Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 208989 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #675 на: 28 Јуни 2017, 11:51:23 am »
Јас кога сум на точак сакам да имам празна велосипедска, а кога сум со кола сакам да застанам било каде :D Така некако фукнционираме. ( повеќето, не сите ).
Друга работа, премести го Броз, одма ќе се реши паркингот.
Зелено пазарче би требало да има паркинг. Ај тегни се со 12 кг пиперки патлижани зелки од пазарче до центар на пример. Пазарот е таков, секој гледа да испазари поефтино...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #676 на: 28 Јуни 2017, 11:59:48 am »
Џабе е толкава катна гаража кај зелено пазарче, сите сакаат внатре у пазар да влезат ...

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #677 на: 28 Јуни 2017, 12:02:05 pm »
http://a1on.mk/archives/757085

Како не се нашол некој „Јоцо со џипо“, да им раскаже експеримнт, дали ќе има крвава флека до водњанска или до кочо рацин...

Се, се, ама даај не се ку*чете и јас сум точкаш, ама од ку*чење преку&чува!
Браво сељачиште, шо имаш Алфа и се курчиш. Дојди вечер на протестот, да ти покажам што е крвава дамка.

П.С Јас за ова ќе бидам баниран, ама сакам да го прашам ЗероСигнал, дали и Симо ќе биде баниран, вечито од форумов ради закани, кои бај да еј полежат под кривичен престап.

Мене ме праќаше на психијатар минатата недела ама тебе излеа очајно ти треба

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #678 на: 28 Јуни 2017, 12:04:25 pm »
Џабе е толкава катна гаража кај зелено пазарче, сите сакаат внатре у пазар да влезат ...

И да се направи авто-кафич, да можеш со џипот директно ма шанк да паркираш :D

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #679 на: 28 Јуни 2017, 12:09:29 pm »

И да се направи авто-кафич, да можеш со џипот директно ма шанк да паркираш :D

Генијална идеја! Да не искачаш уопште од кола и да можеш да си рокнеш твоја песна од Адил, а не таму некојси диџеј со дрогерашки песни да те труе.  8)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #680 на: 28 Јуни 2017, 12:11:59 pm »
Сите сакаат да бидат модерни урбани револуционери датиеам хипстерите.
Утре јас ке ја блокирам сам партизанска дур не ги поправат дупките, плаќам за да возам по нив секоја година.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #681 на: 28 Јуни 2017, 12:12:09 pm »
Го поздравувам вело експериментот и не гледам тука никакво курчење, туку напротив на долг рок со вакви мали акции сигурен сум дека можат многу да постигнат. Ако некој има друго решение да сфати народот дека не смее да се паркира на 3та лента, нека креира груба на фејсбук и му пожелувам среќа со привлекување маса на луѓе.
Луѓено од Русија што со години лепат стикери на секој клип има легенди што се дрзнуваат да се рапсрпаваат дали смеело или не смеело да се паркира на 3та лента. Заклучок е дека говеда имало и ќе има. Подобро е да има 20% говеда наместо 50%.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #682 на: 28 Јуни 2017, 12:13:58 pm »
Со мали акции нема да напраат ништо. Премногу сељачизам има во возењето во Македонија, особено низ Скопје. Иако и јас ги поддржувам, јас ги гледам работите од друга страна - со оваа „акција“ нема да постигнат скоро ништо. Функционираат во свој зачаран bubble, без да имаат реално влијание на општата култура во возењето. Треба комбинација од медиумска кампања, вакви герила акции и активирање на полицијата.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #683 на: 28 Јуни 2017, 12:16:48 pm »
Постигнато е како не е постигнато. 2 страни правиме муабет за нив. Постигната е целта на вакви мини акции - луѓето зборуваат за тоа. За да има некаква фактичка промена како што реков, времето ќе покаже. Некаде мора да почне. Денес ќе седат на асфалт, утре нешто друго ќе измислат, трет ден полицијата ќе реагира, медиуми, простести итн.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #684 на: 28 Јуни 2017, 12:17:29 pm »
Кога излегоа видеата од луѓе паркирани по патеката, го видов и газдата на еден локал по истата улица во самото видео, паркиран со неговиот џип. Иронијата во целата ситуација е што газдата е страсен точакџија, дневно по 80-120 километри вози на точак... Страшно.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #685 на: 28 Јуни 2017, 12:18:15 pm »
Постигнато е како не е постигнато. 2 страни правиме муабет за нив. Постигната е целта на вакви мини акции - луѓето зборуваат за тоа. За да има некаква фактичка промена како што реков, времето ќе покаже. Некаде мора да почне. Денес ќе седат на асфалт, утре нешто друго ќе измислат, трет ден полицијата ќе реагира, медиуми, простести итн.

Зборуваме ние. Ние што никогаш нема да го направиме тоа in the first place. Мислиш дека просечниот копук што ја паркира колата пред Броз за да пие кафе и да му биде виден џипот ќе се замара? Гледаме еве..

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #686 на: 28 Јуни 2017, 12:19:19 pm »
Цитат
Патеките за овие типови немоторен сообраќај се помалку на број, потесни по димензии, нема алтернативи (за разлика од 3-те ленти за коли тука) и се предвидени за ранливите учесници во сообраќајот, велат од НаТочак
Со вакви изјави само аверзија спрема нив ќе постигнат.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #687 на: 28 Јуни 2017, 12:20:03 pm »
Скопје го спасуваат само зони за еуро 5 и 6, такса за автомобили што доаѓаат од страна (некој стикер и слично) големи давачки за автомобили и општо возила што загадуваат, лента за автобуси и сос возила во која што доколку влезеш ти ја одземат возачката и слични закони кои што ќе до обесхрабрат некој да вози кола и ќњ го охрабрат да си користи јавен превоз.
Се додека горивото е евтино, мајсторите работат за џабе и возило од 500еур ужива исти поволности како некој што плеснал 30 000за нова еуро6 кола или хибрид вака ќе биде ситуацијата

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #688 на: 28 Јуни 2017, 12:22:44 pm »
Цитат
Патеките за овие типови немоторен сообраќај се помалку на број, потесни по димензии, нема алтернативи (за разлика од 3-те ленти за коли тука) и се предвидени за ранливите учесници во сообраќајот, велат од НаТочак
Со вакви изјави само аверзија спрема нив ќе постигнат.

Џабе тој муабет. Се обидувам да го објаснам на НаТочакџии, ама џабе. Они се обесправени и патат.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #689 на: 28 Јуни 2017, 12:24:53 pm »

Зборуваме ние. Ние што никогаш нема да го направиме тоа in the first place. Мислиш дека просечниот копук што ја паркира колата пред Броз за да пие кафе и да му биде виден џипот ќе се замара? Гледаме еве..
Зборувам ние, да. Просечниот копук за да зборова и тој, треба да помине време да сфати во паметот дека греши или полиција да го казни. Зошто имаме проблем со полицијата која што не работи како што треба, затоа имаме вакви акции и луѓе седат на асфалт. Јавната свест е се поголема и со текот на времето и полицијата ќе сфати дали било сега или за 2 години дека нешто мора да се смени. Тоа ми е поентатата.