Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 120006 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #345 на: 22 Ноември 2015, 18:18:55 pm »
Напредна обука за возење треба каде што ќе се учи брзо возење и маневрирање во разно разни услови. Скроз друга категорија на возачка да е тоа :D
Но за истата да важат пониски огранучувања на брзина во град и на автопат.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #346 на: 22 Ноември 2015, 18:50:15 pm »
Напредна обука за возење треба каде што ќе се учи брзо возење и маневрирање во разно разни услови. Скроз друга категорија на возачка да е тоа :D

Ова многу одамна ми паднало на памет. Да си има некој додаток во постоечкава дозвола кај што ќе се впише резултатот од тој тест/обука и да можеш да си возиш лабаво, пошто знациве одамна немаат смисла.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #347 на: 22 Ноември 2015, 19:47:23 pm »
Ене ја каде е Србија, со својата НАВАК академија.

http://www.navak.rs/

Јас одамна сакам да одам и да полагам за професионалниот курс, кај што учат контролирање на возилото во emergency ситуации.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #348 на: 22 Ноември 2015, 20:26:26 pm »
Демек кога нормално фамилијарно возило имаше 55-70кс, не се качуваа луѓе во Нерези и Соње. 100кс се солидна, да не кажам озбилна снага за хеч и фамилијарен седан, а дури и преозбилна за мал градски автомобил.  Поготово за почетници. Јас искрено, би вовел построги критериуми, да речеме 75кс и  брзини до 100 км/ч на автопат за почтници. 

75кс

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #349 на: 22 Ноември 2015, 20:30:13 pm »
Без залет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9104
« Одговори #350 на: 22 Ноември 2015, 20:38:07 pm »
Така де, на времето со оада самара со уште 3ца во кола се качувавме до крстот кога уште немаше пат асфалтен сега неможе.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #351 на: 23 Ноември 2015, 02:54:54 am »
И со кецот мој ќе го искачам брдово, да имав само 4х4 погон и офроуд гуми... ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #352 на: 23 Ноември 2015, 03:29:39 am »
Еј, другари, кога сме веќе во темата - надвор од тема, ама мене ми одговара.
Да речеме земам Гољф 4 "стандарт" 1.9 тди 90 коња и го возам редовно по угорница (5-6 пати дневно, не многу долго ама сепак стрмно)
дали машината ќе се изабе лесно или ќе трае добро време?

Фала многу :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6541
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #353 на: 23 Ноември 2015, 07:48:03 am »
...Јас искрено, би вовел построги критериуми, да речеме 75кс и  брзини до 100 км/ч на автопат за почтници.  
100 км/ч е за почетници на автопат, и казна од 400€ за возење 101км/ч. Јас задоволен од законот, незадоволен од примената.  :D

Немаме тема за закони и прописи каде може да се дискутира за овие работи?

edit: моја претпоставка 75KW за некоја година дури ќе биди зголемена граница, пошто моментално возач почетник не можи да вози нов Меган, Астра или слично возило од средна класа(големина), бидејќи не нудат повеќе мотори со помала моќност од 75KW за истите (добро има само еден ама да не запинаме сега...).
« Последно менување: 23 Ноември 2015, 08:01:34 am Power to the people »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #354 на: 17 Февруари 2016, 14:19:23 pm »
Do We Really Need Highway Speed Limits
http://www.mysupercars.net/do-we-really-need-highway-speed-limits/

Убаво напишале луѓето.
Што ако се тргне ограничувањето, сите 200 ли ќе треба да возиме!? Не. Нема да треба да возите 200. Чиста логика. Или истражување како сакате.
Цитат
Now you’ve probably wondered, how fast would we drive on highways if there were no speed limits? Germany provides a clue, as the average speed of vehicles on the Autobahn, the famous German federal highway system, is about 80 mph. That’s a lazy Sunday morning drive through Denver, but it brings up a good point about driving habits. We typically go with the flow of traffic, so when speed is unrestricted, but traffic is moving reasonably quick, most drivers will join in and travel at a sensible speed.

Треба мозок и казни за да се наполни главата со мозок. Но, не казни за брзина - туку за клошарско однесување:
Цитат
according to the Federal Highway Research Institute, Germany’s highway fatality rate is lower than Belgium, Czech Republic, Switzerland, and several other EU countries with restricted speed highways. This can be attributed to a design focused on flow management rather than speed restriction. Germans also do much better than Americans at keeping right when not overtaking or driving slower than other motorists.

Статистиката покажува дека на реален пат со реален сообраќај:
Цитат
Montana was once again without a daytime speed limit. While insurance companies warned of skyrocketing deaths, the accident and fatality rates on Montana’s highways actually decreased, according to the Missoulian. Yes, those numbers are backed up by facts. The unlimited speed proved safer than 55 mph, as deaths on Montana’s highway system hit an all-time low. HighwaySafety.com calls it the Montana Paradox. “The desired safety effect from posting speed limits was achieved by removing them.”

И се враќаме на потписот:
Цитат
So, if highway speed limits aren’t there to keep us safe, why do they exist? The Negative Nancy in me wants to say it is all about money.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #355 на: 18 Февруари 2016, 07:11:10 am »
абсофакинглутли.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #356 на: 14 Мај 2016, 08:57:46 am »
Дечки ми стигна покана за одземање на возачката дозвола. Забраната ми е за “Б“ категорија.

Ме интересира дали би можел да возам “М“ категорија, скутер до 50цц ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #357 на: 14 Мај 2016, 09:10:49 am »
Ако имаш посебна дозвола за скутер (порано позната како возачка потврда) и ти стои впишана во возачката, тогаш ќе можеш. Иначе, не.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #358 на: 14 Мај 2016, 21:16:31 pm »
Разбрав дека може по месец да ја предадам возачката, дали би можело во меѓувреме да ми се впише “М“ категорија пред да ја предадам ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #359 на: 14 Мај 2016, 21:20:48 pm »
Што не би могло...