Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407999 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: ГМО
« Одговори #960 на: 18 Октомври 2014, 20:04:24 pm »
Сега нашите деца се болни и неспособни, немаат доволно долг животен век за да успеат да најдат решение на проблемот.

Чекај, чекај, чекај. Ручна.

Животниот век не е значително зголемен во изминативе 100 години?

Го грешиш контекстот. Тоа беше кажано за хипотетичкото време 20 години од денес. Тогаш кога ке се дојде до доказот. Чист пример.

@ Deni, друже... Приказната со виршлата и тавата е крајно прост пример во услови на крајно прости луѓе (внуките).
Оваа тема е драстично покомплицирана така да аналогијата баш и не е на место.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #961 на: 18 Октомври 2014, 21:59:15 pm »
Стварно заебана ситуација кои денес ја креираат оние кои немаат памет, потпомогнати од оние кои исто така немаат памет а веруваат во некои „научни“ објаснувања како за нешто за кое ДЕНЕС нема докази дека е штетно е сосем безбедно, дури и побезбедно од она што нас не сторило in the first place.
Џонтра, само што ја опиша поставеноста на структурите на моќ, во денешниов свет. Нема теоретски шанси тие 0.001% од популацијата да владеат со останатите 99.999% и да ги експлоатираат на секаков можен начин, освен ако поголемиот дел од тоа поробено човештво целосно не соработува со владетелите свесно (или несвесно, сеедно).

ГМО индустријата е само една од алатките на владетелите, алатка со која треба да се стави целосна контрола врз храната како еден од најважните ресурси на планетава (чиј популациски раст тие ресурси ги прави поважни од било кога). Сето ова е само дел од големата слика на денешниов свет на борба за превласт и моќ. Другите важни ресурси исто така се предмет на постојани и големи борби за превласт.
Енергетските ресурси, првенствено фосилните горива, се постојано цел на војни за превласт врз нивната контрола. Но храната, и не помалку важно -водата, во последно време се се поголема цел на таа борба за превласт.

Не е случајно што во денешниов свет се повеќе пари се даваат токму за флаширана вода. Тоа што досега беше избор заради (наводно) подобар квалитет на флаширата вода, утре ќе биде уште поизразено кога поголемиот дел од водните ресурси намерно ќе бидат загадени со разни загадувачи, како огромните количества на хербициди што ги употребува ГМО индустријата, и со фракинг постапките на експлоатација на природен гас и нафта од шкрилци -постапка која исклучително ефикасно во многу краток ги загадува подземните води на незамисливо долги временски периоди.

Кога ќе останат малку незагадени извори на чиста вода, тогаш тие што ги поседуваат или контролираат тие ресурси, ќе добијат не само голем финансиски профит... туку и важен ресурс чија контрола дава моќ врз сите останати што зависат од истиот ресурс.

Затоа треба многу да се замислиме што ни претстои кога некоја од фирмите на тие моќници, како ДуПонт, ни влегува на голема врата и со фанфари и медумска покривање во државава. Во исто време на мала врата влегува ГМО индустријата, пошто пченката од која ќе произведуваат етанол -секако ќе биде ГМО пченка. Иако тоа сега не го кажуваат официјално. Но секако хербициди ќе фрштат во Пелагонија и Мариово, и ветарот ќе ги носи низ воздухот поленот од ГМО посевите, и ќе ги кросполенизира домашните видови.
Не мора да кажам ни почекајте па видете и сами, зошто ова што сега се случува кај нас е одамна веќе видено низ „развиениот„ свет. Во исто време ликовите како ФилипВ и Васил, ќе не убедуваат дека сето тоа е во ред и заради напредок на науката. И дека треба да им веруваме на компаниите како ДуПонт дека ни мислат само добро на нас луѓето.
А мнозинството од стадото, секако е незаинтересирано за било што освен за секојдневните занимации во вид на разни турско-индиско-шпански или било какви серии, и други денгубења.  :-\

бла бла бла

бла бла

бла бла бла

http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_postulate
...
http://en.wikipedia.org/wiki/Axiom

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Хахаха...
Вие господине, сте надарени со исклучителна дарба за правилно согледување на работите, и уште поважно: нивно реално претставување!   :D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #962 на: 19 Октомври 2014, 13:36:01 pm »
Енергетските ресурси, првенствено фосилните горива, се постојано цел на војни за превласт врз нивната контрола. Но храната, и не помалку важно -водата, во последно време се се поголема цел на таа борба за превласт.

Не е случајно што во денешниов свет се повеќе пари се даваат токму за флаширана вода. Тоа што досега беше избор заради (наводно) подобар квалитет на флаширата вода, утре ќе биде уште поизразено кога поголемиот дел од водните ресурси намерно ќе бидат загадени со разни загадувачи, како огромните количества на хербициди што ги употребува ГМО индустријата, и со фракинг постапките на експлоатација на природен гас и нафта од шкрилци -постапка која исклучително ефикасно во многу краток ги загадува подземните води на незамисливо долги временски периоди.

http://www.unc.edu/depts/diplomat/item/2014/0105/op/op02smith_frac.html
Цитат
Moscow has warned Europe that hydraulic fracturing (fracking) is a substantial danger to the environment and to public health. The irony of this is that Russia itself has been engaged in fracking for several years in Western Siberia and is now using technology acquired from Western companies such as BP to increase the use of vertical and horizontal drilling to extract gas from shale deposits.  The obvious explanation for Moscow’s warnings is an attempt to prevent Europe from developing gas and oil sources, thereby reducing Russian’s near monopoly position in supplying gas to Europe, and especially to the Central Europeans, who are most vulnerable to politically motivated disruption of shipments from Russia.

Многу се фини ова Русиве. Спремни да си ја затрујат водата, за да не мораат истото да го прават и Европјаните.

Цитат
ENVIRONMENTAL IMPACT
Investment in solar and wind energy has soared in the U.S. at the same time as hydrocarbon production has increased. Large solar fields are being constructed in California and Arizona, and the output of wind energy is increasing rapidly in the mid-West, Texas, and off the East and West Coasts. Yes, the U.S. still produces more than its share of green-house gases, but the gap is quickly narrowing.  The major effect of fracking has been to reduce imports and lower harmful emissions.  This has occurred through replacing coal-fired power plants with gas generators that emit half as much CO2, no SO2 or mercury. In addition, gas does not spew out the particulates that are so damaging to public health. There is no evidence from the American experience to show that the development of renewable energy is being held back by increased natural gas production.

Значи во моментов имаме недокажано загадување на подземните води, наспроти докажано намалување на загадувањето на воздухот и почвата, преку миграцијата од јаглен кон природен гас.

Во исто време ликовите како ФилипВ и Васил, ќе не дека треба да им веруваме на компаниите како ДуПонт дека ни мислат само добро на нас луѓето.

И после ќе се чудиш зошто викаат дека си лажго.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #963 на: 19 Октомври 2014, 15:44:42 pm »
Каква врска има Русија со ова што го напишав, дали некаде воопшто ја спомнав Русија?
После ти мене ќе ме нарекуваш лажго. Каков тоа комплекс имаш, на спротиставување по секоја цена? Зарем сега и фракинг на шкрилци ќе браниш??
Претпоставувам да напишам дека геј парада не треба да има, како што не треба да има ни стрејт паради, пошто е банално и ретардирано да ја парадираш сексуалната определба... и за тоа ќе отидеше контра, нели Василчо? ;)

Па фракингот не беше економски исплатлив ни пред паѓањето на цената на нафтата, а сега сите што се бават со тоа идат во ДЕБЕЛ ЗИЈАН. И пред тоа фракингот беше возможен само заради состојбата во денешната светска економија, само со ZERP и DERP е можно некој да инвестира во таква загубарска активност и државата да го поддржува (со тоа што тие тоа го прават заради политички потреби).
Алас, муабетов е изгубен на тебе. Џабе Cherry MX контактите си ги абам на тастатурава, ама ете може некој нормален форумџија ќе се информира па нема скроз да сум зијан.

Тема за фракинг секако треба да отворам, неинформираноста е огромна. Но искрено, Ти не си добредојден во таа дискусија, не со вакво ниско ниво на однесување. Секако ќе те игнорирам, и ништо подобро не заслужува некој толку неук а толку дрзок.
Tие пак што сакаат да се информираат за вистинската состојба, им го препорачувам документарецот Gasland -добитник на многу награди. Симнете го од пајрат беј, дефинитивно вредно е за гледање. Треба да се знае што е тоа фракинг пред во државава пак да ни дојде некој пандан на ДуПонт, со „одлична инвестиција„ за нашата економија.

Не ми се верува... Оваква посветеност на бранење на сите денешни штетни аспекти на индустријата, тоа ваљда го може само некој платен од невладините организации. Соросовите НВО претпоставувам.

Да знаеш дека баш би ти кажал Ти што си, ама за разлика од тебе јас се обидувам да задржам некое ниво на оваа дискусија. И хаха, баш ме интересира дали си овака „храбар„ и во живо, или само на  тастатура си воинствен. Како она велеа, keyboard warrior. :)
Немам никаква желба да те запознаам, но ако тоа по некоја грешка се случи некаде... не ти препорачувам се обидеш во лице да ми кажеш лажго. На интернет немам намера да се замарам со искомлексирани човечиња. Не барам бељи и иначе по природа сум многу мирољубив човек, се додека некој дебело не претера.

Тоа што не си способен да кажеш ништо конкретно на тема која бара едукација, не значи дека некој треба да те толерира овака лесно да се расфрлаш со ад хоминем квалификации како лажго.
Од тој аспект уште еднаш ќе кажам, штета што форумов (како 99% од другите форуми) нема игнор функција. Со некои луѓе не може нормално да се дускутира, ниту можеш да научиш нешто пошто обично неспособност за нормална дискусија оди заедно со некултура и неукост. Се што може човек да добие, е карање и нервирање со искомплексирани игнорамуси.
Колку и да сакам дел од своето знаење да пренесам на другите (зошто и јас од некого сум научил), тоа не значи дека сакам да се нервирам со секакви неподобни ликови.

Затоа ќе те замолам уште еднаш, не ме цитирај како што ни јас нема да те цитирам, ни било како да ја есапам твојата егзистенција на форумов. Немаме ние што да разговараме, барем не додека некогаш не еволуираш (малку веројатно) на ниво на човек кој способен за дискусија каква што и приличи на еден јавен форум, културно и љубезно и без навреди.
Имам замерка и за нивото на модерирање на форумов, овакво однесување не треба да се толерира.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #964 на: 19 Октомври 2014, 15:59:08 pm »
леле леле, се навредивме

Каква врска има Русија со ова што го напишав, дали некаде воопшто ја спомнав Русија?

Ги спомна, иако индиректно преку:

„Енергетските ресурси, првенствено фосилните горива, се постојано цел на војни за превласт врз нивната контрола.“.

Дури и те цитирав и го болдирав тој дел. Русија е голем играч во војните за превласт над енергетските ресурси. Дебело ја спонзорираат негативната кампања против фракинг. Симптоматично е тоа што не ја гледаш руската кампања против фракингот како штетна, иако е спонзорирана од нафтени и гасни магнати, водени од едни од најопасните луѓе во светот.

Да знаеш дека баш би ти кажал Ти што си, ама за разлика од тебе јас се обидувам да задржам некое ниво на оваа дискусија. И хаха, баш ме интересира дали си овака „храбар„ и во живо, или само на  тастатура си воинствен. Како она велеа, keyboard warrior. Смешко
Немам никаква желба да те запознаам, но ако тоа по некоја грешка се случи некаде... не ти препорачувам се обидеш во лице да ми кажеш лажго. На интернет немам намера да се замарам со искомлексирани човечиња. Не барам бељи и иначе по природа сум многу мирољубив човек, се додека некој дебело не претера.

Јако ти е нивово што се обидуваш да го задржиш. Лажеш, вреѓаш, се обидуваш да обезлиш некого, лепиш етикети кај стигнеш, и сега по втор пат се закануваш со физички напад. Само за во парламент ти е нивово.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #965 на: 19 Октомври 2014, 16:04:38 pm »
Имам замерка и за нивото на модерирање на форумов, овакво однесување не треба да се толерира.

Затоа измислиле опција за пријавување на модератор.

Јас лично, уопште не се замарам со темава, „дискусииве“ и начинот на дебатирање, кој ви е најблаго кажано „второодделенски“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #966 на: 19 Октомври 2014, 18:30:33 pm »

Исправете ме ако грешам некаде, јас колку што знам работата на модераторот не е да дава оценки за квалитетот на дискусијата... работата на модераторот е да обезбеди одредено минимално ниво на однесувањето на учесниците на таа дискусија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #967 на: 19 Октомври 2014, 18:34:27 pm »
Ако вие не сте во можност да дискутирате како возрасни особи, како побогу е тоа работа на модераторот да го прави наместо вас?

Појма неам дали и колку било кој од вас е у право у врска со било што... Не ни сакам да знам, нити па ме интересира... А да читам сеа километарски постови со „Ванче/Филипче/Василче ти си ваков онаков, врска немаш од животот... Не бе ти имаш врска од животот...“, тоа тешко веројатно. Зборам за мене, ако некој од другите модератори нема попаметна работа у животот, можда ќе се нафати да ве фати за рачиња и да ви каже како треба да правите муабет.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #968 на: 19 Октомври 2014, 19:00:37 pm »
Ако вие не сте во можност да дискутирате како возрасни особи, како побогу е тоа работа на модераторот да го прави наместо вас?

Хммм, како е тоа работа на модераторот...?
На пример кога некој наместо да дускутира културно и љубезно како што е тоа нормата, и ќе упатува навреди или ќе биде вулгарен, модераторот треба да го укори. Следниот последователен прекршок треба да го банира од темата на одредено време. Тоа би требало да е работата на модераторот, но ете ако грешам поправете ме.

Во спротивно, кога следен пат некој ископлексиран лик на кој жЕнатА му можеби не му дала синојќа (или дечкото му вечерта не бил пасивен), -ме нарече лажов или ме опцуе без никакви реперкусии, тогаш ме охрабруваш да и јас почнам го терам у три лепе п**** м****** и да му ја соопштам суровата вистина за причината на неговото ништожно постоење. И ете наеднаш форумов станал место за лечење комплекси и дувло на пцујачи и генерално некултурни луѓе кои гласно ждригаат, пљукаат по подот и не ги мијат рацете после употреба на тоалетот.  :P
Сериозно, немам никоков проблем со ждригање и пљукање. Но дефинитивно ми смета кога некое недоквакано искомплексирано копиле ме нарекува лажго.... ете сега и јас реков КОПИЛЕ, а тоа нели не е во ред?   :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #969 на: 19 Октомври 2014, 19:13:44 pm »
Ај оладете се сите комплетно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #970 на: 19 Октомври 2014, 19:19:28 pm »

Хммм, како е тоа работа на модераторот...?
На пример кога некој наместо да дускутира културно и љубезно како што е тоа нормата, и ќе упатува навреди или ќе биде вулгарен, модераторот треба да го укори. Следниот последователен прекршок треба да го банира од темата на одредено време. Тоа би требало да е работата на модераторот, но ете ако грешам поправете ме.

Во спротивно, кога следен пат некој ископлексиран лик на кој жЕнатА му можеби не му дала синојќа (или дечкото му вечерта не бил пасивен), -ме нарече лажов или ме опцуе без никакви реперкусии, тогаш ме охрабруваш да и јас почнам го терам у три лепе п**** м****** и да му ја соопштам суровата вистина за причината на неговото ништожно постоење. И ете наеднаш форумов станал место за лечење комплекси и дувло на пцујачи и генерално некултурни луѓе кои гласно ждригаат, пљукаат по подот и не ги мијат рацете после употреба на тоалетот.  :P
Сериозно, немам никоков проблем со ждригање и пљукање. Но дефинитивно ми смета кога некое недоквакано искомплексирано копиле ме нарекува лажго.... ете сега и јас реков КОПИЛЕ, а тоа нели не е во ред?   :)

Јас само ти кажав зашто јас не сум реагирал во темава, и дека ако глеаш нешто што не те свиѓа, имаш начин да пријавиш, а не да пишуваш во склоп на некој пост дека имаш замерка за модерирањето/администрирањето.

Ако не се лажам, ти беше опоменат да внимаваш на изразување, поради тоа што директно напаѓаше и вреѓаше учесник во дискусијата.

А повели убеди ме дека дека нивото на „дискусија“ ви беше на интелектуално ниво, исто како што ти се инсинуациите и вреѓањата во овој пост (го цитирам за да не ти текне да го смениш). Со среќа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #971 на: 19 Октомври 2014, 19:22:21 pm »

Појма неам дали и колку било кој од вас е у право у врска со било што... Не ни сакам да знам, нити па ме интересира... А да читам сеа километарски постови со „Ванче/Филипче/Василче ти си ваков онаков, врска немаш од животот... Не бе ти имаш врска од животот...“, тоа тешко веројатно. Зборам за мене, ако некој од другите модератори нема попаметна работа у животот, можда ќе се нафати да ве фати за рачиња и да ви каже како треба да правите муабет.

Во меѓувреме, притиснете кај навредливоиот пост на линкот „пријави на модераторот“, тогаш сигурно ќе ни` привлечете внимание на километарските досадни постови кои не водат никаде ;)

Поздрав,
Чаушите

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #972 на: 19 Октомври 2014, 19:39:00 pm »
Леле сеуште се расправате за ГМО, уште па и се вреѓате :)

Темава изгледа станала полоша и од Дизел вс Бензин.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #973 на: 19 Октомври 2014, 19:42:34 pm »
Епа победи бензин вс дисел па сеа најдоа дизелоглавите друга тема ;D

Poke!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #974 на: 19 Октомври 2014, 19:52:50 pm »
Можеби победил бензинот али вие плинашите изгубивте ;D ;D ;D.