Автор Тема: Opel Calibra Turbo 4x4  (Прочитано 420464 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Opel Calibra Turbo 4x4
« Одговори #1035 на: 16 Февруари 2016, 10:40:55 am »
Браво за информациите форумаши. Убаво е да се знае.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #1036 на: 16 Февруари 2016, 12:37:26 pm »
15 200 - LUK цел сет. Од унион трејд.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1037 на: 16 Февруари 2016, 12:42:50 pm »
15 200 - LUK цел сет. Од унион трејд.

Толку е секаде значи.
« Последно менување: 16 Февруари 2016, 12:54:51 pm Stratro »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7073
« Одговори #1038 на: 16 Февруари 2016, 14:52:43 pm »
Има некој успешно земено поврат на ддв да објасни како постапил?
а ако е над 350е?

Имав пишано и во темата за ламели и квачила за набавка од Србија.

Прво мора да се пополни формулар во продавницата каде што го купуваш производот (ова не знам дали е возможно ако се нарачува он-лајн) и истиот мора да е со вредност поголема од 120 еур. 150 eur. ако сакаш да имаш поврат на ДДВ

Второ, на граница ти удираат печат (потребно е да носиш копија од сметките, формуларот и пасошот)

Трето, ДДВ-то ти го враќаат во самата продавница од каде што си ги купил работите. Ова е покомплицирано него ли во Грција.

Што се однесува до пријавувањето на наша граница, ако е над 350 еур. или не го пријавуваш (и ризикуваш) или го пријавуваш со фактура или сметка и си плаќаш давачки (царина + ДДВ)

Моја грешка, мора да е сметката поголема од 150 eur.

Јас земав од setkvacila.rs, SACHS Комплет-Ламела, потисна и друг лагер и плус Вариабилен-Dualmass Замаец (DMF) и ми искочи вкупно 415евра (кај нас истото околу 40 000ден).
На враќање на Српска граница на царина го заверуваш документот што ти го издале од продавницата и толку. На МК граница јас не го пријавив сетот.
Со заверениот документ треба да се договориш со продавачот од продавницата да се сретнете уште еднаш за ти да им го дадеш документот а они ти исплаќаат на лице место 20% од сумата ( во мојот случај беше околу 70евра).
(Ова треба да го изведеш во наредните 3 месеци.)
Разликата со повраток на ДДВ од Грчка е тоа што на Фришоп они ти задржуваат некои проценти како маржа за услугата, а ако идеш назад и од продавницата тогаш ќе си ја добиеш целата сума колку што изнесува ДДВ-то

Во рок од 3 месеци мораш да го пријавиш на српска царина, а во рок од 6 месеци мораш да го вратиш документот до продавачот. Може и по пошта да му го пратиш со трансакциска сметка каде да ти ги уплати парите.

Еве детално од сајтот на царина:
http://www.carina.rs/lat/Informacije/FAQ/Stranice/pdv.aspx

Може и да се премести во соодветната тема, да не ја труеме оваа со непотребни муабети. Калибрата не го заслужува тоа :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #1039 на: 16 Февруари 2016, 14:58:06 pm »
Јас земав од setkvacila.rs, SACHS Комплет-Ламела, потисна и друг лагер и плус Вариабилен-Dualmass Замаец (DMF) и ми искочи вкупно 415евра (кај нас истото околу 40 000ден).
На враќање на Српска граница на царина го заверуваш документот што ти го издале од продавницата и толку. На МК граница јас не го пријавив сетот.
Со заверениот документ треба да се договориш со продавачот од продавницата да се сретнете уште еднаш за ти да им го дадеш документот а они ти исплаќаат на лице место 20% од сумата ( во мојот случај беше околу 70евра).
Разликата со повраток на ДДВ од Грчка е тоа што на Фришоп они ти задржуваат некои проценти како маржа за услугата, а ако идеш назад и од продавницата тогаш ќе си ја добиеш целата сума колку што изнесува ДДВ-то

Потполно си во право.

Овие на Фришоп мислам дека колат бааги. Така што ако планирате (од Грција) да земате роба, подобро стрпете се да си ги вратите парите назад од продавницата.

Ако продавницата е блиску границата, се исплаќа да се вратите назад.

Со Бугарите не си фаќајте работа со повраток на ДДВ. Дупенки еден тон прават на граница. Пред месец дена се испокарав со тие на Деве Баир што не им се работеше.

Дури нивниот џандар почна да се кара со нив.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1040 на: 16 Февруари 2016, 15:02:10 pm »
@Carpathian Lord

Прав си, со бугарите никогаш не си на чисто. И јас еднаш со карање и со расправање си отидов без 150 еур. го мрзеше тој да ми удри печат. Или па јас лошо изиграв, можев да поминам со 10 лева... али јебига, уморен од два дена патување.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1041 на: 16 Февруари 2016, 15:10:06 pm »

Потполно си во право.

Овие на Фришоп мислам дека колат бааги. Така што ако планирате (од Грција) да земате роба, подобро стрпете се да си ги вратите парите назад од продавницата.

Ако продавницата е блиску границата, се исплаќа да се вратите назад.

Со Бугарите не си фаќајте работа со повраток на ДДВ. Дупенки еден тон прават на граница. Пред месец дена се испокарав со тие на Деве Баир што не им се работеше.

Дури нивниот џандар почна да се кара со нив.
Што значи бајаги и колку е тоа реално во количина замарање.

Еве вака:
Значи од дуќан ако се вратиш ќе добиеш 19% повраток на продуктот.
На граница ќе добиеш 12% повраток на продуктот.

Секако зависно колку има дакон производот. И дали редовно одиш накај тој предел, или специјално треба да се мкнеш. На 350 евра разликата е 24 евра. Искрено тоа не е баш добар термин за да се нарече „колење“. Ако поминуваш од таму, океј, ама специјално да се мкнам за 1500тка нема никаква логика.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #1042 на: 16 Февруари 2016, 15:21:46 pm »
Де бре Дени, не мора да се мкнеш, со 25 еур ќе покриеш едно идење до Солуна града и едно гиро... :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1043 на: 18 Февруари 2016, 16:53:03 pm »
Скопје - Охрид - Скопје во едно попладне.

Поздрав до црното струшко Ауди А6 3.0 ТДИ кватро.
Нека научи да вози по кривини прво па после да дојде да мери м*да и на 180 да пробува да ми се лепи браник до браник у обид да ме претица.

Ќе изгинеше на двапати кутриот.

;D

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #1044 на: 19 Февруари 2016, 00:29:47 am »
Такви "шофери" многу ги има, на право ти се лепи или ќе те претица и после на секоја кривина кочи до даска, незнае кривина да фати.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1045 на: 19 Февруари 2016, 10:55:28 am »
Остај тоа... ќе те претица пола минута и ако не му закочиш да го пуштиш отиде у макази плескавица со тој од спротивен правец.
Над 150 км/ч не се тица со таква леснотија како на 80км/ч.  
Треба разлика од 100 тина коња за да може да те пројде на краток простор.

Поентата на муабетот беше:
https://www.facebook.com/ihateaudidrivers/?fref=ts

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1046 на: 19 Февруари 2016, 11:04:51 am »
Го имал чиповано и тој, не би требало да е во состојба да те претекне.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1047 на: 19 Февруари 2016, 11:18:43 am »
Педерски е да прешалтувам во 5 та кога гледам колку се труди човекот да ме помине.
Плус, кривини, двосмерен пат..не е автопат.
2012 модел беше..200 КС најмалку. Иде тоа..али зависи кој и како го вози. ::)

Бинто стигнав до Охрид за помалку од 2 саата..али и шмркна едно 500 денари повеќе од што треба. ;D

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1048 на: 21 Февруари 2016, 15:10:07 pm »
3.0 tdi e 239ks....ako se pustam so takvo ne lici na trka, isto kako sam da se vozam, pred nekoj den eden ostana poparen :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1049 на: 21 Февруари 2016, 19:14:28 pm »
Машала, мислев помалку дека има...али не е до колата, до шоферот е.