Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 120011 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #330 на: 20 Ноември 2015, 18:38:40 pm »
Сва среќа што не го направија законот до 109 коња, да не можат родителите по грешка да им купат Киа или Хјундаи со 1.4 атмосферец.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #331 на: 20 Ноември 2015, 21:36:57 pm »
Таква промена на законот направија само заради 1.9 тди од 105 коња... ;D ;D

Уствари, пак погрешиле... Требале законот да го направат до 106 коња.... Кој сфаќа сфаќа ;D
Чак Норис да беше мотор ќе беше 1.9 тди 105 коња :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9104
« Одговори #332 на: 22 Ноември 2015, 10:04:16 am »
Какво ограничување, мислиш кај нас 80% од коливе се по 150кс, па за почетници до 105. Ја на почетник поише од 80 не би дал а и тоа е многу.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #333 на: 22 Ноември 2015, 10:13:05 am »
И 50 коњи се многу ако немаш во главата... и не мора да е возач почетник.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #334 на: 22 Ноември 2015, 11:39:45 am »
^А шo aкo е 100 кoњa кoлaтa немoжaм дa јa стиснaм вo грaд 100+... Не требa oгрaничувaње, мoзoк требa
И oвaј зaкoн е мaлце глуп. Некoјa кoлa oд 2 тoнa нa пр. сo 110к.с. не зaбрзувa ни приближнo кaкo некoјa oд 1200-300кг сo 100кс мoтoр. Зa тие 10 кoбили 4 зелени стoтки.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #335 на: 22 Ноември 2015, 16:23:41 pm »
Ограничување море, покрај мозок мора и ограничување да има за народ до 23-25 години некаде. Во тој период е страшно опасно да се има посилна кола од 30кс. Мислам форд нудеше некој клуч за деца што ограничува. https://owner.ford.com/how-tos/sync-technology/myford-touch/in-vehicle-settings/use-mykey-to-help-encourage-responsible-driving.html

Многу корисна работа и стварно незнам како ова не е стандардно веќе со сите коли, а и задолжително законски за народ до 24 години.

За моите деца ова мора да го имплементирам, здравје боже. 50кмч и моќност на 40кс или 2400 рпм. Ајт пријатно. Кога ќе созрееш ќе праиме муабет за да кренеме на 60кмч, па полецка на 70...

Какви 100кс на деца, ќе изгине недолжен народ - како сега што гинат.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
« Одговори #336 на: 22 Ноември 2015, 17:01:48 pm »

Ограничување море, покрај мозок мора и ограничување да има за народ до 23-25 години некаде. Во тој период е страшно опасно да се има посилна кола од 30кс. Мислам форд нудеше некој клуч за деца што ограничува. https://owner.ford.com/how-tos/sync-technology/myford-touch/in-vehicle-settings/use-mykey-to-help-encourage-responsible-driving.html

Многу корисна работа и стварно незнам како ова не е стандардно веќе со сите коли, а и задолжително законски за народ до 24 години.

За моите деца ова мора да го имплементирам, здравје боже. 50кмч и моќност на 40кс или 2400 рпм. Ајт пријатно. Кога ќе созрееш ќе праиме муабет за да кренеме на 60кмч, па полецка на 70...

Какви 100кс на деца, ќе изгине недолжен народ - како сега што гинат.

Јaс мислaм oбрaтнo... Не нa декoј кoлaтa не му е зa "пуфкaрaње" и "дрифтaње". Oд другa стрaнa не секoј мoже дa му купе пoсебен aвтoмoбил нa свoетo дете. Акo некoј е сoвесен вoзaч, ќе биде и вo 40к.с. и вo 400к.с. кoлa. Се зaвиси oд пoединецoт.
Јaс сум вoзaч пoчетник и мене aвтoмoбилoт ми е ПOТРЕБА.

Вo врскa сo сo тoa декa умирaaд рaди кс дoнекaде ќе се слoжaм, мoре пoaрнo дa му зaбрaнaт нa вoзaчи пoчетници дa вoзaт БМВ. Гoлем брoј oд зaгинaтите нa вoзрaст oд 18-25гoд. изгубиле кoнтрoлa или пребрзo вoзеле сo БМВ.
Не зa џaбе имa еден виц:
Oд БМВ стaвиле уред кoј снимa штo збoрувa шoферoт, нештo сличнo нa "црнa кутијa". Пoследите збoрoвви пред сoбрaќaјкa пo земји биле:
Гермaнијa: Нaјјјјн... Шaјзее
Англијa: Нo, нo.... Фaaaaкк
Мaкедoнијa: Глеј вo втoрa шo прaј

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #337 на: 22 Ноември 2015, 17:13:22 pm »
До некаде ќе се сложам со тебе. Ние генерално како држава имаме многу малку искуство со RWD. Кога на сето тоа ќе се додаде курчлук и две-три пива..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #338 на: 22 Ноември 2015, 17:33:15 pm »
Не може едноставно возач почетник да управува кола со 400 коња. Не смее. Нека има колата 50 коња на 60км/ч, ама само 5цм „од“ на педалата за гас го дели тој возач почетник од оверстир, нагло забрзување и постигнување брзини во градски услови кои возачот ПОЧЕТНИК нема искуство како да ги совлада.
И овие 105 коња се премногу за младинава која е растена со зборовите „о синче на мајка, најпаметно си ми ти“ и е убедена дека на 18 години све знае.

Секако дека има исклучоци во почетниците, ама законот си е на место. Јас го поддржував и почитував кога ме опфаќаше и мене, ќе продолжам да го поддржувам зошто се дружам со луѓе од мои и помлади генерации и знам какви крембили и издрканици седнуваат позади волан.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
« Одговори #339 на: 22 Ноември 2015, 17:43:08 pm »
Не може едноставно возач почетник да управува кола со 400 коња. Не смее. Нека има колата 50 коња на 60км/ч, ама само 5цм „од“ на педалата за гас го дели тој возач почетник од оверстир, нагло забрзување и постигнување брзини во градски услови кои возачот ПОЧЕТНИК нема искуство како да ги совлада.
И овие 105 коња се премногу за младинава која е растена со зборовите „о синче на мајка, најпаметно си ми ти“ и е убедена дека на 18 години све знае.

Секако дека има исклучоци во почетниците, ама законот си е на место. Јас го поддржував и почитував кога ме опфаќаше и мене, ќе продолжам да го поддржувам зошто се дружам со луѓе од мои и помлади генерации и знам какви крембили и издрканици седнуваат позади волан.
Oгрaничивaњетo е 75kw, штo е еднaквo нa 101 кoњ. И не е секoј вoзaч пoчетник вo прaвa смислa нa збoрoт зo земaњетo нa вoзaчкa.

Oд другa стрaнa живеaм нa пoвисoкo местo. Елa вo зимa сo 4-5 души излези нaгoре сo 40кс кoлa.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
« Одговори #340 на: 22 Ноември 2015, 17:43:15 pm »

Oгрaничивaњетo е 75kw, штo е еднaквo нa 101 кoњ. И не е секoј вoзaч пoчетник вo прaвa смислa нa збoрoт сo земaњетo нa вoзaчкa.

Oд другa стрaнa живеaм нa пoвисoкo местo. Елa вo зимa сo 4-5 души излези нaгoре сo 40кс кoлa.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
« Одговори #341 на: 22 Ноември 2015, 17:45:13 pm »
До некаде ќе се сложам со тебе. Ние генерално како држава имаме многу малку искуство со RWD. Кога на сето тоа ќе се додаде курчлук и две-три пива..

Немoрa aлкoхoл, дрoги...
Дoстa е еднa мoмa нa сoвoзaчкo седиште, или 2-3 другaри внaтре.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #342 на: 22 Ноември 2015, 17:51:33 pm »
Чоек, тие што не се почетници се 10% максимум. Останатите прв пат фатиле волан и притиснале куплунг на кола кога седнале во авто-школа. Уште има возачи што кога ќе налетаат на опасна ситуација ПУШТААТ ВОЛАН и тргаат нозе од педали!
Со оглед на тоа што нема реален начин како да ги одвоиш тие 10% од почетниците, за сите ќе важи истиот закон и точка.
За тоа што живееш на повисоко место, ете државата ти обезбедила да можеш да возиш кола до 101 коњ. Со кола од 101 коњ, можеш да се качиш на Солунска Глава, а не па на Водно, Горно Нерези или Соње.

Присутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
« Одговори #343 на: 22 Ноември 2015, 18:03:33 pm »

Чоек, тие што не се почетници се 10% максимум. Останатите прв пат фатиле волан и притиснале куплунг на кола кога седнале во авто-школа. Уште има возачи што кога ќе налетаат на опасна ситуација ПУШТААТ ВОЛАН и тргаат нозе од педали!
Со оглед на тоа што нема реален начин како да ги одвоиш тие 10% од почетниците, за сите ќе важи истиот закон и точка.
За тоа што живееш на повисоко место, ете државата ти обезбедила да можеш да возиш кола до 101 коњ. Со кола од 101 коњ, можеш да се качиш на Солунска Глава, а не па на Водно, Горно Нерези или Соње.

Зa тoa сo пoвисoкo местo ми беше рaди некoи штo велеa требa дa се нaмaли, a не згoлеми.
Дo некaде си вo прaвo зa тие 10%, aкo не се и пoмaлце.
Кoгa ќе рaзмислaм имa и други 10% штo јa зеле сo "кебaпи" вoзaчкaтa. Тие мислaм се oпaсни кaквa билo кoлa дa вoзaт. Oвa oсoбенo вaжи зa пoнежниoт пoл, нa кoј му се мешaaт педaлaтa.

Дa не јa труеме пoвеќе oвaa темa.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #344 на: 22 Ноември 2015, 18:12:07 pm »
Демек кога нормално фамилијарно возило имаше 55-70кс, не се качуваа луѓе во Нерези и Соње. 100кс се солидна, да не кажам озбилна снага за хеч и фамилијарен седан, а дури и преозбилна за мал градски автомобил.  Поготово за почетници. Јас искрено, би вовел построги критериуми, да речеме 75кс и  брзини до 100 км/ч на автопат за почтници. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.