Автор Тема: Осигурителни компании  (Прочитано 137769 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Осигурителни компании
« Одговори #495 на: 05 Октомври 2020, 07:20:40 am »
Нели ќе ти купат браник? Надоместот за тоа е.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #496 на: 10 Јули 2021, 20:21:00 pm »
На симнување од Стража удрив ауто. Јас бев крив, баш во тоа време непосредно пред нас полиција заприра сообраќај а јас не успеав целосно да закочам (накратко се загледав лево и толку беше). Немаше повредени па пополнивме европски записник. Не беше јак ударот, кај него гребнатинка на браник а кај мене отиде фарот ама за беља и ладилникот се дупна, истече течноста/антифризот и морав да викам шлеп... Ама не е тоа муабетот, туку тоа што сега од А.Д. Осигурителна Полиса велат дека морам да им ја носам колата на увид. А колата не е во возна состојба.

Ионака морам да причекам пар денови за лимарот, ама зарем навистина очекуваат пак да викам шлеп за да ја носам колата кај нив во осигурителната компанија?

Како што реков кај другиов има само гребнатинка на браник ама секако не сакам да го заебам човекот да не си земе отштета од неговата осигурителна компанија. Нели е доволно европски записник со заеднички опис на ситуацијата? Плус и еден куп фотографии и видеа од штетата - плус имам и видео од удесот. Во Понеделник ќе одам да расчистам ама што е работава со А.Д. Осигурителна Полиса, се обидуваат да заштедат на малку возење низ град или навистина сме должни аута што не се во возна состојба да им ги носиме на увид на господата за да исплатат санирање на браник?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #497 на: 10 Јули 2021, 20:34:11 pm »
Колку јас што знам тој што си го удрил треба да земе оштета од твојата осигурителна компанија а не од неговата. Двете коли треба да одат на увид во твојата осигурителна компанија.

Мене кога ме удрија исто се дупна хладњакот и хаубата не се отвараше од ударот. До дома си дојдов без проблем ама кога им кажав во еуролинк (компанијата на причинителот) дека колата ми е неподвижна си испратија агент да ја слика.
Направија записник и се договоривме колата да се прави во џерси. По договорот си дојде шлеп од Џерси и си ја земаа колата.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #498 на: 10 Јули 2021, 20:45:22 pm »
Така де, само мислев дека тој си ја брка работата преку неговата осигурителна компанија. Како и да е во случајов мојата компанија, А.Д. Осигурителна Полиса, инсистираат дека морам да ја донесам колата на увид кај нив - иако колата не е во возна состојба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #499 на: 10 Јули 2021, 20:49:14 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #500 на: 10 Јули 2021, 20:55:02 pm »
Полицајците (беа на лице место) ни помогнаа да го пополниме извештајот...

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #501 на: 10 Јули 2021, 21:08:56 pm »
Мислам дека пукнат ладилник не го рачунаат како "витален" дел и дека ради тоа е неподвижно возилото, туку, пример, лупам - фали тркало, смачкана е до набивање па не може да се вози и сл.

Мада, и пукнат ладњак Е витален дел.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #502 на: 10 Јули 2021, 21:26:35 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ова сум го заборавил скроз, останало во сеќавање само ако нема повредени и ако има незначителна штета.

Затоа стариот ми кажуваше дека во Франција по сообраќајна незгода прво се јавуваш кај агентот од осигурителната компанија.
Не може да се знае се во секое време :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
« Одговори #503 на: 10 Јули 2021, 22:15:32 pm »
Ako puknat ladilnik ne e za nepodvizna kola neznam so e. Policajcite pojma nemaat dali treba ili ne vo vakvi situacii.

Ama situacijava e cista deka ti e nepodvizno voziloto, so slep si go nosel, moze i od AD Osiguritelna polisa da napravat problem za isplata

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #504 на: 11 Јули 2021, 07:23:00 am »
За пукнат ладилник не би требало да направат проблем, ама за европски мора двете коли да ги однесете истовремено за да пријавите. Дали ти ќе ја носиш со шлеп или ќе дотураш вода твое си е.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #505 на: 11 Јули 2021, 09:02:19 am »
Има некоја посебна причина за вакво „дрвење“ од осигурителните компании?
Замисли европски да напраат возило од Делчево и од Дебар? 600км ќе треба кривиот да се ака, за да види проценителот „ааа, стварно се удриле“.
Не може некако поелегантно да се реши тоа?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #506 на: 11 Јули 2021, 09:28:08 am »
Me udarale koli osigureni vo razni kompanii i site mi barale nosenje na dvete koli vo kompanijata na pricinitelot na steta.
Te upatuvaat da gi namestite kolite kako pri sudar, pregleduvaat dali udarnite mesta si odgovaraat kola so kola, slikaat i potoa pravat zapisnik.
Ako imas sliki od udesot od lice mesto mozes da pratis no ne e obavezitelno.
Ovoa od iskustvo, neznam kako e po propis.

Za sreka mali udesi i vozitata bea vo vozna sostojba.
Treba da se naprai muabet dali bas mora da se donesat kolite na slikanje.
Ili toj sto si go udril da ja donese kolata vo servis kade sto e tvojata kola pa tamo da dojde toj od osiguritelnata komapanija, ako saka...
A pri seto toa da ne izgubi pravo na odsteta poradi toa sto kolata ne e vo vozna sostojba-ovoa sega go slusam/citam pogore kakov bil propisot.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #507 на: 11 Јули 2021, 09:32:22 am »
Има некоја посебна причина за вакво „дрвење“ од осигурителните компании?
Замисли европски да напраат возило од Делчево и од Дебар? 600км ќе треба кривиот да се ака, за да види проценителот „ааа, стварно се удриле“.
Не може некако поелегантно да се реши тоа?
Bratmi so SK tablici go cuknaa so OH tablici vo Ohrid lani.
Den nedela na vrakanje vo Skopje. Osiguritenla ne raboti.
I se vrati vo Skopje pa utredenta doagase vo Ohrid.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #508 на: 11 Јули 2021, 09:41:15 am »
Знам дека е така, и среќа што во еден здив се поминува државава од крај до крај, ама мора да постои на светов некаде поедноставно решение...Веројатно е поисплатливо да викнеш полиција и да си го платиш увидот и полициски записник. Кажи само „каско ми е осигурана, морам полициски да имам“ ваљда... :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #509 на: 11 Јули 2021, 09:44:42 am »
За пукнат ладилник не би требало да направат проблем, ама за европски мора двете коли да ги однесете истовремено за да пријавите. Дали ти ќе ја носиш со шлеп или ќе дотураш вода твое си е.
Ова е вака според закон, или е некоја „сива зона“ па компаниите сами одлучуваат?
Пошто ако претставникот/проценителот одбива дури и јас лично да одам го земам да направи увид и потоа да го вратам назад, туку ме тера да плаќам скапа услуга како шлепање, тогаш тоа не зборува добро за услужливоста на неговата компанија.

Секогаш е вака? Сите компании инсистираат на носења на аутата кај нив? Без разлика на изобилство на фотографии и видеа, па дури и достапна полиција за консултирање?

Цитат
мора двете коли да ги однесете истовремено за да пријавите
Ако е ова точно тогаш полицајците или појма немаат, или само гледаат да се расчисти гужвата што побрзо: Нас конкретно ни рекоа дека може јас во Скопје да пријавам а другиот да си ја пријави штетата во неговиот град. Токму полицаецот ни асистираше да го запишеме записникот и оригиналот од записникот ми го даде мене, а копијата кај другиот.

Понатаму, со оглед на тоа што другиов човек има само гребаница прашање е дали ќе сака воопшто да доаѓа во Скопје за тоа.