Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 156207 пати)

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1277
Одг: Фотоапарати
« Одговори #225 на: 28 Април 2014, 18:44:58 pm »
osven ako ne im e za seriozna profesionalna rabota svarno preterale, ako e nikonot

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #226 на: 28 Април 2014, 18:48:21 pm »
@Deni

Во единаеста минутеа фати машина и тотално ја расипа и ркламата и Leica-та :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #227 на: 28 Април 2014, 19:55:11 pm »
Пред некој месец пазарив EOS 600D, откако стариот, верен 350D испушти душа.

На страна што новиов апарат снима видео, квалитетот на фотографиите е... отприлика ист. Има некое мало подобрување на високи ISO сетинзи (нијанса помалку шум), но во суштина квалитетот на сликата е тој, во иста класа со 7 години постариот 350D.

Eкранчето што се „вади“ е кул, но не се фаќам себе си дека ја користам таа можност.

Единствена реална предност во однос на стариот е Auto ISO опцијата. Не морам рачно да го менувам во зависност од светлинските услови - само штракаш. Корисно.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1277
« Одговори #228 на: 28 Април 2014, 20:01:01 pm »
со здравје да се служиш! колку те фати иначе?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #229 на: 28 Април 2014, 20:13:43 pm »
Никонџија сум јас :) ама создравје да се користи одлично :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #230 на: 28 Април 2014, 20:16:43 pm »
@FilipV, Подобрувањето на квалитетот на сликите во однос на твојот 350d, може да го осетиш со Canon L леќи и со принтови поголеми од А4 формат. Се` дур ги гледаш сликите на екран, во резолуција 4 пати помала од сликаната, тешко дека ќе приметиш разлика во квалитетот (освен ако под „квалитет“ не подразбираш И поголема резолуција).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #231 на: 28 Април 2014, 23:31:52 pm »
osven ako ne im e za seriozna profesionalna rabota svarno preterale, ako e nikonot

Canon D4s.Inaku profesionalci na nivo na Evropa.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #232 на: 29 Април 2014, 00:20:08 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #233 на: 29 Април 2014, 08:52:13 am »
@FilipV, Подобрувањето на квалитетот на сликите во однос на твојот 350d, може да го осетиш со Canon L леќи и со принтови поголеми од А4 формат. Се` дур ги гледаш сликите на екран, во резолуција 4 пати помала од сликаната, тешко дека ќе приметиш разлика во квалитетот (освен ако под „квалитет“ не подразбираш И поголема резолуција).

Квалитетот го гледам во пиксел-за-пиксел „зголемување“ (1:1), значи без намалување на резолуцијата. Сигурно не го оценувам откако ќе ја намалам сликата.

И повторно: квалитетот е more-or-less тој. На blind test тешко дека ќе оценам која слика е од 350д а која од 600д, доколку се друго (вклучително и леќата) е исто.

Али она ауто-исо е закон. Една од оние опции за кои се прашуваш „како сум живеел до сега без ова“  :)

со здравје да се служиш! колку те фати иначе?

400 евра, половен но практично нов (со двоцифрен шатер каунт), од тип кој го добил на поклон а не му треба. Мирисаше на нов, а ремчето ја прв го монтирав на фотоапаратот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #234 на: 29 Април 2014, 08:55:26 am »
Веројатно многу точно :) Освен во специфични услови (намалено светло, каде е осетно во предност 600D). Како и да е, 600d има многу други опции, кои може да ти ја зголемат продуктивноста и квалитетот (на пример, мануелен фокус со зум од 5x на екран и сл. „трикчиња“) :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #235 на: 29 Април 2014, 09:00:09 am »
Има поголемо екранче со 10 пати поголема резолуција за да знаеш дали си ја усрал работата на лице место, а не кога ќе дојдеш дома. И користи нормални SD картички, а не CF.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #236 на: 29 Април 2014, 09:08:24 am »
Има поголемо екранче со 10 пати поголема резолуција за да знаеш дали си ја усрал работата на лице место, а не кога ќе дојдеш дома.

Абе тоа со хистограмот го гледам, али - да - дефинитивно е пофино гледањето во поголемо екранче.

И користи нормални SD картички, а не CF.

Еее, тоа да. Ѓаол ипол ме чинеа тие ебени CF картици со мал капацитет и дубиозен квалитет. Многу сум среќен што ќе ги заборавам.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #238 на: 20 Мај 2014, 12:00:52 pm »
Дали сеуште постои Olympus Shop во Скопјр? На местото кај што беше таму кај гимназијата ЈБТ сега има библиотека.
Ми треба батерија, за несреќа со Li-ion е мојот дигиталец, а таа е при крај.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #239 на: 20 Мај 2014, 12:05:04 pm »
Јави се во Микеи, би требало да знаат нешто, каде е преселена.