Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145167 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Фотоапарати
« Одговори #135 на: 25 Јануари 2014, 00:29:27 am »
@SaleSk, јас сум чисто љубопитен за квалитетот на твојот поинт&шут апарат. Не сум човек со предрасуди кон „малите“ апарати, заради тоа што се „мали“. Знам дека EF-S објективите се срање, но EF-S IS се доста помало срање од претходните без имиџ стабилајзер (ги имам двата на располагање, може и директна споредба да се направи).
BTW, со тоа што ќе земеш статив, веќе ја изгуби предноста на тежината ;)

@Deni, може да ги објасниш наводниците?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #136 на: 25 Јануари 2014, 00:35:12 am »
Стативчето тежи колку кључевите и привезокот од колата :) Мало онакво троножче. Не голем за да ми држи стабилно апарат од кило :)
И мене ме заинтересираа наводниците :)

И купи му на телото еден L онјектив. Да видиш што е срча :)
Од зелена флаша Скопско :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #137 на: 25 Јануари 2014, 00:42:31 am »
Пола класа...

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #138 на: 25 Јануари 2014, 00:43:20 am »

Овој го пробав на 600D кај мене. Се препороди апаратот, а сликите ЏАМ. Изработка одлична. Фокусот ултра брз и прецизен.

Се сложувам до негде со SaleSk. Кога го купив апаратов вадев гној слики. Меѓутоа после редовно читање, учење и експериментирање добри 5-6 месеци си дојде на место.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #139 на: 25 Јануари 2014, 00:44:04 am »

И мене ме заинтересираа наводниците :)

Вајда дека е една класа над, па ни толку...
Ааа ете дени си одговорил  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #140 на: 25 Јануари 2014, 01:00:09 am »
Ок, фала на одговорите, но јас не се сложувам, а нема да продолжам да полемизирам и да навлагам во понатамошна дискусија за и околу тоа :)

За мои лични потреби јас не гледам никаква потреба од СЛР.
Токму  и затоа го одбрав ова. Во комбинација ми беше и Г15, и РХ100 /2 на Сони. Сонито беше премногу скапо, Г15-ката ми се виде претешка и гломазна кога се решавам за мал апарат, а разликата беше многу мала во перформансите со Ѕ110-ката.
Една од причините зошто не го сакам СЛР-от е првично тоа што он повлекува добра леќа, а таа чини. Како не сум во можност да инвестирам во нешто од кое што не можам да ги извадам парите, значи не сум свадбар или фото новинар, не видов никаква потреба од такво чудо.
Затоа  и реков ајде да сликаме и да одиме пешки од Ѓорче до Аутокоманда. :)
На патување кога се оди, се што е повеќе од ранец и куфер по аеродромине ствара ненормално голема нервоза. Присутноста на префрлање на јакна од една во друга страна создава голема напнатост и оптоварување, а камо ли дополнителен ранец со 3 до 5 кг опрема за сликање.
Замисли го моментот кога наместо еден мобилен влечкаш два... :)
Но ова се само мои лични видувања, немора да значи дека и другите исто размислуваат, нели ? :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #141 на: 25 Јануари 2014, 01:02:14 am »
Зошто да не Сале. И јас мислам нешто слично. Мислам дека и го препорачав S канонот некаде во темава.

Canon S120.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #142 на: 25 Јануари 2014, 01:08:08 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Овој го пробав на 600D кај мене. Се препороди апаратот, а сликите ЏАМ. Изработка одлична. Фокусот ултра брз и прецизен.

Овој објектив и на Саша Матич да му го стаиш ќе прогледа.

Ги гледав цените на Генел за рентање на опрема, алал да им е, луди се 100%.

http://genel.com.mk/image/pdf/Iznajmuvanje-na-oprema-CANON.pdf

Едино праи логика ако има неколку души па да се собереме и да го делиме изнајмениот дел на еден или повеќе дена (ако ценава е за 5 дена, а не за 1 како што мислам дека е).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #143 на: 25 Јануари 2014, 01:20:43 am »
Пола класа...

Цената сака друго да каже. А и некои ценети ревјуа.

Цитат
Overall conclusion

As I mentioned in the introduction to this review, Canon has pulled out all the stops with the EOS 550D, and has delivered the most highly specified Rebel-series DSLR we've ever seen. In practice, the camera does not disappoint, and in all respects it gives excellent performance, at least matching but in most cases bettering the best of the competition. Given that the competition includes cameras like the excellent Pentax K-x, and Nikon D5000 - both of which also feature video capture - this is high praise indeed.

Цитат
It is these photographers, who already own a higher-end DSLR, that I think will really appreciate the 550D. Despite the entry-level ergonomics, and the inclusion of beginner-friendly features like Creative Auto mode, the 550D is actually closer to the EOS 7D in terms of specification. Crucially, it delivers this specification at a fraction of the size and weight, not to mention a lower price.

Цитат
Despite our (very minor) complaints, the EOS 550D is a very satisfying camera, and certainly offers the most compelling feature set of any nominally 'entry level' DSLR that we've used. It isn't just about spec though - the 550D's refined handling and excellent supplied software suite should not be overlooked. Although it doesn't represent a huge improvement over the 500D, the changes that have been made are worthwhile, and well-implemented. An external mic socket, manual control and wide choice of resolutions and frame rates means that the 550D is worthy of consideration for serious video use, and when paired with a high quality lens, image quality is superb.

With all this taken into account, it is hard not to recommend the EOS 550D. Quite simply, taken as a whole, it is the best camera of its class that we've ever seen, and one of those rare cameras that won't look out of date in a couple of years' time.

Апаратот е избран и за Best advanced DSLR 2010 од страна на TIPA

Од друга страна, истиот извор за S110 вика:
Цитат
Summing Up

The Canon PowerShot S110 is a small camera with a lot going for it. Although its lens is slow by the standards of some of its competitors at the long end, it is the most portable of the lot, easily slipping into a shirt or pants pocket. It's zoom range of 24-120mm is very useful, and image quality is excellent up to ISO 800 in JPEG mode, and perfectly acceptable two stops higher than that. Unlike some competitors, the S110 remains highly responsive in Raw and Raw + JPEG capture modes, which is great news for enthusiasts.

The most serious down-side to the S110 in normal use is that slow-ish lens. Photographers tend to be interested in how well a lens can blur backgrounds when shooting portraits at full telephoto, and the S110's small aperture places it at the bottom of the pack of enthusiast compacts. But this is the tradeoff for it being the slimmest and most pocketable of the lot.

Некако мислам дека малку паушално си ја изнесе оцената („пола класа“), од веројатно само тебе познати причини (не елаборираш), али твое си е. Очекував малку поиздржано објаснување.

Јас како аматер и лаик, го задржувам правото да ги разграничам во различни класи и ценовно и апликабилно 550D и  S110. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #144 на: 25 Јануари 2014, 01:24:59 am »
Ок, фала на одговорите, но јас не се сложувам, а нема да продолжам да полемизирам и да навлагам во понатамошна дискусија за и околу тоа :)

За мои лични потреби јас не гледам никаква потреба од СЛР.
Токму  и затоа го одбрав ова. Во комбинација ми беше и Г15, и РХ100 /2 на Сони. Сонито беше премногу скапо, Г15-ката ми се виде претешка и гломазна кога се решавам за мал апарат, а разликата беше многу мала во перформансите со Ѕ110-ката.
Една од причините зошто не го сакам СЛР-от е првично тоа што он повлекува добра леќа, а таа чини. Како не сум во можност да инвестирам во нешто од кое што не можам да ги извадам парите, значи не сум свадбар или фото новинар, не видов никаква потреба од такво чудо.
Затоа  и реков ајде да сликаме и да одиме пешки од Ѓорче до Аутокоманда. :)
На патување кога се оди, се што е повеќе од ранец и куфер по аеродромине ствара ненормално голема нервоза. Присутноста на префрлање на јакна од една во друга страна создава голема напнатост и оптоварување, а камо ли дополнителен ранец со 3 до 5 кг опрема за сликање.
Замисли го моментот кога наместо еден мобилен влечкаш два... :)
Но ова се само мои лични видувања, немора да значи дека и другите исто размислуваат, нели ? :)

Се сложувам. Сепак на крај доаѓаме до потребата и меракот. Имам 3 point-and-shoot фотоапарати, мерак ми беше да поседувам и да експериментирам со DSLR, а не потреба. Пред тоа експериментирав на SLR меѓутоа технологијата си го прави своето. Иако со Zenit-от во Италија извадив одлични фотографии.

Не значи дека ако е DSLR ќе извади подобра слика од point-and-shoot. Многу поважно е во чии раце е фотоапаратот. Меѓутоа тука веќе со муабетов избегав од техничкиот аспект.

@smole Се превртев.  :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #145 на: 25 Јануари 2014, 01:27:39 am »
Пола класа...

Цената сака друго да каже. А и некои ценети ревјуа.

Цитат
Overall conclusion

As I mentioned in the introduction to this review, Canon has pulled out all the stops with the EOS 550D, and has delivered the most highly specified Rebel-series DSLR we've ever seen. In practice, the camera does not disappoint, and in all respects it gives excellent performance, at least matching but in most cases bettering the best of the competition. Given that the competition includes cameras like the excellent Pentax K-x, and Nikon D5000 - both of which also feature video capture - this is high praise indeed.

Цитат
It is these photographers, who already own a higher-end DSLR, that I think will really appreciate the 550D. Despite the entry-level ergonomics, and the inclusion of beginner-friendly features like Creative Auto mode, the 550D is actually closer to the EOS 7D in terms of specification. Crucially, it delivers this specification at a fraction of the size and weight, not to mention a lower price.

Цитат
Despite our (very minor) complaints, the EOS 550D is a very satisfying camera, and certainly offers the most compelling feature set of any nominally 'entry level' DSLR that we've used. It isn't just about spec though - the 550D's refined handling and excellent supplied software suite should not be overlooked. Although it doesn't represent a huge improvement over the 500D, the changes that have been made are worthwhile, and well-implemented. An external mic socket, manual control and wide choice of resolutions and frame rates means that the 550D is worthy of consideration for serious video use, and when paired with a high quality lens, image quality is superb.

With all this taken into account, it is hard not to recommend the EOS 550D. Quite simply, taken as a whole, it is the best camera of its class that we've ever seen, and one of those rare cameras that won't look out of date in a couple of years' time.

Апаратот е избран и за Best advanced DSLR 2010 од страна на TIPA

Од друга страна, истиот извор за S110 вика:
Цитат
Summing Up

The Canon PowerShot S110 is a small camera with a lot going for it. Although its lens is slow by the standards of some of its competitors at the long end, it is the most portable of the lot, easily slipping into a shirt or pants pocket. It's zoom range of 24-120mm is very useful, and image quality is excellent up to ISO 800 in JPEG mode, and perfectly acceptable two stops higher than that. Unlike some competitors, the S110 remains highly responsive in Raw and Raw + JPEG capture modes, which is great news for enthusiasts.

The most serious down-side to the S110 in normal use is that slow-ish lens. Photographers tend to be interested in how well a lens can blur backgrounds when shooting portraits at full telephoto, and the S110's small aperture places it at the bottom of the pack of enthusiast compacts. But this is the tradeoff for it being the slimmest and most pocketable of the lot.

Некако мислам дека малку паушално си ја изнесе оцената („пола класа“), од веројатно само тебе познати причини (не елаборираш), али твое си е. Очекував малку поиздржано објаснување.

Јас како аматер и лаик, го задржувам правото да ги разграничам во различни класи и ценовно и апликабилно 550D и  S110. :)

Ау јас разбрав 1100Д и 550Д дека споредувате. Мај бед. (на мобилен бев...)

ЕДИТ:
Ама во право сум бе, 1100Д со 550Д си било? Зошто С110 го мешаш? Еве:
ЕОС550Д е неколку класи над 1000д, 1100д , никоните 3000 3100 итн.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #146 на: 25 Јануари 2014, 01:30:53 am »
Епа јас измешав нешто тогаш. 1100d e пола класа под 550д. Sorry.. Некако мислев дека Сале рече неколку класи разлика помеѓу s110 и 550д па ти се спротистави на тоа :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #147 на: 25 Јануари 2014, 01:37:06 am »
Тоа споредуваме а сакаме да сликаме секој сос својот и да си направиме дружба + резултати. Јас мислам дека добро се разбравме :-)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #148 на: 25 Јануари 2014, 01:39:28 am »
Да де :) Ајде ден и време  да одредиме :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #149 на: 25 Јануари 2014, 01:43:58 am »
Ако цепате со точак и јас ќе ве дружам.