Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 241403 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55238
  • Махер
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #705 на: 28 Јуни 2017, 13:29:32 pm »
Го поздравувам вело експериментот и не гледам тука никакво курчење, туку напротив на долг рок со вакви мали акции сигурен сум дека можат многу да постигнат. Ако некој има друго решение да сфати народот дека не смее да се паркира на 3та лента, нека креира груба на фејсбук и му пожелувам среќа со привлекување маса на луѓе.
Луѓено од Русија што со години лепат стикери на секој клип има легенди што се дрзнуваат да се рапсрпаваат дали смеело или не смеело да се паркира на 3та лента. Заклучок е дека говеда имало и ќе има. Подобро е да има 20% говеда наместо 50%.
Морам да се сложам со твоето мислење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #706 на: 28 Јуни 2017, 13:34:06 pm »
Супер е идејата за лепење стикери и маркирање на идиотите кои се паркираат непрописно.
Глупа е идејата да седнеш на 3-та лента и да чекаш некој да те прегази пошто бил пијан, глеал у мобилен или се далдисал од сонцето или кафаната.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #707 на: 28 Јуни 2017, 13:48:05 pm »
Пре би лепел стикери на тие што мижат пред неправилно паркираните, него ли на колите. Пушти 2-3 сообргаќајци нека пишуваат казни секој ден по една смена, да видиш како се тоа ќе се среди.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #708 на: 28 Јуни 2017, 13:50:04 pm »
Пушти 2-3 сообргаќајци нека пишуваат казни секој ден по една смена, да видиш како се тоа ќе се среди.
Ееех, утопија...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
« Одговори #709 на: 28 Јуни 2017, 13:56:26 pm »
Супер е идејата за лепење стикери и маркирање на идиотите кои се паркираат непрописно.
Глупа е идејата да седнеш на 3-та лента и да чекаш некој да те прегази пошто бил пијан, глеал у мобилен или се далдисал од сонцето или кафаната.
Абе види, веќе 4 страни поминаа и уште збориме дали било глупо или не. Ефектот е постигнат. Сите имаме различни мислења дали требало да седат на асфалт или требало нешто трето да направат за да постигнат свест. Тоа им е целта. Некој што е гостин на форумов исто така чита, па можеби и тој ќе сфати некои работи.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #710 на: 28 Јуни 2017, 13:59:33 pm »
Ефектот можеби ќе се постигнеше и да се самозапалеше некој за каузата, ама не е тоа поентата. Нека си блокираат раскрсници целосно ко сите останати што протестираат, ем по безбедно ем постигнуваш целта.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
« Одговори #711 на: 28 Јуни 2017, 14:02:43 pm »
Ефектот е постигнаааааат, ајде уште малку 49.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55238
  • Махер
« Одговори #712 на: 28 Јуни 2017, 14:03:04 pm »
Ефектот е постигнаааааат, ајде уште малку 49.
Пази тоа беше само проба. Денес е Eventot. Уште не ни почнал.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30610
    • CARclub.mk
« Одговори #713 на: 28 Јуни 2017, 14:28:04 pm »
И од едната и од другата страна, едно „гласно малцинство“ ги праи проблемите. Во Скопјево сигурно има над 100.000 возила во било кој момент. Ако сите тие 100.000 возила одеднаш симултано почнат да паркираат каде ќе им текне, не ебат семафори, итн - каде ќе ни биде на сите крајот? Сите ќе имаме сериозни проблеми, не само велосипедистите.

Арно ама, да речеме дека 1 процент од тие возила праат проблеми (иако најверојатно бројката е поголема, ама ете, for the sake of argument, нека биде 1%) - и тие 1% ја ебат сликата за сите. Прават забележлив проблем. Арно ама, другите 99% си тераат работа нормално, си почитуваат правила, си паркираат правилно, итн - и тие 99% (со право) се изреволтирани од ваквите „протести“ и кукумјавчења.

Истото е и со точаците. Ја сум сигурен дека 99% од велосипедистите (иако, повторно, бројкава не е баш најреална) си возат по правило. Ама доволно е да видам три-четворица на ден за кои семафорот е само сугестија како прелетуваат на црвено, не ебејќи жива сила. Возач на возило тоа потенцијално би го коштало 300 евра и возачка на најмалку три месеци - додека велосипедист тоа не го кошта ништо (иако законски е забрането), па уште идат со ставот „ако ме фати нека ме казни.“

Тука се јавува конфликтот.

Едит: Тука има уште една работа, која е малку покомплицирана, но сепак.. За велосипед нити се плаќа некаков данок за патишта, нити пак некакво осигурување. А би требало да бидат еднакви учесници од сообраќајот. Со издвојување на велосипедски ленти на коловозите (како што е направено на Бул. Климент Охридски рецимо), велосипедистите добиваат бесплатна коловозна лента, додека ние со автомобилите (на овој или оној начин) плаќаме за нашите - кои сега ни се намалени за сметка на некој друг.

Нека биде јасно - јас не го оспорувам ова. Јас го поддржувам ова - ако ништо друго, од себичен аспект - колку повеќе точаци, толку помалку коли. Ама чисто као food for thought.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11155
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #714 на: 28 Јуни 2017, 16:48:25 pm »
Јована им оставаше потсетници :)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #715 на: 28 Јуни 2017, 16:50:37 pm »
Дека ќе го примети воопшто
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7122
  • Бенве сие бенве
« Одговори #716 на: 28 Јуни 2017, 16:54:36 pm »
Да не спрема кандидатура за светица

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11155
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #717 на: 28 Јуни 2017, 17:04:29 pm »
ако никој не превзема ништо, зошто не превзема, ако превзема пак не ќе е по ќеф

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7122
  • Бенве сие бенве
« Одговори #718 на: 28 Јуни 2017, 17:25:48 pm »
Моментот е кога фаќаме забелешки на работи кои што и самите ги правиме некогаш. Сакаме да бидеме европејци, а едвај чекаме да искритикуваме некој и да го ставиме во категорија сељак. Утрово баш имаше таков коментар за германска кола сликана во солун, кола која што ја гледаш еднаш во животот, не си му ја купил на сопственикот не му плаќаш сервис и гориво, а сакаш да е по твој вкус. На оваа погоре не и е лошо да си фати дечко, да оди да си ужива на плажа некаде и да не се замара со туѓи животи, кој како и каде паркирал дали патиките најк му одат у комбинација со маичката адидас итн. Можела да заврти 192 и да пријави доколку колата и пречи, ако не и пречи нека си помине како да не постои. Сите ние некогаш свесно правиме прекршоци, некогаш и јас и ти и другиве ќе паркираме за да на кратко претрчаме до аптека или до трафика, ќе возиме со 2-3 испиени пива, без светла, појас побрзо од знак итн. Подобро е човек помалку да се замара со околината отколку се да си става на срце, подобро наместо да се пцујам со некој за првенство ќе го почекам нека помине ќе се насмеам и нека тера, ако излегува од споредна улица ќе запрам ќе го пуштам ако е колона зад мене, ќе свири колоната ќе ме пцуе ама овој бар нема да чека 10мин некој да се смилува. Ситните работи не прават големи луѓе, не е големината во тоа да испечатам листови и да ги ставам по коли, за дебелокожецот тоа ништо бе значи, генерацијата што израснала со тие манири не може да се промени, дајте ние младиве да сме подобри луѓе, а не циркузанти за лајк.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #719 на: 28 Јуни 2017, 19:18:00 pm »
Моментот е кога фаќаме забелешки на работи кои што и самите ги правиме некогаш. Сакаме да бидеме европејци, а едвај чекаме да искритикуваме некој и да го ставиме во категорија сељак. Утрово баш имаше таков коментар за германска кола сликана во солун, кола која што ја гледаш еднаш во животот, не си му ја купил на сопственикот не му плаќаш сервис и гориво, а сакаш да е по твој вкус. На оваа погоре не и е лошо да си фати дечко, да оди да си ужива на плажа некаде и да не се замара со туѓи животи, кој како и каде паркирал дали патиките најк му одат у комбинација со маичката адидас итн. Можела да заврти 192 и да пријави доколку колата и пречи, ако не и пречи нека си помине како да не постои. Сите ние некогаш свесно правиме прекршоци, некогаш и јас и ти и другиве ќе паркираме за да на кратко претрчаме до аптека или до трафика, ќе возиме со 2-3 испиени пива, без светла, појас побрзо од знак итн. Подобро е човек помалку да се замара со околината отколку се да си става на срце, подобро наместо да се пцујам со некој за првенство ќе го почекам нека помине ќе се насмеам и нека тера, ако излегува од споредна улица ќе запрам ќе го пуштам ако е колона зад мене, ќе свири колоната ќе ме пцуе ама овој бар нема да чека 10мин некој да се смилува. Ситните работи не прават големи луѓе, не е големината во тоа да испечатам листови и да ги ставам по коли, за дебелокожецот тоа ништо бе значи, генерацијата што израснала со тие манири не може да се промени, дајте ние младиве да сме подобри луѓе, а не циркузанти за лајк.

Тоа што не ми се свиѓа накит на кола е мое право на избор, а коментарот мое право на глас (како и твојов пасус погоре), без да морам да плаќам гориво, сервис, регистрација, кирија и школување на било кој. Нити реков да фати дечко, да мења националност или да гори во печка затоа што има таква таблица, само си искоментирав што не ми се свиѓа на таа слика.

Иначе се согласувам дека не треба за секоја ситница да се снимаат драми во 1000 епизоди :) а локално да се намали темперамент/напнатост од 11 на 3 и толеранција да се зголеми. Доволно е да искочиш од МК во соседна земја и одма се приметува порелаксирана атмосфера, еве Солун ќе го земам за пример кога и да одам е шпиц гужви 40с* моторчиња, точаци и пешаци рипаат од сите страни, инфраструктура и прегледност катастрофална, паркирани во 2 ленти а не сум слушнал некој да свири, да искочи да се дере, да се тепа да прави пикник на улица. Софија исто, со тоа што Белград понапнат е и од Скопје.