Автор Тема: Перални низ Скопје?  (Прочитано 994378 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг: Перални низ Скопје?
« Одговори #2025 на: 16 Август 2014, 14:26:29 pm »
Грубо за која општина се работи? Карпошијата или не?

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
Одг:
« Одговори #2026 на: 16 Август 2014, 14:46:26 pm »
Моментално се разгледуваат повеќе локации претежно во општина Карпош ама сеуште сме далеку од договор.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #2027 на: 16 Август 2014, 20:52:07 pm »
200-250макс денари, ама да е асално перење. Консултирај се и со Едон (доколку не си го направил тоа досега), него добро му идеше- со не толку добра локација да речеме :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #2028 на: 16 Август 2014, 21:03:07 pm »
Повеќето од одговоривите се очекувани,бидејќи и моите критериуми за добро испрано возило се тие.

Сега за сега е само идеја која би сакал да се реализира,во која сум инволвиран јас и уште еден член од форумов.

Нашата замисла е да смениме нешто во начинот перење возила во Скопје,која се надевам дека ќе ја реализираме иако знам дека ќе биде многу тешко.
Еден од клучните проблеми е да се обезбеди добар персонал ама се надеваме дека ќе најдеме.
Во склоп на пералната би имало и уште еден објект кој секако би се користел за храна и пијалоции би сакале исто добро да фунционира независно од пералната.
Во иднина би сакале да има уште некоја дејност поврзана со автомобилите во склоп на истиот објект.

Да се надеваме дека во блиска иднина ќе имаме една од подобрите перални во нашиов град,во која клабериве ќе бидат сигурни дека ќе имаат добро испрано возило  ;)

Слободно пукајте со уште предлози  :D

За добра плата има добар персонал.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #2029 на: 16 Август 2014, 21:28:52 pm »
edon iako bese zabutan super mu idese bidejki dobar glas daleku se slusa..
vas vi treba  prvo golem prostor da opsluzite najmalce 2 do 3 vozila baska sto vi treba mesto da perete patosnici da gi susite i + objekt za ishrana ili pijaloci  neznam kako i da ste go zamislile..Kako sto kazaa  biten vi e personalot za dobra plata site dobro kje perat i baska  moze kje im kapne i baksis ako se zadovolni od uslugata..
za pocetok mozete da trgnete so 100 denari samo damu ja ispricas so voda znam ima lugje i samo toa baraat
150 denari perenje so penja ali samo od nadvor
200 denari komplet nadvor vnatre
250.. i nagore ako nekoj saka dopolnitelni uslugi za vozilo..
karpos nevi e losa lokacija samo neznam kadde bi nasle tolkav prostor edino nekoja peralna da zemete pod zakup i gledajte barem da e na acik na glavna ulica..
reklamata kje mora da opnete da bodete oci baska za dobra usluga i nie forumdziite bi sirele dobar glas..
moj predlog e perenje od dolna strana na vozilo znaci bi vi trebala ili digalka ili nesto kako rampa da go potkrenes voziloto dosta lugje  toa go baraat i isto taka perenje motor  mislam motor za kola taka da i toa moze da go ubacite vo programata..normalno so nekoj ceni sto vas bi vi odgovarale

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #2030 на: 16 Август 2014, 21:34:45 pm »
2/300 квадрати ако има 3 бокса се доволно да се опслужат околу 15 коли наеднаш. Али 3 да се перат 2 да се сушат од надвор. Инаку треба уште малце простор.

Отсутен Perfect Car Care

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 186
    • PerfectCarCareTetovo
« Одговори #2031 на: 16 Август 2014, 22:06:16 pm »
Повеќето од одговоривите се очекувани,бидејќи и моите критериуми за добро испрано возило се тие.

Сега за сега е само идеја која би сакал да се реализира,во која сум инволвиран јас и уште еден член од форумов.

Нашата замисла е да смениме нешто во начинот перење возила во Скопје,која се надевам дека ќе ја реализираме иако знам дека ќе биде многу тешко.
Еден од клучните проблеми е да се обезбеди добар персонал ама се надеваме дека ќе најдеме.
Во склоп на пералната би имало и уште еден објект кој секако би се користел за храна и пијалоции би сакале исто добро да фунционира независно од пералната.
Во иднина би сакале да има уште некоја дејност поврзана со автомобилите во склоп на истиот објект.

Да се надеваме дека во блиска иднина ќе имаме една од подобрите перални во нашиов град,во која клабериве ќе бидат сигурни дека ќе имаат добро испрано возило  ;)

Слободно пукајте со уште предлози  :D

Pozdrav od Tetovo temata stana mnogu interesna, ke se povrzam so gorniot post, tesko e da se zamisli da se realizira vakvo nesto a ostaj da stane realnost.

Prvo bara mnogu investiranje, minimum treba da se ima mesto za 5 koli da se perat odednas no ako ideme na toa deka ke se perat mnogu dobro slobodno moze da se ide i do deset mesta, sekoe mesto da gi ima potrebnite proizvodi masini, vleguvas vo primer vo 3-ka izlagas so komplet isperena od 3-ka pa i ako on sto vleguva vo 3-ka bara nesto povise od samo perenje.

Jas vo tetovo rabotam so hemisko cistenje i normalno perenje, koristam MAFRA so koi sum mnogu zadovolen i na primer i normalno perenje koga ke imam so 150 den sto momentalno e epten malku posto sekoj koj ke ide do kolata posle perenje saka da gi izvadi kondurite, normalno znam deka e epten mnogu toa sto go pravam no ima 3 meseci sto sum pocnal so rabota nemam mnogu mustreri imam vreme i za takvo perenje na kola mi ide 1cas, znam matematikata e nigde no momentalno experimentiram, gledam do kade moze da se ide so kakva cena.

Sto znaci dobro perenje na kola po mene:

Prvo so wap ako e mnogu isprlana, idemo so felnite i podkrilata koi po mene mora da se cetkat, vo ovoj del moze na musterijata da mu se ponudi da mu se iscistat felnite od iron particles(crnite tocki) za koja Sonax Full Effect e najdobar proizvod za ta namena se koristi po cel svet (ova ne znaci deka site proizvodi od sonax se najdobri, ima nekoi sto sum gi probal i ne vredat nisto.

Potoa za nadvoresno perenje momentalno rabotam so MAFRA JEDDY 2 za koja nemam comment kolku dobar proizvod e (kako i site MAFRA proizvodi)

citav negde vo nekoj post deka sungjer da ne se upotrbuva, no kako sungjerot nisto nemoze da pere, i za toa po mene treba dodatno 200denari da se plati , nema potreba sekoe perenje da se upotrebi, a naj bitno kako da se upotrebi, ako nema kall vo kolata sungjerot nema da grebi, zato prvo foam wash i posle hand wash moze i microfiber sungjer ako ne normalen sungjer.

ako kolata se pere racno so sungjer posle foam wash nemame problemi i koga ke go susime posto nema da ostanuva nisto vo kolata  za da grebi, no ako e perena samo so foam wash togas toa sto ne bilo perena so foam wash ke se iscisti so krpa a so toa doagjame i kaj grebanjeto komplicirano malku navistina e tesko da se pere kolata kako sto treba, pa neka bide i 500den sekako ke pereme koli nad 20 000 euro koji sto navistina imamt problem kaj da gi perat kolive, jas ova dobro perenje sto go pravim kaj mene sepak nemam standard da peram kola nad 20 000evra a kamo li kakov standard imat drugite sto gi perat, nema logika da koristis ednakfi krpi za kola sto kosta 2000 evra i ne e isperena 1 godina i kola sto vredi nad 20 000.

idemo vnatre, znam deka site imat problem so dobro perenje na staklaata, po mene poentata ne e do proizvodot tuku e vo krpata, za da se iperat dobro staklata vi e potrebna cista krpa, ama navistina cista i suva, pa togas i so voda ke gi isperete dobro staklata, ako se mnogu isprlani MAFRA SPLIT, da ne zborime sto SPLIT ima moznost da pravi vo exsluzivnite dashboardi (navigacija kopcinja, menjac)

dolnite delovi kaj sto se povise isprlani, nekoj interior cleaner kako na primer pulimax sto isto mnogu suma zadovolen.

Da se pomine dobro vreme so usisuvanje sekade da se iscisti temelno toa e poentata na dobro iscisten enterijer, mozda zatoa sakat kondurite da gi izvadat posto im gi peram kolive.

Wax od tie po 50denari ne znam kakvi se po mene nema potreba ako nekoj saka da mu se stae wax na kolata toa e druga rabota, druga cena drugo nesto,

Miris ne upotrebuvam so dobro perenje dobro ke mirisa, za toa odlucuva sekoj sam kakov miris saka vo negovata kola, pa nekoj i e alergicen od sekakvi mirisi.

Problem e da se najdat i dobri rabotnici ne se site isti, nemozat site da go prat ova sto go pravim jas, jas rabotam so zadovolstvo, go peram kolata na nekoj sto prvpat doaga kaj mene i mozda nema da doaga vise kako da bide mojata kola, prvoto prasanje sto treba da go prasate rabotnikot e dali mozete ova rabota da go pravite so zadovolstvo a ne samo da zimate edna plata a pametot u drugo mesto, tie sto ke se dokazat i ke rabotat so zadovolstvo ke se platat i povise od tie sto imat zavrseno fakulteti:)

Za site ima resenie, no nema resenie za 20 000, 30 000 Evra.

Fala za site sto podelivte vreme da go citate ovoj post.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2032 на: 16 Август 2014, 22:33:56 pm »
Фала што си се потрудил да објасниш, со задоволство се читаат такви корисни работи.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #2033 на: 16 Август 2014, 23:00:17 pm »
Еве еден мој постар пост во темата за перење возила.Арно ама ова го правам во домашни услови само за моето возило.Истото би го правел за сите останати возила кога би можел да постигнам,што е невозможно.За ова да биде возможно ми требаат уште неколку луѓе што барем пола од ова би се труделе(и ова е речиси невозможно)
И најбитно колку реално би чинело сето ова и колку се луѓето што би сакале да го платат сето ова(многу малку,се разбира)

Значи доаѓаме до заклучок дека побарувачката и финансиската моќ го диктираат пазарот и мора да се прилагодиме на тоа.Битно е да се понуди најдоброто за парите за да се биде конкурентен.
Како и во секоја работа кај нас така и во конкретнава е многу тешко да се избориш и да опстанеш ама сепак мислам дека вреди да се проба!

Еве ја мојата колекција за перење годинава.Оваа сезона се рашив за производите на мафра и воопшто не згрешив.Тоа што го нудат земајќи ги во предвид и цените е одлично

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На сликава фалат уште 2 кофи,микрофибер ракавица,сунѓер за бандажи и други прљави делови,и уште неколку микрофибер крпи за различна намена.

Друго од опрема,народски кажано вапче,го земав пред 3 год и сум презадоволен.

Од неодамна земав и пеноматче,бидејки не најдов за макитата земав од кершер вакво:

Во комбинација со Mafra Wash Self брка работа,ама не сум презадоволен од пената која ја прави,во иднина ќе барам подобар пеномат како не би користел воопшто сунѓер за предперење.

Постапката  отприлика иде вака:

1.Перење само со вапот и вода
2.Нанесување Wash Self со пеноматчето
3.Плакнење на шампонот
4.Дополнително чистење на бандажите со сунгер и средство за бандажи по потреба
5.Нанесување Polish Express на целото возило со микрофибер ракавица и плакнење на истиот.
6.Бришење и собирање на водата со голема микрофибер или еленска
7.На секое второ перење пребришувам прво со Fast Cleaner па после ја поминувам со Last Touch
8.Бришење прозори со Split или Fast Cleaner
9.Бришење гуми и бандажи со  Fast Cleaner
10.Нанесување Fast & Black или Black 3Plus на гумите

Отприлика вака изгледа мојата постапка за перење,сигурно заборавам нешто ама горе доле тоа.Сите горе наверени производи се од програмата на Mafra.
Можеби сето ова делува претерано и избегано(барем така ми викаат тие што ме гледаат кога го правам ова ;D) ама јас си го правам ќеифот отприлика 3 часа еден ден во неделата,и кога ќе завршам сум многу среќен и задоволен од резултатот :)

Овде не ја опишав постапката за внатрешно чистење ама тоа ќе го остаам за друг пат ;)

Епа ај вака :)

Потребен алат за постапката: Правосмукалка,1 четка со помеки влакна,1 четка со покрути влакна,неколку микро фибер крпи.

1.Усисување под,седишта,гепек
2.Усисување патосници(теписонски)Прскам Pulimax,ги оставам малку па ги поминувам со влажна четка со покрути влакна и ги оставам да се исушат.
3.Прскам Pulimax на подот по потреба,на делови каде што е по прљаво(обично возачкиот дел)претежно околу педалите,поминувам со четката каде што е можно и после пребришувам со микрофибер крпа да ја соберам влагата
4.Бришење на пастиките со влажна мф крпа(обично во долниот дел)што се повеќе изложени на нечистотии.
5.Бришење на сите пластики(тапацири,централна конзола итн.) со друга мф крпа и Diamant Plast Four
6.Бришење на воланот и другите кожни делови(во мојов случај на седиштата и тапацирите на вратите) со мф и Leather Care 3in1 Pelle
7.Нанесувам Trattamento 3 in 1 Tessuti  или Pulimax на текстилните делови на седиштата,ги поминувам со меката четка и на крај со мф крпа.
8.Бришам стакла со Split и мф крпа
9.Прскам Autoflor (Vanilla & Fruits) на подот,враќам патосници и крај на приказната :D

Оваа постапка ми трае отприлика 2 часа и ја практикувам отприлика еднаш во месецот,а еднаш во неделата слично на ова само во скратена форма :)

Отсутен zokiyugo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
  • yugo
« Одговори #2034 на: 16 Август 2014, 23:08:15 pm »
Simo - Carrier166 си требал да застанеш да кажеш дека не е испрана добро друг пат да знаеш дека слободно може да се пожалиш и пред да се пере возилото ке напоменеш сакам подобро да ми ја исперете колата  па ако не испрано возилото како што треба постои рекламација поздрав  

Отсутен zokiyugo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
  • yugo
« Одговори #2035 на: 16 Август 2014, 23:18:53 pm »
VLATCE-PUNTO антената се вади ради ваша безбедност зашто може да се скрши  и подобро се суши возилото кога е извадена  антената има правилник пред да влезеш  во машина што треба да направиш а со куфер одозгора неможе да се пере возило на четки  поздрав секое добро

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #2036 на: 16 Август 2014, 23:52:40 pm »
VLATCE-PUNTO антената се вади ради ваша безбедност зашто може да се скрши  и подобро се суши возилото кога е извадена  антената има правилник пред да влезеш  во машина што треба да направиш а со куфер одозгора неможе да се пере возило на четки  поздрав секое добро
ne ne neme razbra jas nedavam kritika sto se vadi antena nego  prasaa dali moze dase otide tamo so delfin kufer na krov pa zatoa i jas komentirav deka antena vadat a ne pa delfin gore na krov

Отсутен Perfect Car Care

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 186
    • PerfectCarCareTetovo
« Одговори #2037 на: 16 Август 2014, 23:57:52 pm »
Еве еден мој постар пост во темата за перење возила.Арно ама ова го правам во домашни услови само за моето возило.Истото би го правел за сите останати возила кога би можел да постигнам,што е невозможно.За ова да биде возможно ми требаат уште неколку луѓе што барем пола од ова би се труделе(и ова е речиси невозможно)
И најбитно колку реално би чинело сето ова и колку се луѓето што би сакале да го платат сето ова(многу малку,се разбира)

Значи доаѓаме до заклучок дека побарувачката и финансиската моќ го диктираат пазарот и мора да се прилагодиме на тоа.Битно е да се понуди најдоброто за парите за да се биде конкурентен.
Како и во секоја работа кај нас така и во конкретнава е многу тешко да се избориш и да опстанеш ама сепак мислам дека вреди да се проба!

Еве ја мојата колекција за перење годинава.Оваа сезона се рашив за производите на мафра и воопшто не згрешив.Тоа што го нудат земајќи ги во предвид и цените е одлично

На сликава фалат уште 2 кофи,микрофибер ракавица,сунѓер за бандажи и други прљави делови,и уште неколку микрофибер крпи за различна намена.

Друго од опрема,народски кажано вапче,го земав пред 3 год и сум презадоволен.

Од неодамна земав и пеноматче,бидејки не најдов за макитата земав од кершер вакво:

Во комбинација со Mafra Wash Self брка работа,ама не сум презадоволен од пената која ја прави,во иднина ќе барам подобар пеномат како не би користел воопшто сунѓер за предперење.

Постапката  отприлика иде вака:

1.Перење само со вапот и вода
2.Нанесување Wash Self со пеноматчето
3.Плакнење на шампонот
4.Дополнително чистење на бандажите со сунгер и средство за бандажи по потреба
5.Нанесување Polish Express на целото возило со микрофибер ракавица и плакнење на истиот.
6.Бришење и собирање на водата со голема микрофибер или еленска
7.На секое второ перење пребришувам прво со Fast Cleaner па после ја поминувам со Last Touch
8.Бришење прозори со Split или Fast Cleaner
9.Бришење гуми и бандажи со  Fast Cleaner
10.Нанесување Fast & Black или Black 3Plus на гумите

Отприлика вака изгледа мојата постапка за перење,сигурно заборавам нешто ама горе доле тоа.Сите горе наверени производи се од програмата на Mafra.
Можеби сето ова делува претерано и избегано(барем така ми викаат тие што ме гледаат кога го правам ова ;D) ама јас си го правам ќеифот отприлика 3 часа еден ден во неделата,и кога ќе завршам сум многу среќен и задоволен од резултатот :)

Овде не ја опишав постапката за внатрешно чистење ама тоа ќе го остаам за друг пат ;)

Епа ај вака :)

Потребен алат за постапката: Правосмукалка,1 четка со помеки влакна,1 четка со покрути влакна,неколку микро фибер крпи.

1.Усисување под,седишта,гепек
2.Усисување патосници(теписонски)Прскам Pulimax,ги оставам малку па ги поминувам со влажна четка со покрути влакна и ги оставам да се исушат.
3.Прскам Pulimax на подот по потреба,на делови каде што е по прљаво(обично возачкиот дел)претежно околу педалите,поминувам со четката каде што е можно и после пребришувам со микрофибер крпа да ја соберам влагата
4.Бришење на пастиките со влажна мф крпа(обично во долниот дел)што се повеќе изложени на нечистотии.
5.Бришење на сите пластики(тапацири,централна конзола итн.) со друга мф крпа и Diamant Plast Four
6.Бришење на воланот и другите кожни делови(во мојов случај на седиштата и тапацирите на вратите) со мф и Leather Care 3in1 Pelle
7.Нанесувам Trattamento 3 in 1 Tessuti  или Pulimax на текстилните делови на седиштата,ги поминувам со меката четка и на крај со мф крпа.
8.Бришам стакла со Split и мф крпа
9.Прскам Autoflor (Vanilla & Fruits) на подот,враќам патосници и крај на приказната :D

Оваа постапка ми трае отприлика 2 часа и ја практикувам отприлика еднаш во месецот,а еднаш во неделата слично на ова само во скратена форма :)

ova mozes samo na svoja kola da mu napraes, ili da dodes uste i toa vise e autodetailing (maintence wash) sto mesecno treba sekoj da mu go prae na svojata kola. a godisno sledi hemisko, dve godisno polir i taka natamu. Maintence wash kosta posto treba za malku vreme i ako e 2 casa da koristis mnogu proizvodi

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #2038 на: 24 Август 2014, 12:40:57 pm »
Почнале да забушаваат.

Се оправија :) Денес пак на четки, одлично испрана. Малку повеќе внимание обрнато со wap-чињата, и резултатите повторно се во прифатливи граници.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #2039 на: 25 Август 2014, 17:36:48 pm »
Изгледа ги искарале малку :-)