над 101 што да прави почетникот?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #367 на: 15 Мај 2016, 09:39:01 am »
Да си го шитне и да си купи со 75кс.  Секако и јас не се согласувам со ограничување од 80 на автопат. 100 треба да биде минимумот за влечкање по автопат. Се` друго со 4 жмигавци и у жута лента.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #368 на: 15 Мај 2016, 21:02:58 pm »
Јас лично не се сложувам со ограничување за почетници на 80 на автопат. Ниту пак за забрането возење после 22 часот.  Ограничувањето на снагата на 101кс донегде има смисла, но не можеме да ги бираме возилата, едно е во фамилијата, ако е над 101 што да прави почетникот?

да си купи друга (втора) кола.. ако нема пари за тој хир, ке ја продаде првата, па пак ке си купи прва, која му е според законот пропишана дека смее да ја вози...

или нека не вози...

а за ограничувањето.. и јас сум против 80... 100 е ок... како што паметов ме служи, шлеперите и сите тешки товарни возила (вклучително и автобусите) се лимитирани на 90. па барем толку да биде лимитот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #369 на: 15 Мај 2016, 22:13:34 pm »
Пошто сите почетници го почитуваат тој закон. :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #370 на: 15 Мај 2016, 22:51:24 pm »

скоро никој не го ни почитува, ама ете ти тука на форумов има членови што се возач почетник, кои одвреме навреме ке пишат дека лапнале казна некоја заради не исполнување на тие закони.. возеле после 22, појак мотор имале, на автопат возел 120, ама сепак му пишале пошто до 100 е законот... за воља на вистината, повеќето прошле без казна.. и сопругата моја пројде без казна, кога ја фатија, како возач почетник.. ама она е женско јбг... тие полесно проаѓаат, само ради оние 2 праски што им висат од напред и што имаат дупка меѓу нозете, наместо висулците што ние ги имаме...

;D ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #371 на: 16 Мај 2016, 02:46:05 am »

скоро никој не го ни почитува, ама ете ти тука на форумов има членови што се возач почетник, кои одвреме навреме ке пишат дека лапнале казна некоја заради не исполнување на тие закони.. возеле после 22, појак мотор имале, на автопат возел 120, ама сепак му пишале пошто до 100 е законот... за воља на вистината, повеќето прошле без казна.. и сопругата моја пројде без казна, кога ја фатија, како возач почетник.. ама она е женско јбг... тие полесно проаѓаат, само ради оние 2 праски што им висат од напред и што имаат дупка меѓу нозете, наместо висулците што ние ги имаме...

;D ;D ;D

ААА така онак, за воа си потполно во право ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #372 на: 06 Август 2016, 20:21:59 pm »
Денес по весниците читам информација:

Цитат
Од почетокот на годината, заклучно со месец јули во Република Македонија, во сообраќајни несреќи животот го загубиле 85 лица што е зголемување за 10% во однос на истиот период минатата година. Како главна причина за кобната статистика се наведува неприлагодената брзина, невниманието и непочитувањето на сообраќајната сигнализација. (Крај)

Ова како потврда за полезонста на мерката „намалување на брзината од 60 на 50 во градови и населени места“.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #373 на: 06 Август 2016, 22:36:19 pm »
Не е брзината главен проблем. Тоа е само последица на главниот проблем, курчењето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #374 на: 06 Август 2016, 22:41:46 pm »
Pa fala bogu...