Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145183 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
Одг: Фотоапарати
« Одговори #195 на: 25 Јануари 2014, 20:43:32 pm »
Поедноставно ми се чини доколку апаратот го намести во AV режим, а не во M. Така нема потреба ништо да чепка по параметрите. Само затвараш бленда додека не ја добиеш експозицијата која ти треба (гледаш рилтајм низ дупчето) и штрак.

Кога користам вакви стари мануелни објективи користам речиси исклучиво AV мод и „читање“ на осветленоста од средишната точка и чао. Штрак, штрак, штрак, сите фотки екстра....

Е тоа де. Само што ралични ознаки имаат ралзични производители. Едни A - Av наспроти S-Tv. па да не гаѓам кој беше на Canon.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1273
« Одговори #196 на: 25 Јануари 2014, 20:47:59 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Веројатно имаш некој од првите два.
Оној свичот М/А треба на М да ти биде. Подесуваш отворот на блендата - да речеме Ф/8. Провери дали е блендата затворена.
Потоа на апаратот подеси 1/8 за отвор на бленда. Шатер спидот, подеси го соодветно спрема светломерот. Не знам како е кај тебе, ама сигурно има некој дисплеј кој покажува дали си овер/андер или таман со ескпозицијата.
Од првите 2 немам ниеден, мојот е скоро ист ко нив само без свичер, и тоа било усвари целава работа. Блендата ми била нонстоп отворена зашто прстенот за блендата ми бил расипан, тоа сега го дознав од сестра ми. Иначе да има дисплеј за експозицијата и на екран и во viewfinder, тој другиот објектив шо го имам со 2 прстени е ист ко тој третиот и на него може да се затвора блендата, така да ќе пробам деновиве. Проблемот цело време бил што јас мислев дека тој објектив нема бленда а незнаев дека е отворена скроз и прстенот за затворање е расипан.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #197 на: 25 Јануари 2014, 20:50:37 pm »
На третиот (таков имам и јас), Едниот прстен е за минимален отвор на бленда, а со другиот прстен брзо го менуваш отворањето и затворањето до минималниот отвор кој си го подесил со првиот прстен. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #198 на: 25 Јануари 2014, 20:53:06 pm »
Секако само на мануал може да се користи, на ниеден друг мод не работи. За експозицијата знам, не сум до толку почетник.
Значи на А не сака?
Колку ја ставаш брзината на сликање кога ти испаѓаат светли сликите? А колку ти е отворот на блендата?
ISO  то да не ти е до крај?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #199 на: 25 Јануари 2014, 21:35:21 pm »
Проблемот е решен. Бленда на 2-ка на светол сончев ден си бара 1/1000s shutter speed :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #200 на: 25 Јануари 2014, 21:58:53 pm »
Проблемот е решен. Бленда на 2-ка на светол сончев ден си бара 1/1000s shutter speed :)

хмммм

2-ка = ф/2?

исо100?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #201 на: 25 Јануари 2014, 22:03:23 pm »
Некогаш малку е и 1/4000 (ете уште еден недостаток кај неки DSLR).
Се продаваат ли кај нас од тие филтрите за затемнување?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #202 на: 25 Јануари 2014, 22:12:41 pm »
Ќе фати 1/4000 за f/2 ISO100, со нецел стоп оманување ќе има малце работа во пост процес но не е страшно.

f32 @ 1/25 sec.
f22 @ 1/50 sec.
f16 @ 1/100 sec. "Sunny 16"
f11 @ 1/200 sec.
f8 @ 1/400 sec.
f5.6 @ 1/800 sec.
f4 @ 1/1600 sec.
f2.8 @ 1/3200 sec.
f2 @ 1/6400 sec

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #203 на: 25 Јануари 2014, 22:28:39 pm »
шознам дали не е страшно? што е испечено испечено е

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #204 на: 25 Јануари 2014, 22:37:12 pm »
Сум изгубил осет веќе со дигиталциве :D Нецел ф/стоп се решава лесно за нормални сцени, а ако сликаш бели облачиња на светло летно небо, тогаш може да го „кркаш“  со нецел стоп оверекспожр.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #205 на: 25 Јануари 2014, 22:44:26 pm »
Кога имаше филмови тогаш постоеја два начина да се справиш со недетерминирана одокативна експозиција која нормално беш стандард за секоја нормална семејна фотографија од седумдесетите.

Техниките се overexpose+underdevelop и underexpose+overdevelop, или pull processing i pussh processing особено интересен кај негативите бидејки порцесирањето на сликата оди во два чекори. ПРво филмот па потоа хартијата. И во двата чекори имаш простор за компенација доколку знаеш што правиш.

Во принцип 1/2 стоп кај било која техника може да се компензира. Не е иделано но е сосема прифатливо. Да не расправаме за теориите колкави грешки се прават верувајки им на вградените методи на мерење на светло без да се компензира соодветно во ситуацијата.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #206 на: 25 Јануари 2014, 23:42:59 pm »

Се продаваат ли кај нас од тие филтрите за затемнување?

Се што е филтри мислам дека се продаваат во Пикс Плус, на друго место незнам каде има фотографска опрема, освен таму или Генел.

Незнам дали мислиш на CPL или на ND.

Кога сме кај ND, покрај добропознатите (и скапи) марки на филтер системи - Cookin, Lee, најидов на интересен сет на ND филтри, и на филтер холдер за нив, по смешна цена од 8 фунти за сетот филтри, и 8 фунти за филтер холдерот, па може на некого ќе му се најдат, ќе сака да си нарача.

http://www.amazon.co.uk/Cokin-Filter-G-ND2-Graduated-Gradual/dp/B0095FOVY2/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_nC?ie=UTF8&colid=73B9ZU81XRA4&coliid=I2XP3IFV0VWFTK

http://www.amazon.co.uk/82mm-Adapter-Ring-Filter-Holder/dp/B008H2HRRC/ref=wl_it_dp_o_pd_nS_nC?ie=UTF8&colid=73B9ZU81XRA4&coliid=I1KELBOF538DHE

И овој variable ND изгледа ок, за цената

http://www.amazon.co.uk/Polaroid-77mm-Fader-Variable-Filter/dp/B004GYXRRE/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_nC?ie=UTF8&colid=73B9ZU81XRA4&coliid=I29C37AW3Z0UYK

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #207 на: 25 Јануари 2014, 23:51:39 pm »
ND мислев, не сум сретнал кај нас.
 CPL има во пиксел плус, си купив :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #208 на: 25 Јануари 2014, 23:55:17 pm »
Лајк

Јас искрено не ни гледам за опрема на ново у МК, цените се плафон.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #209 на: 25 Јануари 2014, 23:56:30 pm »
За опрема секогаш вредело да се скокне долу до Солун :)